Premier League Darts line up 2017

Premier League Darts 2017: Voorbeschouwing dag 2

De Premier League Darts mag dan pas in de tweede week zijn, voor alle darters zonder punt is het vandaag gelijk zaak om wel toe te slaan. Want de afgelopen jaren heeft uitgewezen dat het bijna een onmogelijke taak is om je nog op te klauteren. Extra druk dus voor Adrian Lewis, Kim Huybrechts, Jelle Klaasen en Dave Chisnall.

Adrian LewisDave Chisnall

De meeste druk staat dan dus ook gelijk op het openingsduel, want Lewis en Chisnall hebben allebei de tik van vorige week te verwerken. Er zat voor allebei de Engelse darters namelijk veel meer in. Lewis nam een 4-1-voorsprong tegen Raymond van Barneveld en miste in de slotleg ook nog eens een volle beurt om een punt te pakken. Het past in de recente vorm van Lewis. Hij speelt niet slecht, maar de echte punch ontbreekt om tegenstanders omver te duwen. Scorend gaat het nog altijd soepel, al is de echte constantheid wat afwezig. Op de dubbels is het alleen matig verzorgd. Datzelfde gaat op voor Chisnall, maar dan in overtreffende trap. Tegen een ondermaatse Phil Taylor bleek weer eens de nog altijd aanwezigheid in Chizzy. Hij laat zijn niveau eerder afhangen van zijn tegenstander, dan zelf altijd een bepaald niveau te halen. De triples vindt de Engelsman nog altijd bijna als vanzelf, tot er druk op komt te staan. Dan zijn de dubbels vaak ook in geen velden of wegen te bekennen. Vorig jaar degradeerde Chizzy al na negen weken en hij zal nu dus gelijk aan de bak moeten om nieuw opnieuw al vroeg in het seizoen in de gevarenzone te komen. Opvallend is dat Chisnall op onderlinge duels wel de favoriet is, want hij staat op een 14-10-voorsprong en won de laatste vier duels en zeven van de laatste tien.

James WadePhil Taylor

James Wade en Phil Taylor kenden de start die ze wensten voor de Premier League Darts 2017. The Machine werkte eigenlijk een typische Wade-partij af. Hij was niet veel beter dan zijn tegenstander en misschien lange tijd zelfs de mindere speler. Kansen gaf hij zelden weg en één fout van zijn tegenstander strafte de linkshander uit Aldershot genadeloos af. Kim Huybrechts was het slachtoffer en werd door een 11-darter in de slotleg verslagen. Het is hoe Wade eigenlijk altijd zich eenvoudig staande weet te houden in de Premier League Darts en lijkt dat ditmaal dus ook te gaan doen. Het is interessant of hij zich ook gaat mengen in de strijd om de play-off plaatsen. Daarvoor zal hij wel moeten zien af te rekenen met Phil Taylor. The Power begon aan zijn afscheidstoernee in de Premier League niet al te sterk, maar Chisnall liet hem er toch mee wegkomen. Zo heeft The Power de eerste punten op de teller en kan tegen Wade de volgende stap zetten. Wat de komende weken interessant zal worden is in hoeverre Taylor fitter zal zijn dan de concurrentie, omdat hij niet meer op de Pro Tour zal verschijnen. Waar Taylor in alle rust toe werkte naar deze tweede week, speelde Wade drie dagen lang in Wigan en had vervolgens ook nog sponsorverplichtingen voor de PDC bij een nieuwe sponsor. In onderlinge duels staat Taylor een straatlengte voor: 50-12, maar valt ook op dat ze al vijf keer gelijk speelden in de Premier League. De balans is de laatste jaren een stuk meer in evenwicht, sinds de World Grand Prix van 2014 is het 8-6 in het voordeel van Taylor.

Jelle KlaasenGary Anderson

De rentree van Jelle Klaasen in de Premier League Darts was een vooral voor hemzelf teleurstellende. Tegen Peter Wright speelde hij goed, maar liet ontzettend veel kansen op de dubbels liggen met 4 uit 12. In het weekend liet The Cobra wel zien dat het met zijn vorm goed zit. Hij was de beste Nederlander en op UK Open Qualifiers met onder meer een halve finaleplaats. Inmiddels kan hij ook weer pijnvrij spelen na een eerdere peesontsteking en wil hij in de League zijn goede vorm voortzetten. Dat zal tegen Gary Anderson logischerwijs lastig worden. De Schot is uitmuntend aan het nieuwe jaar begonnen. Op The Masters was hij al samen met Mighty Mike een klasse apart, al kon hij in de finale nog niet mee met de Nederlander. Dat was vorige week wel het geval en zo rolde er dan ook een gelijkspel uit in de openingsronde van de Premier League. Anderson hield het bij twee dagen op de Qualifiers, want na zijn finale op zaterdag geloofde hij het wel. Daarin liet Anderson overigens de kans liggen om een dagzege bij te schrijven, Simon Whitlock snoepte deze van hem af. Tegen Klaasen zal Anderson in ieder geval met veel zelfvertrouwen het podium opstappen. Afgelopen zaterdag won hij nog van hem in de halve finale en dat was al liefst de achtste zege op rij voor de Schot. In totaal staat hij op een 12-6-voorsprong.

Peter WrightMichael van Gerwen

De bijna paniekerige berichtgeving na het afgelopen weekend over Michael van Gerwen zegt vooral veel over het krankzinnige jaar 2016. Mighty Mike won afgelopen weekend geen één van de drie UK Open Qualifiers. Iets dat in de kantlijn van het nieuws thuishoort, maar door de huidige status van de nummer één van de wereld flink werd opgeklopt. Vorig jaar won Van Gerwen namelijk alles op televisie en daarnaast ook het gros van de vloertoernooien. Die prestatie evenaren is schier onmogelijk en dat bleek dus maar weer eens dit weekend. Twee van de drie Qualifiers werden gewonnen door zijn opponent van vanavond: Peter Wright. Snakebite was vrijdag de beste met een finalezege op Adrian Lewis en klopte zondag op weg naar de tweede eindzege ook in de kwartfinale Van Gerwen. Dat sterke weekend kwam van de Schot wel als een verrassing. The Masters was al mager en ook zijn eerste partij in de League tegen Klaasen was verre van overtuigend. Zijn zege op Mighty Mike zal hem wel weer het vertrouwen hebben gegeven dat er iets mogelijk was. Het was zijn eerste zege sinds 28 juni 2015. Dat klinkt niet al te lang geleden, maar in de tussentijd won Van Gerwen liefst zestien keer van Wright. In onderlinge duels is het 42-9.

Kim HuybrechtsRaymond van Barneveld

Voor Kim Huybrechts zal zijn rentree in de Premier League Darts misschien wel gevoeld hebben alsof hij nooit weg is geweest. De partij tegen James Wade deed namelijk wel heel erg denken aan 2015. The Hurricane was misschien wel de betere speler op het podium, gooide een gemiddelde van ruim 100 per beurt, alleen maakte hij één cruciale fout. Een hand vol missers in één leg betekende de break en Wade speelde de partij daarna zeer sterk uit. Het is exact het huidige verschil tussen de toppers en de spelers die daar net onder hangen. Voor Huybrechts volgde er een mager weekend op de UK Open Qualifiers, waardoor er nu gelijk een belangrijke avond wacht. In 2015 won hij slechts één wedstrijd en dat was tegen Raymond van Barneveld. Een verrassing was dat toen niet, want The Hurricane kan bijna niet verliezen van de Nederlander. De eerste zeven duels won hij zelfs op rij, daarna wist Barney wel twee keer toe te slaan waardoor de onderlinge balans 9-2 is. Toch hebben de bookmakers de Nederlander toch als de torenhoge favoriet aangewezen, wat vooral door de huidige vorm van Barney zal komen. Hij speelde een sterke Masters en wist vorige week zijn vechtersmentaliteit zien. Vanaf een 1-4-achterstand tegen Lewis knokte hij zich terug om uiteindelijk nog met 7-5 te winnen. Het weekend op de UK Open Qualifiers was solide, met twee keer een plaats bij de laatste-16. Weet hij nu ook zijn angstgegner aan de kant te zetten, dan is Van Barneveld alvast hard op weg naar een goede notering in de League.

Premier League Darts 2017: Uitslagen, verslagen, statistieken en programma

Delen: