full screen background image

Premier League Darts 2017: Voorbeschouwing dag 13

Voor het laatst deze Premier League Darts staat er een dubbel programma op de rol. Birmingham krijgt zowel Michael van Gerwen als Adrian Lewis twee keer in actie te zien, waarbij de belangen vooral voor de Engelsman nog groot zijn.

Stand na 13 speelronden

Michael van Gerwen heeft ondanks een wedstrijd minder gespeeld de play-offs eigenlijk al bereikt. Daarachter staat Peter Wright er inmiddels ook erg goed voor om voor de allereerste keer in zijn carrière de laatste vier te halen. Daarachter staat het allemaal heel dicht bij elkaar. Taylor, Anderson en Van Barneveld staan maar één punt uit elkaar, Lewis staat op twee punten met een duel minder gespeeld. Voor Wade is het klaar, maar Chizzy mag nog altijd heel stiekem hopen op een klein wonder.

Plaats Wedstr Punten Legsaldo
1. Michael van Gerwen 12 19 79-53
2. Peter Wright 13 17 77-62
3. Phil Taylor 13 15 75-70
4. Gary Anderson 13 14 73-65
5. Raymond van Barneveld 13 14 69-68
6. Adrian Lewis 12 13 65-62
7. Dave Chisnall 13 10 63-70
8. James Wade 13 10 66-78
9. Jelle Klaasen 9 3 42-58
10. Kim Huybrechts 9 3 37-60

James Wade – Adrian Lewis

The Machine is de enige speler die inmiddels nergens meer om speelt. Wade is daarmee aan een kopie van vorig seizoen bezig. Ook toen begon de linkshander sterk aan de campagne, maar zakte steeds verder weg. Nu lijkt hetzelfde te gebeuren, want door de nederlaag van vorige week tegen Peter Wright is hij uitgeschakeld voor de play-offs en moet zelfs vrezen om als laatste te eindigen. Lewis kent een omgedraaid seizoen. Jackpot begon heel moeizaam, maar uit de laatste zeven wedstrijden won hij er liefst vijf. Eén van de twee nederlagen kwam wel vorige week tegen Chisnall, waardoor Lewis voorlopig nog buiten de top vier staat. Met name de dubbels waren een ramp met 3 uit 12 en daardoor kon Chizzy in de openingsfase heel eenvoudig weglopen. Met een gemiddelde van 95 bleef hij een straatlengte achter zijn eigen cijfers van een week eerder (111,52). Het geeft nog altijd het zeer wisselvallige spel aan van Lewis. De komende weken kan hij dat niet gebruiken, want van de laatste vier wedstrijden moet hij er drie winnen. In Birmingham zal dat niet makkelijk worden, al was het maar door zijn eigen record in deze zaal. Van de acht eerdere partijen verloor Lewis er liefst vijf. In onderlinge duels met Wade staat Jackpot eveneens op achterstand. Op de majors is de stand 13-8 met drie keer een gelijkspel, in de Premier League is het 7-5 voor The Machine.

Dave Chisnall – Michael van Gerwen

Mocht Dave Chisnall volgend jaar weer worden uitgenodigd voor de Premier League Darts, dan zou Chizzy misschien een verzoek in kunnen dienen om alleen maar avonden af te mogen werken waarop hij twee keer in actie komt. Van zijn twaalf verzamelde punten gooide hij er namelijk liefst acht bij elkaar op de twee avonden dat hij een dubbel moest afwerken. Het zorgt ervoor dat Chisnall nog altijd een minimale kans heeft om de play-offs te bereiken. Daarvoor moet hij eerst al zijn resterende drie partijen zien te winnen en daarna hopen dat alle andere uitslagen gunstig vallen. Chizzy heeft alleen wel één groot probleem: Michael van Gerwen. Als er iemand is waar hij eigenlijk nooit van kan winnen is het wel het groene monster. Voor Mighty Mike is de Engelsman een lekker tussendoortje die hij normaal gesproken altijd in één grote hap wegwerkt. In de heenronde was dat ook weer het geval. Chisnall speelde niet eens slecht, maar werd totaal kansloos gelaten: 7-1. In onderlinge duels op de major is het 16-1 met één keer een gelijkspel. De enige zege van Chisnall dateert alweer uit 2013 op de World Grand Prix. Inmiddels lijkt het dan ook een mentale blokkade te zijn geworden, want regelmatig roept Chizzy dat hij nooit van de Nederlander kan winnen. En het is nu toch echt nodig om de play-offs nog te kunnen halen. Het enige waar MvG nog voor speelt is het voortzetten van zijn records en het veiligstellen van de eerste plaats.

Phil Taylor – Peter Wright

Vorige week moest Phil Taylor twee keer op één avond spelen en toen bleek overduidelijk hoe de huidige status van The Power is. Eén korte partij vlammen zit er nog prima in voor de alleswinnaar uit Stoke-on-Trent. Eerder dit seizoen bleek al dat het lastig voor hem is om dit hoge niveau over een langere partij vast te houden. Twee keer op een avond spelen bleek simpelweg te veel. Een blik op de gemiddeldes zegt het verhaal. Tegen Gary Anderson kwam hij tot 104,38, om tegen Dave Chisnall niet verder te komen dan 94,91. Met twee punten erbij heeft hij nog wel altijd uitstekende vooruitzichten om toch weer de play-offs te bereiken, al is het slotprogramma zwaar. Na Wright wachten namelijk ook nog Michael van Gerwen en Adrian Lewis. Tot dit seizoen had Taylor opmerkelijk genoeg in de Premier League nog nooit weten te winnen van Wright. Daar kwam eerder deze campagne dus verandering in, al was dat vooral toe te schrijven aan de Schot. Hij was scorend veel sterker dan Taylor, maar met slechts 5 uit 17 op de dubbels gaf hij ontzettend veel kansen weg. En daar profiteerde Taylor van. De afgelopen periode heeft Wright weer eens lopen te rommelen met zijn darts, maar afgelopen weekend keerde hij op de European Tour terug naar de setup waarmee hij ook de UK Open won. Direct leverde het weer toernooiwinst op, al overleefde hij in de finale wel een matchdart van Benito van de Pas. De Nederlander gooide ruim 110 per beurt, door een bulls-eye 121-finish pakte Wright toch de overwinning. Na afloop gaf hij nog maar eens aan dat zijn huidige setup de beste is, maar met name bij de trainingen raakt hij nogal eens verveeld. Daarmee verklaarde hij het switchen naar andere setups, zoals vorige week nog maar eens in de League. Zijn spel was matig (82,53), maar wel voldoende om James Wade met 7-3 te verslaan. Wright kan zich definitief plaatsen voor de play-offs bij een zege, terwijl bij een nederlaag het toch nog wel eens heel close kan gaan worden. Er hangt dus veel van het duel af. Taylor is in onderlinge duels nog wel altijd de betere met 8-4 op de majors.

Gary Anderson – Raymond van Barneveld

In de strijd om de play-offs is het treffen tussen Gary Anderson en Raymond van Barneveld het sleutelduel van de avond. De verliezer lijkt namelijk voor een loodzware taak te staan om de achterstand nog goed te gaan maken. Op dit moment bezetten ze samen de vierde plaats, maar Adrian Lewis staat slechts een punt achter met een duel minder gespeeld. Kijk je naar de vorm van het hele seizoen, dan zou je verwachten dat Anderson veel meer punten op de teller moet hebben. In dertien duels kwam hij tot een toernooigemiddelde van 102,68 per beurt, gooide in elf van de dertien partijen een gemiddelde van boven de 100 per beurt en is ook op de finishes (39,9%) zeer solide. Toch gaat het dus regelmatig mis, omdat hij al drie keer dit seizoen tegen iemand aan liep die werkelijk alles gooide. Eén daarvan was Barney. Van Barneveld won van Anderson in Rotterdam door drie legs op rij een 180’er te gooien, vervolgens een tiendarter en een 156-finish voor de definitieve tik. Na die partij won de Nederlander ook nog het onderonsje met Michael van Gerwen, om de afgelopen drie duels te verliezen van zowel Phil Taylor, Adrian Lewis en Van Gerwen. Met name vorige week was een domper voor Barney. Hij werd vijftig jaar en alle activiteiten leken duidelijk zijn tol te eisen. Van Barneveld haalde niet zijn normale niveau en werd dan ook ruim verslagen. Het zorgde er ook nog eens voor dat zijn legsaldo achteruit holde, waardoor Barney om ook op dat vlak weer wacht lucht te krijgen een ruime zege nodig heeft. Op de majors heeft de Nederlander altijd nog een positief record tegen Anderson: 14-2-9 en in de League staat hij ook op voorsprong: 7-2-4.

Adrian Lewis – Michael van Gerwen

Voor de laatste keer dit seizoen komen twee darters terug voor hun tweede partij, waarbij Van Gerwen zijn eerste plaats twee weken voor het einde van de competitie al veilig kan stellen. Vorig seizoen lukte het hem dat pas op de slotavond in Rotterdam, door in een rechtstreeks duel Phil Taylor te verslaan. Mighty Mike is aan zijn vijfde seizoen in de Premier League bezig en in alle voorgaande edities eindigde hij als eerste. Hij kan nog verder op recordjacht, want tot aan vanavond heeft hij al zijn partijen in de League afgesloten met een gemiddelde van boven de 100 per beurt. Dat constante niveau heeft Lewis totaal niet. In zijn beste partij overlegde Jackpot een gemiddelde van 111 per beurt, hij gooide ook nog een negendarter, maar stapte dit seizoen ook twee wedstrijden van het podium af met slechts gemiddeldes van 84 en 88 per beurt. Jackpot lijkt te moeten worden getriggerd om zijn beste spel te laten zien en één van de redenen voor Lewis om voluit te gaan is het groene monster. Dat liet hij in de heenronde al zien, want na weken van slecht spel was hij opeens bij de les. Het leverde een gelijkspel op en een punt tegen Van Gerwen zou hem nu opnieuw goed uit kunnen komen in zijn race voor de play-offs. Het ligt alleen niet in de lijn der verwachting, want de laatste zege van Lewis op een belangrijk toernooi dateert alweer van de League uit 2015, de onderlinge balans is inmiddels liefst 31-14.

Statistieken mede dankzij @PremiumDartdata

Premier League Darts 2017: Uitslagen, verslagen, statistieken en programma

Delen: