full screen background image

Premier League Darts 2017: Voorbeschouwing dag 11

Leek de Premier League Darts een week geleden al volledig in een plooi te vallen, inmiddels ligt alles weer helemaal open. Michael van Gerwen lijkt al wel zeker van de play-offs, maar voor de overige drie plekken is iedereen nog in gevecht. Het wordt vanavond in Liverpool dan ook een cruciale avond voor Peter Wright en vooral Gary Anderson.

Stand na 10 speelronden

Michael van Gerwen heeft inmiddels een marge van vijf punten op de nummer vijf en kan al voorzichtig naar de play-offs gaan kijken in de O2 Arena. Achter hem staat het zeer dicht op elkaar, waarbij alleen James Wade en Dave Chisnall op grote achterstand staan. Zelfs als ze alle wedstrijden winnen is het nog maar de vraag of ze de play-offs halen. daarbij is met name het legsaldo van Chizzy dramatisch. Barney staat er momenteel goed voor met een derde plaats, alleen heeft hij ten opzichte van alle concurrenten wel een duel meer gespeeld.

Plaats Wedstr Punten Legsaldo
1. Michael van Gerwen 10 16 66-45
2. Peter Wright 10 14 62-46
3. Raymond van Barneveld 11 14 63-54
4. Phil Taylor 10 13 61-52
5. Gary Anderson 10 11 56-50
6. Adrian Lewis 10 11 55-51
7. James Wade 11 8 56-66
8. Dave Chisnall 10 7 43-59
9. Jelle Klaasen 9 3 42-58 Gedegradeerd
10. Kim Huybrechts 9 3 37-60 Gedegradeerd

Gary Anderson – Dave Chisnall

De Schotse nummer twee kan dit seizoen in de Premier League nog altijd niet volledig overtuigen. Zijn cijfers zijn goed, want hij gooit bijna wekelijks een gemiddelde van ruim boven de 100 per beurt. Het levert hem alleen veel te weinig punten op. Door zowel Peter Wright als Raymond van Barneveld werd hij in de heenronde weggeblazen, omdat ze een topdag hadden waarin alles viel. Daar kwam nog eens drie keer een gelijkspel overheen, waardoor er maar weinig buffer was richting de terugronde. Tegen Adrian Lewis had Anderson vorige week wel gelijk een gat kunnen slaan met de achtervolgers, maar zijn dubbels lieten hem volledig in de steek. Met 3 uit 21 kreeg Lewis zoveel kansen dat de Engelsman eenvoudig won. Zodoende staat Anderson nu zelfs twee punten achter nummer vier Phil Taylor en zal hij de zeges aan elkaar moeten gaan rijgen. Datzelfde geldt in overtreffende trap voor Dave Chisnall, die de tweede helft van het seizoen eigenlijk op een kansloze positie begon. Vorige week schoot hij wel fantastisch uit de startblokken tegen Peter Wright en had de overwinning voor het grijpen. Zoals wel vaker verstijfde de Engelsman toen het echt moest gebeuren en gaf de zege alsnog uit handen (6-6). Met het punt schoot hij barweinig op, want hij staat nu zes punten achter de vierde plaats. Met nog zes duels voor de boeg moet Chizzy eigenlijk alle partijen winnen om nog een echte kans te maken op de play-offs. De onderlinge duels geven Chisnall weinig hoop. In totaal is Anderson 14-4, waarvan in de Premier League 5-2. In grote knock-outduels op majors won Chizzy zelfs nog nooit. De beste kans kwam twee jaar geleden in de halve finale van de League, alleen toen miste hij matchdarts. Anderson zou een goed uur later de titel pakken door ook Van Gerwen te verslaan in de finale.

Michael van Gerwen – Peter Wright

Sinds de rugklachten leken de prestaties van Michael van Gerwen toch iets moeizamer te zijn. Hij verloor zowaar een partij op het grote podium van Raymond van Barneveld en won een paar keer met minimaal verschil. Vorige week liet hij zien dat de topvorm er nog altijd is als het nodig is. James Wade dwong Mighty Mike tot het uiterste en het leverde een waanzinnige partij op. The Machine vuurde een gemiddelde van 110,82 per beurt en stond in de twaalfde leg na negen pijlen klaar op 41 om een punt af te snoepen van de Nederlanders. Niets daarvan dacht Van Gerwen en hij ramde er een 138-finish uit voor de zege en een gemiddelde van 113,62 per beurt. Wright deed vorige week wat hij blijkbaar toch nog altijd niet kan laten: van darts wisselen. Snakebite is in de vorm van zijn leven, won de UK Open en diverse toernooien op de Pro Tour. Toch was er nog iets in zijn spel dat hem niet aan stond of – zoals hij een week eerder aangaf – sloeg de verveling toe en besloot hij maar eens wat anders te proberen. Het was geen doorslaand succes en het was te danken aan de inzinking van Chisnall dat Wright uiteindelijk nog een punt over hield. Vooral dankzij zijn uitmuntende vorm gooide de Schot toch nog een gemiddelde van 101,82 per beurt. Bij nagenoeg iedere speler zou je zeggen dat hij razendsnel terugkeert naar zijn oude materiaal…. maar bij Peter Wright durven we die voorspelling allerminst aan. In onderlinge duels staat Van Gerwen een straatlengte voor en op grote televisietoernooien heeft de Schot nog altijd geen wedstrijd weten te winnen. Tot een vloertoernooi in februari had de Nederlander zelfs zestien zeges op rij weten te boeken. De afgelopen weken troffen ze elkaar ook nog twee keer op de ProTour. Doordat Van Gerwen een karrenvracht aan dubbels miste pakte Wright de eerste European Tour-titel van het seizoen, elf dagen geleden nam Mighty Mike revanche op een Players Championship. De heenwedstrijd in de League werd een afgetekende 7-3, waarbij Wright een gemiddelde van nog geen 90 noteerde.

Adrian Lewis – Raymond van Barneveld

Peter Wright verscheen vorige week met nieuwe darts op het podium, Raymond van Barneveld besloot tussen zijn twee partijen om te wisselen van materiaal. Phil Taylor schrok vorige week namelijk opeens wakker en wist Barney met 7-3 te verslaan. De Nederlander gooide een gemiddelde van ruim 100 per beurt en had net vier weken op rij weten te winnen. Toch was het voor hem aanleiding om een wijziging door te voeren met een volledig andere soort flight. Uiteindelijk gooide Barney tegen James Wade nagenoeg hetzelfde gemiddelde, maar pakte nu wel de 7-2-zege. Deze overwinning was voor de Nederlander cruciaal. In de eerste plaats lijkt Wade hierdoor namelijk weg te zijn gespeeld en tegelijkertijd houdt Van Barneveld zelf een goede uitgangspositie richting de play-offs. Hij heeft dan wel een duel meer gespeeld dan zijn achtervolgers, die moeten eerst zelf maar de punten zien te behalen. Eén daarvan is Adrian Lewis. Jackpot lijkt sinds twee weken weer bij de les te zijn. Hij werkt eigenlijk een Premier League Darts af die we van hem gewend zijn. Hoge pieken, diepe dalen en niet in staat om weken achter elkaar hetzelfde niveau te halen. Het brengt hem opnieuw in de middenmoot, waarbij hij nog hard aan de bak moet om de bovenste vier plaatsen te bereiken. Het verschil tussen Barney en Jackpot is drie punten, dus Lewis kan zich eigenlijk al geen nederlaag permitteren in de onderlinge strijd. In de heenronde won Van Barneveld met 7-5, al kwam dat mede doordat Lewis onder een striemend Schots fluitconcert een volle hand aan darts miste voor het gelijkspel. In totaal staat Barney ook op een 34-22-voorsprong, maar het gaat de laatste jaren vooral in golven. In 2015 won Lewis bijna alle partijen, waar vorig jaar de zeges telkens naar de Nederlander gingen.

Phil Taylor – James Wade

Negen weken lang was het spel van Phil Taylor heel middelmatig. Soms was er een positieve uitschieter, maar een gehele partij hield hij dat niet vol. Vorige week kwam daar opeens verandering in. The Power speelde met afstand zijn beste partij van het hele seizoen, reeg de 12-darters aan één en liet daardoor weinig heel van Raymond van Barneveld. Weet hij dit spel wel door te trekken, dan doet hij in tegenstelling tot zijn vertoonde spel in de voorgaande weken toch weer mee om de hoofdprijzen. The Power heeft zichzelf in ieder geval een goede uitgangspositie verschaft om de play-offs te bereiken met een gaatje van twee punten op zowel Adrian Lewis en Gary Anderson. James Wade moet dan zijn volgende slachtoffer worden, maar dat lijkt andermaal geen makkelijke klus te worden. The Machine speelde vorige week een uitmuntende partij tegen Michael van Gerwen en had recht op minimaal een punt. Hij stond in de laatste leg na negen pijlen al klaar op 41, alleen het groene monster gooide een 138-finish uit. Het goede niveau kon Wade vervolgens niet vasthouden en verloor de tweede partij van de avond van Raymond van Barneveld. Door deze twee nederlagen staat Wade pas op acht punten, met nog maar vijf duels voor de boeg. Zelfs met vijf overwinningen is hij niet eens zeker van plaatsing voor de play-offs, waardoor het moraal van de Engelsman wel eens geknakt kan zijn. Afgelopen weekend liet Wade echter opnieuw zien in goede vorm te verkeren, want op de Players Championships haalde hij onder meer de halve finale op zondag. Het heenduel eindigde in een gelijkspel, waarin Wade kansen liet liggen om de partij te winnen. In onderlinge duels staat Taylor altijd nog op een gigantische voorsprong: 50-12, maar het werd in de Premier League liefs zes keer gelijk. Sinds de zege van Wade op de World Grand Prix zijn de verhoudingen ook erg gelijkgetrokken en won The Machine nog twee keer op een Major.

Peter Wright – Gary Anderson

Twee wedstrijden spelen op één avond in de Premier League Darts is al niet makkelijk, laat staan als je moet aantreden tegen de nummer één en twee van de wereld. Het is de loodzware klus die Peter Wright voor zijn kiezen krijgt. De laatste maanden is het een veel gevoerde discussie. Is Anderson nou echt de nummer twee van de wereld, of is Wright hem inmiddels eigenlijk voorbij? In het onderlinge duel mogen de twee het laten zien, waarbij – uiteraard mede afhankelijk van het optreden in de eerste partij van de avond – een gapend gat tussen de twee op de ranglijst kan ontstaan of Anderson zelfs over zijn landgenoot heen kan gaan. In onderlinge duels heeft Anderson met 19-12 een relatief kleine voorsprong, maar liefst zes van de zeges van Wright kwamen in 2013 tijdens het internettoernooi de Championship of Darts. Op televisie zijn de zeges van Snakebite spaarzaam en werd hij afgelopen winter nog op een forse nederlaag gepresenteerd in de halve finale van het wereldkampioenschap.

Statistieken mede dankzij @PremiumDartdata

Premier League Darts 2017: Uitslagen, verslagen, statistieken en programma

Delen: