full screen background image
Premier League Darts line up 2017

Premier League Darts 2017: Voorbeschouwing dag 10

De eerste afsplitsing is geweest en vanaf nu begint de sprint richting de play-offs van de Premier League Darts. Alle darters spelen nog zeven wedstrijden, waarbij ze in één week een dubbel moeten afwerken. Vandaag is dat onder meer de beurt aan Raymond van Barneveld, die onder meer de dartsklassieker moet spelen. Tegelijkertijd kan het zomaar dat er na vandaag al drie van de acht darters – zo goed als – uitgeschakeld kunnen zijn.

Stand na 9 speelronden

Met het afvallen van Jelle Klaasen en Kim Huybrechts zijn er nog acht darters over. Daarbij zijn er na vorige week ook toch wel eerste gaten ontstaan. Michael van Gerwen en Peter Wright hebben al een behoorlijke buffer, terwijl Raymond van Barneveld, Gary Anderson en Phil Taylor voor het moment strijden om twee plaatsen. Adrian Lewis en James Wade zullen heel snel punten moeten vergaren om zich nog te mengen in deze strijd, waar Dave Chisnall – mede door zijn belabberde legsaldo – minimaal zes van de zeven duels moet winnen om nog in de top-4 te kunnen eindigen. Mochten Lewis, Wade en Chisnall vandaag hun partijen verliezen, dan lijken ze alle drie eigenlijk al af te vallen.

Plaats Wedstr Punten Legsaldo
1. Michael van Gerwen 8 14 59-40
2. Peter Wright 8 13 56-40
3. Raymond van Barneveld 8 12 53-45
4. Gary Anderson 8 11 53-43
5. Phil Taylor 8 11 54-49
6. Adrian Lewis 8 9 48-48
7. James Wade 8 8 49-52
8. Dave Chisnall 8 6 37-53
9. Jelle Klaasen 8 3 42-58
10. Kim Huybrechts 8 3 37-60

James Wade – Michael van Gerwen

Michael van Gerwen heeft in een paar dagen tijd weer eens laten zien waartoe hij in staat is. Vorige week liet hij helemaal niets heel van Dave Chisnall in de Premier League en gunde hem uiteindelijk slechts één leg. Wat volgde waren twee Players Championships. In een waanzinnige halve finale verloor Mighty Mike van Adrian Lewis, om een dag later revanche te nemen. Met astronomische gemiddeldes denderde hij de hele dag voorbij alle concurrenten. In de finale kreeg Peter Wright daarbij nog maar even op de broek met 6-1. Van Gerwen heeft halverwege de rit de koppositie alweer in handen en tijdens zijn vorige vier deelnames aan de Premier League eindigde hij ook altijd als eerste. James Wade wist vorig jaar nog wel eens hoe hij Mighty Mike moest afstoppen, maar de Engelsman lijkt niet aan de beste weken van zijn seizoen bezig te zijn. De start van de League was sterk, maar langzaam zakt hij weg in de ranglijst. Hij pakte zes punten in de eerste vier weken, om in de volgende vijf wedstrijden alleen nog van Jelle Klaasen te winnen. Vorige week kwam The Machine zelfs totaal niet opdagen tegen Barney en verloor met 7-2 door een gemiddelde van 84,97 per beurt. Het meest pijnlijke was nog wel dat dit gemiddelde werd behaald met alleen scorende darts, want op de dubbels was hij 2 uit 3. Het weekend op de ProTour sloeg Wade dan ook over, om nu in Dublin te herstarten. Om Van Gerwen pijn te doen zal hij dus wel echt zijn spel in één keer moeten hebben teruggevonden, want zowel scorend loopt hij achter en ook op zijn normaal zo sterke dubbels is hij de mindere (37,4 om 42,4). In onderlinge duels is de voorsprong van Mighty Mike nog beperkt: 23-14, waarvan 11-4 op de majors en 6-2 in de Premier League.

Raymond van Barneveld – Phil Taylor

Twee maanden geleden werd de heenwedstrijd groots aangekondigd, want het zou wel eens de laatste dartsklassieker op een groot podium kunnen zijn. Beide darters haalden echter de schifting en zo staat het affiche weer op de rol. De kans dat dit wel de laatste ontmoeting is, is een stukje groter. De huidige vorm van met name Phil Taylor geeft nog niet het idee dat hij de rest van het jaar op de televisietoernooien vaak in de eindfase zal verschijnen, waardoor het van lotingen af zal hangen of de twee elkaar al in een vroeg stadium treffen. De heenwedstrijd was geen beste partij, waarin Barney veel kansen liet liggen en The Power er daarna toch met de buit vandoor ging. De twee zijn op dit moment samen met Gary Anderson verwikkeld in een race om de derde en vierde plaats, waardoor de onderlinge partij eigenlijk dubbel telt. De laatste weken is met name de Nederlander in een blakende vorm. Hij pakte een punt tegen Peter Wright, won vervolgens van Gary Anderson en Michael van Gerwen om vorige week eenvoudig over James Wade heen te lopen. Scorend is hij dit seizoen inmiddels een stuk sterker dan Taylor, wat zich bijvoorbeeld vertaalt in het verschil in 180’ers: 35 om 19. Op de dubbels is het alleen nog wel eens wisselend voor Van Barneveld. Het afgelopen weekend kende hij een prima campagne op de ProTour. Vrijdagavond haalde Barney namelijk de EuroTour 2, om zondag een kwartfinale op het Players Championship bij te schrijven. Taylor zat rustig thuis en lijkt daardoor wel steeds meer wedstrijdritme kwijt te raken. Na negen weken noteerde hij nog altijd slechts één keer een gemiddelde van boven de 100 per beurt en moet wekelijks hard knokken voor de punten. Ondanks dat en een voor zijn doen laag toernooigemiddelde van 96,91 per beurt zou hij bij een overwinning vanavond wel echt een grote stap kunnen zetten naar de play-offs. Datzelfde geldt uiteraard voor Barney, al zou dat gezien zijn spel en cijfers een stuk logischer zijn.

Dave Chisnall – Peter Wright

Voor Dave Chisnall is het vanavond in Dublin gelijk alles of niets. Wil Chizzy nog een rol van betekenis gaan spelen in de resterende weken van het seizoen, dan zal hij zes van de zeven partijen moeten winnen. En het liefst ook met ruime cijfers. Behalve dat hij al een straatlengte achter staat met slechts zes punten, heeft hij ook nog een zeer belabberd legsaldo van -16. Drie weken geleden stonden de twee ook tegenover elkaar in Ahoy, het was toen een zeer eenzijdige wedstrijd in het voordeel van Wright en na een week rust kon Chizzy vorige week ook niets uitrichten tegen Michael van Gerwen (7-1). Hij gooide dan wel een gemiddelde van ruim 100 per beurt, het waren uiteindelijk alleen maar scorende darts. Zijn toernooigemiddelde van 95,26 is een stuk veelzeggender over de vorm waarin hij op televisie verkeert. Dit weekend leek hij namelijk wel weer wat vorm te tonen met een finaleplaats op het Players Championship van zaterdag. Een dag later verloor hij net zo makkelijk in de eerste ronde van Richie Burnett. Wright kwam vorige week niet in actie in Cardiff, doordat Kim Huybrechts door het overlijden van zijn moeder niet besloot af te reizen. Het leverde Wright een reglementaire zege op en met name over het feit dat hij de zege met 7-0 in legs bijgeschreven kreeg deed nogal wat stof opwaaien. De Schot raffelde zelf vervolgens alweer een prima weekend af met een plaats bij de laatste-16 en een finalestek. Voor hem wacht nu de jacht op zijn allereerste play-offs in de Premier League Darts, want in de voorgaande pogingen ging het uiteindelijk altijd net mis. Nu heeft hij een buffer van twee punten op nummer vijf Phil Taylor en kan zich dus nog geen slippertjes veroorzaken. Voor hem is Chizzy in het verleden wel zo’n bananenschil gebleken, want in onderlinge duels staat Chisnall ook op een 11-9-voorsprong, waarvan 5-4 op de majors en in de Premier League is de stand in evenwicht (2-2). De huidige vorm, waarbij de gemiddeldes ook ruim uit elkaar liggen van het seizoen (99,15 om 95,26) maakt Wright opnieuw de torenhoge favoriet.

Adrian Lewis – Gary Anderson

Net zoals de partij tussen Van Barneveld en Taylor lijkt het treffen tussen Adrian Lewis en Gary Anderson direct een sleutelduel. Het gat tussen de twee is momenteel twee punten in het voordeel van Anderson. Mocht de Schot winnen, dan ontstaat er voor Jackpot dus gelijk een gapend gat naar de play-offplaatsen van minimaal drie en mogelijk zelfs vier punten. Opvallend genoeg troffen de twee elkaar vorige week in Cardiff ook al, met een zeer afgetekende overwinning van Anderson. De Schot gooide gemiddeld 107,13 per beurt met een reeks van hoge finishes, 7 uit 9 op de dubbels en de 7-3-zege. Lewis leek opnieuw niet mee te kunnen met het hoge niveau, alleen dit weekend liet hij dat wel zien. Na ruim een jaar won Jackpot weer een toernooi op de Pro Tour en versloeg onder meer Michael van Gerwen in een epische halve finale. Het maakte duidelijk dat Lewis nog altijd tot grootse dingen in staat is, alleen de constantheid ontbreekt volledig. Een dag later verloor hij namelijk net zo makkelijk in de eerste ronde van Jan Dekker. Anderson speelde een anoniem weekend en verloor al vroegtijdig van Peter Hudson en Mensur Suljovic. Ook hij weet echter het belang van de huidige duels en in de Premier League Darts is hij ondanks een aantal nederlagen zeer constant. De partijen die hij verloor waren namelijk telkens tegen spelers die waanzinnig stonden te gooien. Anderson heeft namelijk in acht van de negen duels een gemiddelde overlegd van 100+ en heeft dan ook een toernooigemiddelde van 102,70 met 32x 180 en 43,8% op de dubbels. Daarbij steken de cijfers van Lewis schil af: 95,6 met 27x 180 en 37,2% op de dubbels. Wil Lewis dan ook nog wat van zijn seizoen in de Premier League Darts gaan maken zal hij normaal gesproken een gemiddelde moeten gaan overleggen van 110 per beurt en iedere kans die hij krijgt van Anderson grijpen.

James Wade – Raymond van Barneveld

Voor James Wade en Raymond van Barneveld staat de eerste geplande dubbel op het programma. Zowel Chisnall als Van Gerwen hebben dit seizoen al een keer twee keer op een avond gespeeld, doordat er vanwege de rugblessure van Mighty Mike geschoven moest worden met het speelschema. Chizzy won beide duels, terwijl Van Gerwen zijn tweede partij op de avond verloor van Van Barneveld. Vanaf nu is er wel een eerlijk speelveld gecreëerd voor de tweede partij op de avond, want beide darters hebben al eerder aangelegd. De uitkomst van deze partij heeft – zo wijst het verleden uit – bijna altijd een grote invloed op het tweede duel. Bij een grote nederlaag tegen Van Gerwen is het gat voor Wade naar de top vier al heel groot aan het worden en zal hij Barney op een forse nederlaag moeten presenteren. De druk is voor Barney minder groot, want mocht hij verliezen van Taylor heeft hij nog altijd een goede uitgangspositie. Mocht hij winnen, dan kan hij tegen Wade zich zelfs al bijna in de play-offs spelen. De afgelopen jaren waren negentien punten voldoende om de laatste vier te bereiken en bij twee zeges zou Barney nu al op zestien kunnen komen. Vorige week speelden de twee al tegen elkaar in Cardiff en kwam Wade eigenlijk niet opdagen. De Engelsman had continu moeite om de triple te vinden en zo kreeg Van Barneveld alle tijd om ondanks twaalf gemiste pijlen op de dubbels weg te lopen naar de klinkende 7-2-zege. In het verleden lagen de twee juist heel dicht bij elkaar, want de stand is 21-18 met voor Wade op de Majors (11-13) en de Premier League (6-9) zelfs een voorsprong.

Statistieken mede dankzij @PremiumDartdata

Premier League Darts 2017: Uitslagen, verslagen, statistieken en programma

Delen: