full screen background image

Premier League Darts 2017: Voorbeschouwing dag 14

Met nog twee weken voor de boeg zijn er ook nog maar twee plaatsen te verdelen voor de play-off van de Premier league Darts. Michael van Gerwen en Peter Wright kunnen zich al richt op de O2 Arena, van de andere zes spelers maken vijf spelers nog altijd kans voor de twee tickets.

Stand na 14 speelronden

Michael van Gerwen heeft het bijna voor elkaar dat hij voor het vijfde jaar op rij de reguliere competitie van de Premier League Darts weet te winnen. Eén zege of een nederlaag van Peter Wright is daarvoor voldoende. Spannend wordt het vanaf de derde plaats, waar Gary Anderson een marge heeft van twee punten op nummer vijf Raymond van Barneveld. Adrian Lewis en Dave Chisnall staan daar weer slechts één punt achter. Phil Taylor staat er tussenin, maar is dus nog lang niet zeker van de play-offs. Alleen voor James Wade zit de strijd erop. Doordat de rest nog tegen elkaar speelt kan hij niet meer bij de bovenste vier eindigen.

Plaats Wedstr. Punten Legsaldo
1. Michael van Gerwen * 14 22 92-59
2. Peter Wright * 14 19 84-65
3. Gary Anderson 14 16 80-69
4. Phil Taylor 14 15 78-77
5. Raymond van Barneveld 14 14 73-75
6. Adrian Lewis 14 13 69-76
7. Dave Chisnall 14 13 69-76
8. James Wade 14 12 73-82
9. Jelle Klaasen 9 3 42-58
10. Kim Huybrechts 9 3 37-60

Peter Wright – Adrian Lewis

Eindelijk is het Peter Wright gelukt. De Schot plaatste zich nog nooit voor de play-offs, maar nu is hij al twee speelronden voor het einde verzekerd van de O2 Arena. Het past in de opmars die hij heeft gemaakt en zijn status als nummer drie van de wereld. Gezien zijn prestaties van de afgelopen anderhalf jaar mag hij zelfs als de nummer twee worden gezien achter Michael van Gerwen en dan met name door zijn constante prestaties, waar de pieken van Gary Anderson alleen wat hoger liggen. Dat Wright er eindelijk in is geslaagd om zich te plaatsen voor de play-offs komt ook door zijn materiaal. Zoals altijd heeft hij ook deze Premier League lopen wisselen van darts, maar in veel mindere mate dan de jaren daarvoor. De League leek toen wel eens een proeftuin te zijn voor de Schot. Slechts twee keer kwam hij met totaal ander materiaal aanzetten en inmiddels lijk hij zelf ook overtuigd te zijn van zijn huidige setup. Dat wil niet zeggen dat hij nooit meer met andere pijlen aan komt zetten, maar op de belangrijke toernooien zal er weinig meer veranderen. Waar Peter Wright de constantheid zelve is geworden, is Adrian Lewis juist daar naar op zoek. Hij heeft dit seizoen absolute toppartijen met zelfs een negendarter afgewisseld met draken van duels. Jackpot noteerde namelijk ook gemiddeldes van 84 en 88, om vorige week zelfs met 7-0 op de broek te krijgen van Van Gerwen. Van zijn veertien duels noteerde Lewis slechts drie keer een gemiddelde van boven de 100 per beurt. Eén daarvan was in de eerste partij tegen Wright, maar ondanks 110 per beurt verloor hij toen wel doordat Wright zelfs 119 per beurt gooide. Het was wel de eerste zege van de Schot sinds lange tijd op een belangrijk toernooi, want Lewis is hem meetstal de baas. In onderlinge duels staat Lewis ook op een 17-12-voorsprong.

Raymond van Barneveld – Dave Chisnall

Een weekje rust, misschien kan het voor Raymond van Barneveld de balans weer de goede kant uit laten vallen. De Hagenaar kende halverwege de Premier League Darts een uitmuntende serie met vier zeges op rij. Daarbij won hij van Michael van Gerwen, om vervolgens vier duels op rij te verliezen. Daardoor zal hij zijn laatste twee wedstrijden moeten winnen om de play-offs nog te bereiken. Afgelopen weekend ontbrak Barney op de Pro Tour, want hij was in Monte Carlo bij een groot toernooi van Pokerstars. Zo begint hij met een frisse blik aan het treffen met Dave Chisnall, van wie hij de eerste partij dit seizoen verloor. In die periode speelde Chizzy nog heel matig en kwam slechts met de hakken over de sloot in de tweede fase van de Premier League. Sinds de tweede helft speelt de Engelsman een stuk beter, alleen komt zijn vaste euvel telkens naar boven. Zodra de eindstreep in zich komt begint hij te trekken en te duwen met zijn pijlen. De angst regeert en dat zorgt ervoor dat hij heel wat punten heeft laten liggen. Dat was vorige week nog maar eens het geval, want hij kreeg alle kans om te winnen – voor het eerst sinds oktober 2013 – van Michael van Gerwen. De bibbers deden hem de das om en Van Gerwen kwam terug tot 6-6. Hierdoor heeft Chisnall nog wel een kans om de play-offs te halen, maar zal hij allebei zijn partijen moeten winnen en dan nog is hij afhankelijk van de andere resultaten. De mentale blokkade zorgt er ook voor dat Chizzy tegen Van Barneveld opnieuw de underdog is, ook vanwege de onderlinge balans van 11-6 in het voordeel van de Nederlander.

James Wade – Gary Anderson

Net op tijd lijkt Gary Anderson zijn zaken toch op orde te hebben om de play-offs van de Premier League te kunnen bereiken. De Schot begon het jaar heel sterk en leek het signaal af te geven dat hij dit seizoen zich frequenter wilde laten zien dan alleen op een aantal grote toernooien. De aanval moest worden ingezet op Michael van Gerwen, maar die lijn werd toch al snel weer afgebroken. Een zeer matige periode in de League zorgde ervoor dat de play-offs ernstig in gevaar kwamen, tot hij de laatste twee weken vier punten pakte in de League tegen Peter Wright en Raymond van Barneveld. Het brengt hem in pole-position voor de laatste twee plaatsen voor de O2 Arena. Afgelopen weekend zette hij zijn goede vorm voort op de vloer. Zaterdag verloor hij dan wel in de vierde ronde van Michael van Gerwen, vooral door een waanzinnig slot van de Nederlander, een dag later nam hij revanche op Mighty Mike en pakte vervolgens ook de dagzege. Dat staat in contrast met James Wade. The Machine begon sterk aan het seizoen, maar de motor begon al vrij snel te haperen. Zo zakte hij langzaam weg en naast een aantal oplevingen – zoals een waanzinnige partij tegen Van Gerwen – wist hij zijn normale niveau niet te tonen. Vorige week gaf hij aan dat dit mede komt door een aantal zaken in zijn privéleven, waar hij verder niet over wilde uitweiden. Wel gaf hij aan dat alles op een rijtje staat en de linkshander klaar is om iedereen weer aan te vallen. Daar zou hij dus mee kunnen beginnen door Anderson een hak te zetten. In de heenwedstrijd eindigde het in 6-6, waar Wade een 5-1-voorsprong verspeelde. Toch is hij Anderson de laatste tijd regelmatig de baas geweest, zoals in de halve finale van Grand Slam en de eerste ronde van het European Championship. Allebei gespeeld in het afgelopen najaar. Vorig jaar eindigde de twee confrontaties in de League eveneens in een gelijkspel.

Michael van Gerwen – Phil Taylor

Michael van Gerwen is niet zo van het cadeautjes uitdelen, net zoals Phil Taylor dat in het verleden was. Taylor zal dan ook het beste bij zichzelf naar boven moeten halen om punten over te houden aan het treffen met Mighty Mike. Vorige week liet de Nederlander namelijk nog maar eens zien waar hij toe in staat is. Zijn eerste partij tegen Dave Chisnall was niet naar het zin van de nummer één van de wereld. Hij maakte zich vervolgens even kwaad en denderde met 7-0 over Adrian Lewis heen. In het weekend ging hij nog even door. Op zaterdag gooide hij vanaf een 3-4-achterstand tegen Gary Anderson twee 11-darters en een 12-darter, om in de finale tegen Robert Thornton ook nog maar een negendarter te gooien. Een dag later was Anderson hem wel met 5-6 de baas. Eerder dit seizoen werkten de twee een hele vreemde partij af in Rotterdam. Taylor begon goed en strafte een moeizame start van Van Gerwen af (0-3). Daarna ging de Nederlander beter spelen en zakte Taylor heel ver weg. Zo won Mighty Mike en was na afloop zeer kritisch over The Power. De Engelsman stond ongemotiveerd op het podium en Van Gerwen vroeg zich openlijk af waarom Taylor niet direct was gestopt. In het gehele seizoen van de Premier League is het spel van Taylor zeer wisselvallig en zakt hij met name in de partijen telkens weg. De eerste leg zijn vaak uitstekend, om daarna steeds minder te gaan spelen. Vorige week kreeg hij op die wijze nog maar eens met 7-3 klop van Peter Wright. En dat terwijl Wright ook maar 94 per beurt gooide, waar Taylor bleef hangen op 95. Het maakt Van Gerwen voor vanavond de torenhoge favoriet, waarbij hij nog een extra inzet heeft. Bij een overwinning – of Wright moet eerder op de avond al hebben verloren – is hij opnieuw de nummer één van de reguliere competitie. En dat al voor het vijfde jaar op rij.

Statistieken mede dankzij @PremiumDartdata

Premier League Darts 2017: Uitslagen, verslagen, statistieken en programma

Delen: