Connect with us

Premier League Darts

Premier League Darts 2017: Voorbeschouwing dag 12

Achter Michael van Gerwen is de strijd om de play-offplaatsen in volle gang. Vier man staan op slechts één punt van elkaar, waardoor het vanavond met de dubbel van Phil Taylor extra belang op staat. Want The Power heeft de punten nodig om aan te blijven haken.

Stand na 12 speelronden

Michael van Gerwen heeft als enige speler een marge richting de play-offs in de O2 Arena. De nummers twee, drie en vier staan relatief nog dichtbij, maar die hebben wel allemaal al een duel extra gespeeld. Phil Taylor en Adrian Lewis hebben dan ook eigenlijk een betere uitgangspositie dan nummers drie en vier Gary Anderson en Raymond van Barneveld. Voor James Wade en Dave Chisnall is het simpel. Alle resterende wedstrijden winnen en dan maar hopen dat het genoeg is voor een plaats bij de beste vier.

Plaats Wedstr Punten Legsaldo
1. Michael van Gerwen 11 17 72-52
2. Peter Wright 12 15 70-59
3. Gary Anderson 12 14 69-58
4. Raymond van Barneveld 12 14 67-61
5. Phil Taylor 11 13 66-59
6. Adrian Lewis 11 13 62-55
7. James Wade 12 10 63-71
8. Dave Chisnall 11 8 49-65
9. Jelle Klaasen 9 3 42-58
10. Kim Huybrechts 9 3 37-60

Dave Chisnall – Adrian Lewis

De afgelopen weken slaagt Dave Chisnall erin om punten te sprokkelen, maar eigenlijk is het niet voldoende. Zowel tegen Peter Wright als Gary Anderson had de Engelsman kansen om echt toe te slaan. Zo miste hij zeven matchdarts tegen Anderson. Waren het vier in plaats van twee punten geworden, dan had Chizzy vanavond bij een sterk optreden zomaar nog de aansluiting kunnen pakken. Nu moet hij zelfs als hij al zijn partijen nog wint maar afwachten of hij er ook maar iets mee opschiet. In het weekend liet hij opvallend genoeg de European Tour in Jena schieten, waar de Engelsman normaal gesproken toch altijd van de partij is. Wie wel de reis maakte naar Duitsland was Adrian Lewis. Jackpot zal alleen weinig zelfvertrouwen hebben getankt. In de eerste ronde miste hij namelijk zijn kansen en verloor van Daryl Gurney. Het kwam twee dagen na zijn overweldigende partij in de Premier League Darts tegen Raymond van Barneveld. Lewis gooide een negendarter, de eerste sinds een jaar in de League die toen ook gegooid werd door Jackpot, en won met een gemiddelde van 111,52 per beurt. Twee dagen later was het met nauwelijks 90 per beurt zowat brandhout. Het gaf opnieuw de wisselvalligheid aan van Lewis, die nog lang niet op zijn oude en zeer constante niveau terug is. Met vijf zeges in de laatste zes duels in de Premier League Darts doet hij wel weer volop mee voor de play-offs en met een wedstrijd minder gespeeld dan de nummers twee, drie en vier zou hij zelfs met een zege op Chizzy een grote stap richting de O2 Arena kunnen zetten. In onderlinge duels staat Lewis echter wel opvallend genoeg op achterstand: 14-12. De zege eerder dit seizoen in de League was de eerste voor Jackpot na vier nederlagen op rij op televisie. Op de grote majors is hij Chizzy echter wel altijd de baas geweest.

Phil Taylor – Gary Anderson

Gaat voor Adrian Lewis de noemer wisselvalligheid op, dat is ook het geval voor Phil Taylor. The Power sleepte zich lange tijd moeizaam door de Premier League, al wist hij wel zijn punten bij elkaar te rapen. Twee weken geleden schoot de Engelsman pardoes wakker. Tegen Raymond van Barneveld slaagde Taylor er wel in om zijn goede niveau de gehele wedstrijd vast te houden en dat leverde hem met 105,87 per beurt met afstand zijn beste optreden van het seizoen op. Vorige week was echter alweer weinig te merken van die topvorm. Het was harken op de dubbels en ook scorend was het verre van solide. Net zoals vaker dit seizoen was het begin van Taylor nog goed, maar al halverwege de partij leek de tank leeg. Vanaf 5-3 werd het dan ook nog 5-7. Als sneeuw voor de zon verdween de mooie uitgangspositie van Taylor, die zelfs buiten de play-offplaatsen viel. Wel heeft hij nog een duel in handen, waardoor The Power de klus zou kunnen klaren. Een goed resultaat tegen Gary Anderson is dan wel wenselijk. De Schot staat één punt voor op Taylor, alleen heeft hij wel een duel meer gespeeld. Vorige week stond de dubbel voor de nummer twee van de wereld op het programma en dat leek lange tijd vreselijk mis te gaan. Tegen Dave Chisnall kwam Anderson goed weg met een punt en de start tegen Peter Wright was op de dubbels erg moeizaam. Hij miste zeven pijlen op de dubbels, om daarna liefst zes legs op rij te winnen. Alles vloog er vanaf dat moment in en met 113,44 per beurt zorgde hij ervoor dat de avond toch werd afgesloten met drie punten in de tas. Tegen Taylor kan Anderson een directe concurrent afschudden, maar ondanks de afdaling waar Taylor mee bezig is heeft Anderson veel moeite om van hem te winnen. Vorig jaar troffen ze elkaar zes keer en stapte The Power vijf keer als winnaar van het podium. De Premier League leverde dit jaar een puntendeling op, op The Masters was Anderson met 11-9 de sterkste.

Peter Wright – James Wade

Peter Wright kende in Liverpool een zeer beroerde avond. 2017 was tot dusver het jaar van Snakebite, inmiddels moet hij toch weer vrezen om opnieuw de play-offs mis te lopen. Natuurlijk heeft hij met zijn huidige tweede plaats nog alles in eigen hand, het gaat toch allemaal wat minder soepel voor de Schot. Vorige week gaf hij tegen Michael van Gerwen een 5-1-voorsprong uit handen, waarbij vooral de angst om te winnen het probleem leek. Vervolgens trof hij een ontketende Gary Anderson en stapte Wright de auto in met slechts één punt uit twee duels. Op zich geen schande als je tegen de nummer één en twee van de wereld moet spelen, als kersvers UK Open-winnaar en de man in vorm verwacht je toch wat meer. Ook het weekend werd niet wat Wright ervan gehoopt had, want in het Duitse Jena verloor hij in de kwartfinale van James Wade. In Belfast krijgt Wright nu de kans op zijn revanche, waar The Machine voor zijn laatste kans strijd. De linkshander staat in een bijna onmogelijke positie, want zelfs als hij zijn resterende vier duels allemaal weet te winnen is het nog niet zeker dat Wade in de play-off staat. Vorige week liet hij in ieder geval wel zien het niet zomaar te gaan laten lopen. Een 5-3-achterstand tegen Phil Taylor wist hij nog weg te werken en door vier legs op rij zelfs de volle buit te pakken. Wade houdt daardoor een kleine kans om de laatste vier te bereiken en kende ook een goed weekend op de European Tour met een plaats in de halve finale. Op voorhand kan een zeer spannend duel worden verwacht, want de twee zijn volledig in evenwicht. De onderlinge balans is 14-14, waarbij het wel opvalt dat Wright tot afgelopen weekend liefst acht duels op rij wist te winnen.

Michael van Gerwen – Raymond van Barneveld

Het Nederlandse onderonsje tussen Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld belooft een speciale editie te worden. Al was het alleen al vanwege de vijftigste verjaardag van Barney. Van Gerwen zal er echter alles aan proberen doen om zijn feestje te verpesten, zo liet hij deze week al met een grote glimlach optekenen. Mighty Mike speelde vorige week een slordige partij tegen Peter Wright, overleefde matchdarts en maakte een 5-1-achterstand goed. Wat volgde was een ware galavoorstelling in Jena. Twee partijen raffelde hij af tegen ruim 110 per beurt en won vervolgens ook het toernooi met ruim 107 per beurt. In de kwartfinale rekende hij af met Van Barneveld, waarbij het tweetal 105 om 99 per beurt noteerde. Het gaf weer eens aan dat ook Barney in een uitstekende vorm steekt. De laatste twee weken speelde hij in de League drie duels en verloor er twee. Dat was wel doordat Taylor pardoes zijn beste spel van het jaar liet zien en Lewis volledig ontketend onder meer een negendarter gooide. Tegen Van Gerwen zal hij dan ook maar wat graag het kunstje van een maand geleden gaan herhalen. Toen won Barney namelijk van Mighty Mike in de League en bracht hem daarmee de eerste nederlaag in een major in ruim een jaar toe. Nieuwe bonuspunten tegen Van Gerwen, die al ruim aan kop gaat en de play-offs eigenlijk niet meer mis kan lopen, zouden Van Barneveld dan ook erg goed uitkomen. De komende weken wordt het namelijk ook allerminst eenvoudiger met Gary Anderson, Dave Chisnall en Peter Wright voor de boeg. In de heenronde leverden deze duels Barney drie punten op. In de laatste vier duels zal hij vermoedelijk toch minimaal vijf punten moeten halen om zich zeker te spelen voor de play-offs. In onderlinge duels staat Van Gerwen inmiddels op een 27-17-voorsprong en over de laatste jaren heeft hij ook op de televisietoernooien een voorsprong. Sinds 2014 won Barney echter toch vier duels en dwong vorig jaar in de League ook nog een gelijkspel af.

Dave Chisnall – Phil Taylor

De dubbele partij is deze avond voor Dave Chisnall en Phil Taylor, waarbij zoals altijd de eerdere partij van de avond gevolgen zal hebben hoe de twee Engelse darters de wedstrijd binnen zullen komen. Heeft Chisnall namelijk niet gewonnen van Adrian Lewis, dan is hij definitief uitgeschakeld voor de play-offs. Voor Taylor zal ongeacht het resultaat tegen Gary Anderson de kansen om zich te plaatsen voor de play-offs nog altijd open zijn. Wel is het de vraag hoe van belang de punten zijn voor Taylor. Zoals eerder al aangestipt hierboven valt het bij Taylor op dat hij in bijna al zijn partijen goed begint en daarna wegzakt, alsof de tank leeg is. Als die trend zich voortzet kan het voor The Power wel eens een probleem worden om de tweede partij goed af te werken. Chizzy heeft eerder dit seizoen al laten zien geen moeite te hebben met een dubbel programma. Hij moest door de rugblessure van Van Gerwen noodgedwongen al eens twee paritjen op dezelfde avond spelen. Het bracht hem liefst vier punten door te winnen van zowel Raymond van Barneveld als James Wade. Het recente verleden spreekt alleen niet in het voordeel van Chizzy. Bij zijn entree bij de PDC hij een aantal keer van Taylor, maar na de desastreuze nederlaag in de finale van de World Grand Prix 2013 heeft hij nauwelijks nog een poot aan de grond gekregen tegen Taylor. Dertien keer stonden ze vanaf dat moment tegenover elkaar op televisie met een 12-2-stand voor The Power.

Statistieken mede dankzij @PremiumDartdata

Premier League Darts 2017: Uitslagen, verslagen, statistieken en programma

Delen:

Meer over Premier League Darts

Kerst 2018