Connect with us

Premier League Darts

Premier League Darts PDC

De Premier League Darts is in 2005 geïntroduceerd en het grootste succes dat de PDC ooit heeft voortgebracht. De beste darters reizen door Groot-Brittannië en inmiddels ook het Europese vaste land om tegen elkaar te strijden. In bomvolle arena’s nemende toppers het tegen elkaar op, met een grote finaleavond in de O2 Arena in Londen.

Van piepkleine zaaltjes naar grote arena’s

In 2005 begon de Premier League Darts met zeven spelers, Phil Taylor, Roland Scholten, Mark Dudbrudge, Colin Lloyd, Peter Manley, John Part en Wayne Mardle. Om de twee weken werden er telkens vier wedstrijden gespeeld. Zo had iedereen na tien weken twee keer tegen elkaar gespeeld en kwam er een finaleavond met de beste vier spelers. De wedstrijden gingen over twaalf legs en deze werden ongeacht de stand volledig uitgespeeld. Zo kwamen er dan ook uitslagen uit de bus rollen van 11-1 en 10-2. Het debuutjaar werd afgewerkt in zaaltjes van een paar honderd toeschouwers, het zou niet lang duren voor dit werd ingeruild voor grote arena’s met tienduizend waanzinnige fans.

Premier League groeit en groeit

Een jaar later kwam Raymond van Barneveld naar de PDC en werd gelijk in de Premier League Darts gezet. Het duurde niet lang voor hij een negendarter gooide en de League in snel tempo doorgroeide. Het format werd verbeterd, spelen tot er een winnaar is, het aantal deelnemers werd uitgebreid en vanaf 2013 zijn er jaarlijks tien spelers in de Premier League Darts. Vanaf dat jaar is er ook een degradatieregeling, waarbij de twee spelers die halverwege de rit onderaan staan afvallen.

Ahoy als eerste niet Britse locatie

Al sinds de overstap van Van Barneveld naar de PDC wordt er geroepen om een Premier League-avond in Nederland. In 2016 was het eindelijk zover. Ahoy, Rotterdam werd de allereerste speelavond van de Premier League Darts buiten Groot-Brittannië en Ierland. Twee jaar later zou Duitsland ook zijn eigen avond krijgen, namelijk in Berlijn. Meer per toeval doordat de speelavond in Exeter door extreme sneeuwval werd gecanceld, kreeg Ahoy in 2018 twee speelavonden. Dat bleek zo’n succes dat dit in 2019 werd herhaald.

Taylor en Van Gerwen domineren Premier League Darts

Sinds de start van de Premier League Darts in 2005 zijn er maar twee spelers geweest die de reguliere competitie wisten te winnen. Phil Taylor was alleenheerser, tot Van Gerwen in 2013 zijn entree deed. Vanaf dat jaar is de Nederlander telkens als eerste geëindigd in de League. Het toernooi winnen deden de twee niet altijd. De top-4 plaatst zich voor de finaleavond. Daarop werd Taylor in 2009 en 2011 verrast, grappig genoeg verloor hij telkens in de halve finale van de latere verliezer in de finale. Mervyn King klopte The Power in 2009, maar James Wade pakte de titel. Datzelfde was in 2011 het geval met Adrian Lewis, die de titel moest laten aan Gary Anderson. Van Gerwen stond sinds 2013 – zijn debuut – altijd in de finale. Hij verloor daarin van Raymond van Barneveld (2014) en Gary Anderson (2015).

Unieke prestaties

De Premier League Darts brengt de beste spelers bij elkaar en daardoor ook de meest unieke prestaties. In 2010 won Taylor de finale van Wade door in die partij twee negendarters te gooien. Het was uiteindelijk het enige verschil, want het werd 10-8. Van Gerwen gooide in 2016 in Aberdeen tegen Michael Smith het wereldrecord van 123,4 per beurt. Taylor heeft de langst ongeslagen reeks achter zijn naam van 44 (!) wedstrijden. Wade was de eerste speler in 2008 die The Power wist te verslaan. Dat was ook nog eens de debuutwedstrijd van Wade in de Premier League. Van Gerwen heeft drie van de tien whitewashes op zijn naam staan, ook Taylor en Wade presteerden dit vaker dan één keer.

Overzicht Premier League-edities

Editie Winnaar
2020 programma
2019 Michael van Gerwen uitslagen
2018 Michael van Gerwen uitslagen
2017 Michael van Gerwen uitslagen
2016 Michael van Gerwen uitslagen
2015 Gary Anderson uitslagen
2014 Raymond van Barneveld uitslagen
2013 Michael van Gerwen uitslagen
2012 Phil Taylor uitslagen
2011 Gary Anderson uitslagen
2010 Phil Taylor uitslagen
2009 James Wade uitslagen
2008 Phil Taylor uitslagen
2007 Phil Taylor uitslagen
2006 Phil Taylor uitslagen
2005 Phil Taylor uitslagen
Delen: