Premier League Darts line up 2017

Premier League Darts 2017: Voorbeschouwing dag 3

De derde avond van de Premier League Darts brengt ons naar Leeds, met eigenlijk alleen maar partijen met een verhaal. In het aller slechtste geval zouden we zelfs kunnen kijken naar de allerlaatste dartsklassieker, al ligt het niet in de lijn der verwachting dat The Power of Barney gaat degraderen. Een echte degradatiekraker staat er al wel op het menu.

Gary AndersonPeter Wright

Het Schotse onderonsje tussen Gary Anderson en Peter Wright zorgt het laatste jaar voor wat animositeit. De oorsprong ligt op de slotavond van de Premier League van vorig jaar in Ahoy. Wright miste toen opnieuw de play-offs, die hij nog altijd nooit heeft weten te bereiken. Dit kwam mede doordat – zo vond kamp Wright – Anderson en Adrian Lewis het in hun slotduel op een onderonsje gooiden. Wat volgden waren wat stevige tweets en uitspraken, gevolgd door stevige boetes van de PDC en een afmelding van Wright voor de World Cup of Darts. Inmiddels zijn de rijen weer aardig gesloten, maar strijden de twee ook nog eens om de tweede plaats op de wereldranglijst. Want tot aan het wereldkampioenschap werd Wright toch gezien als de nummer twee van de wereld. De afgelopen weken zien we twee totaal verschillende versies van Peter Wright. Op het podium is het ronduit moeizaam en mocht hij vorige week blij zijn dat Michael van Gerwen matchdarts miste om hem niet met 7-0 van het podium te vegen. Tussendoor won Snakebite maar liefst drie van de zes UK Open Qualifiers. Zijn vloervorm is dus uitstekend (31 zeges, 3 nederlagen), maar kan hij dat nu ook meenemen naar het podium waar hij sinds het WK zes keer won en al drie keer verloor? Anderson speelde minder opvallend op de Qualifiers met twee finales, zijn vorm op het podium was wel in orde (9 zeges, 1 gelijkspel en 2 nederlagen). Hij speelde gelijk tegen Van Gerwen en versloeg Jelle Klaasen. In onderlinge duels is het redelijk gelijk: 18-11 in het voordeel van Anderson. De Flying Scotsman is ook nu de favoriet, alleen al doordat de gemiddeldes in de League voorlopig mijlenver uit elkaar liggen: 101,73 om 91,93.

Adrian LewisJames Wade

Adrian Lewis en James Wade zijn generatiegenoten, waardoor ze eigenlijk al hun gehele carrière mooie duels uitvechten. Wade heeft de meeste grote titels gepakt, maar Lewis heeft nou juist weer de titel die hij graag zou willen hebben. Jackpot is namelijk twee keer wereldkampioen geworden. In de huidige stand van zaken strijden de twee Engelse darters om zich te kunnen plaatsen bij de play-offs. Voor de start werden ze allebei echter ook wel genoemd om te degraderen. Bij Wade kwam dat met name door zijn zeer matige optreden op The Masters, terwijl het voor Lewis een opstapeling was van zijn afgelopen jaar. De echte honger lijkt bij Jackpot al een tijdje te zijn verdwenen en ondanks goede gemiddeldes ging hij regelmatig kopje onder. De eerste twee weken waren van beide darters echter redelijk goed. Wade won van Kim Huybrechts en pakte een punt tegen Phil Taylor, waar hij eigenlijk had kunnen winnen. Lewis gaf een voorsprong weg tegen Raymond van Barneveld, miste pijlen voor een gelijkspel, om afgelopen week eenvoudig van Dave Chisnall te winnen. Op de UK Open Qualifiers stonden ze allebei een keer in een finale. In vorm en gemiddeldes in de League ontlopen ze elkaar dan ook nauwelijks, waardoor een gelijkspel in de maak lijkt. Dat deden ze al drie keer in de league, daarnaast staat Wade op een voorsprong (26-19). Ook op de majors staat The Machine duidelijk voor: 11-7.

Phil TaylorRaymond van Barneveld

De dartsklassieker zullen we normaal gesproken dit jaar nog wel een paar keer voorbij zien komen, maar tot dusver is de ontmoeting van vanavond die officieel gepland staat. Want mocht het gek lopen dat één van de twee degradeert, dan volgt er in ieder geval geen duel in de terugronde van de Premier League. Voorlopig lijkt het daar niet op uit te draaien. Met name Van Barneveld heeft een sterke start van de League achter de rug. Hij won van Adrian Lewis en pakte tegen angstgegner Kim Huybrechts een punt. Er waren kansen om de partij zelfs te winnen, alleen het spel van Barney was niet zo soepel als de weken daarvoor. Dat hij er toch een punt wist uit te slepen was echter louter positief uit te leggen. De vechtersmentaliteit is bij de Hagenaar het laatste jaar uitmuntend en dat levert hem telkens goede resultaten op. Taylor heeft tot dusver twee zeer povere duels afgeleverd, maar het is al wel goed geweest voor drie punten. Dave Chisnall speelde namelijk nog minder, terwijl James Wade de kansen liet liggen om van The Power te winnen. Met drie punten op de teller zijn beide darters dan ook goed op weg om zich alvast een goede uitgangspositie te verschaffen richting de play-offs. Waar Taylor de afgelopen weekenden rustig thuis zat speelde Barney alle zes de UK Open Qualifiers. Zijn prestaties op de vloer zijn opvallend constant, want vijf van de zes dagen haalde hij de laatste-16. De laatste ontmoeting tussen Taylor en Van Barneveld ligt iedereen nog vers in het geheugen, want in de kwartfinale van het WK wist de Nederlander zijn eeuwige rivaal te verslaan. Voor de bookmakers is Taylor toch nog de lichte favoriet, maar gezien de huidige vorm kun je moeilijk om Barney heen. Opvallend daarbij is ook dat Taylor in Leeds een negatief record heeft. Hij verloor namelijk twee van de drie gespeelde duels.

Michael van GerwenJelle Klaasen

In de derde week van de Premier League Darts staan er voor het eerst twee Nederlanders tegenover elkaar. Michael van Gerwen en Jelle Klaasen leggen tegen elkaar aan wat een partij in hoog tempo zal worden. De twee zijn al enige jaren gebrouilleerd, wat er voor zorgt dat er geen handjes meer worden geschud. De scherpte aan de oche is er wel, want van elkaar verliezen willen ze absoluut niet. Met name bij Van Gerwen is telkens de absolute wil zichtbaar om het maximale eruit te halen. Afgelopen week liet hij nog maar eens zien wat dat maximale wel niet kan zijn. Op donderdagavond miste hij matchdarts om Peter Wright met liefst 7-0 naar huis te sturen, om een dag later twee negendarters in één partij te gooien. Daarvoor had hij zelfs slechts acht legs nodig. Uiteindelijk zou hij de vierde UK Open Qualifier winnen, om de rest van het weekend vrijaf te nemen. Voor Klaasen is de Premier League voorlopig minder succesvol. Tegen Wright liet The Cobra heel veel kansen onbenut om toe te slaan, tegen Anderson was de tank eigenlijk na twee legs al leeg. Zo heeft Klaasen na twee partijen nog geen punt te pakken, al heeft hij wel een loodzware start tegen de nummers één, twee en drie van de wereld. Op de Qualifiers had Klaasen een wisselvallig weekend. Een kwartfinale werd namelijuk afgewisseld met twee nederlagen bij de laatste-128. Het maakt Van Gerwen dan ook de torenhoge favoriet voor het onderlinge duel, al is de head-to-head met 11-7 helemaal niet zo uitgesproken. En Leeds is voor Van Gerwen ook nog eens een nare herinnering. Zijn allerlaatste nederlaag op een major was namelijk in Leeds, ruim een jaar geleden tegen James Wade.

Dave ChisnallKim Huybrechts

We zitten dan wel pas in de derde speelronde, het duel tussen Dave Chisnall en Kim Huybrechts kan niet anders worden gezien als een cruciaal duel in de degradatiestrijd. Huybrechts degradeerde twee jaar geleden en won toen slechts één partij. Dat was tegen Raymond van Barneveld, met wie hij vorige week de punten deelde. Tegen James Wade liet The Hurricane het twee weken geleden liggen, waardoor er pas een punt op de teller staat voor de Belg. Op de Qualifiers was het de afgelopen twee weekenden niet overtuigend. Hij wist op de slotdag de kwartfinale te halen en zich daarmee te verzekeren bij een plaats bij de beste-32. Toch is hij tegen Chisnall wel de favoriet. Chizzy stond twee jaar geleden nog in de play-offs, maar degradeerde vorig seizoen. Ook nu staat de teller nog op nul door dikke nederlagen tegen Phil Taylor en Adrian Lewis. De overtuiging lijkt uit het spel van Chizzy en met name de angst op de dubbels is weer net zo erg als voor zijn goede periode. Op The Masters was hij 5 uit 20 en in twee weken Premier League ook slechts 5 uit 16. Scorend is het ook nog eens minder dan we van de Engelsman gewend zijn en dan blijft er erg weinig over van het in potentie flitsende spel. Kijk je naar het verleden heeft Chisnall wel een streepje voor, hij staat op onderlinge duels op een 11-4-voorsprong. Op de majors is het 2-0.

Statistieken mede dankzij @PremiumDartdata

Premier League Darts 2017: Uitslagen, verslagen, statistieken en programma

Delen: