Connect with us

Premier League Darts

Premier League Darts 2017: Voorbeschouwing dag 4

Premier League Darts line up 2017

Met drie koplopers en één hekkensluiter lijkt de strijd zich vanavond in Brighton in eerste instantie vooral te richten op de onderkant van de ranglijst. Voor Jelle Klaasen lijkt er namelijk al een alles-of-niets partij op het menu te staan. In de andere partijen is het vooral een poging om een zo goed mogelijke uitgangspositie te verwerven voor de play-offs.

Stand na 3 speelronden

Michael van Gerwen, Phil Taylor en James Wade staan na drie weken aan kop en zijn als enige nog ongeslagen. Onderin zoeken Kim Huybrechts en Jelle Klaasen nog altijd naar hun eerste overwinning van het seizoen, voor Klaasen staat er zelfs nog geen punt op het bord. Dave Chisnall en Adrian staan voorlopig ook in de gevarenzone, waarbij met name het legsaldo van Chizzy al problematisch is.

1. Michael van Gerwen 3 5 20-13
2. Phil Taylor 3 5 20-13
3. James Wade 3 5 20-15
4. Peter Wright 3 4 17-16
5. Gary Anderson 3 3 18-16
6. Raymond van Barneveld 3 3 17-18
7. Adrian Lewis 3 2 16-16
8. Dave Chisnall 3 2 12-18
9. Kim Huybrechts 3 1 15-20
10. Jelle Klaasen 3 0 11-21

Dave Chisnall – Jelle Klaasen

Voor de tweede week op rij speelt Dave Chisnall een kraker in de gevarenzone. Na twee zeer povere optredens kwam Chizzy vorige week opeens tot leven. Hij gooide in de eerste legs vier 180’ers en wist daarmee Kim Huybrechts te breken. Het bracht hem ook de zege. Chisnall kan zichzelf in één keer zo goed als veilig spelen als hij ook van Jelle Klaasen weet te winnen. The Cobra heeft drie zware partijen achter de rug tegen de top drie van de wereld. In alle partijen had hij goede fases, maar wist dit niet lang genoeg vast te houden. Zo kwam hij na een 2-0-achterstand tegen Michael van Gerwen met flitsend spel op 2-3, om in de eindfase toch een eigen leg af te leveren die hij niet in vijf beurten wist uit te gooien. Het kwam hem op de derde nederlaag op rij te staan. Op zich nog geen ramp, want de vorm van de Nederlander lijkt wel goed te zijn. Tegen een directe concurrent zal hij nu alleen wel gelijk moeten toe gaan slaan. De afgelopen maanden stonden ze vijf keer tegenover elkaar, op televisie was Chizzy telkens de sterkste, terwijl Klaasen de drie partijen buiten het zicht van de camera’s won. De verschillen zijn telkens minimaal, wat ook gezegd kan worden van de huidige cijfers in de League. De gemiddeldes (96,33 om 96,50) en dubbelpercentages (36,4 om 32,4) ontlopen elkaar weinig.

Michael van Gerwen – Adrian Lewis

Duels tussen de nummer één en vier van de wereld waren tot niet zo heel lang geleden boeiende partijen, waarbij Lewis zelf een tijdje werd gezien als de angstgegner van Van Gerwen. Nou is er op het moment niemand die angst kan inboezemen bij Mighty Mike, maar het verval van Lewis is wel heel erg groot. Jackpot leek vorige week ondanks dat het seizoen pas net is begonnen zeer vermoeid. Zijn optreden tegen James Wade was ronduit verontrustend en zo ook de cijfers. Zijn gemiddelde dook onder de 90 per beurt en daarmee komt voor hem zelfs het woord degradatie om de hoek kijken. Na drie weken is zijn toernooigemiddelde slechts 93,68, waar Van Gerwen een strakke 105,35 weet te overleggen. Het meest opvallende daarbij is nog wel dat het finishpercentage van 42,1% uitstekend is, dus Lewis laat het vooral liggen op het scoren. En dat was toch altijd juist de kracht van Jackpot. In Brighton heeft hij ook al geen al te best moyenne, terwijl Mighty Mike in deze Engelse stad na drie jaar nog ongeslagen is. Vorige week leek hij het even lastig te hebben tegen Jelle Klaasen, maar de opgelopen break (2-3) wist hij vervolgens toch om te buigen naar de 7-4-zege. Het zorgt ervoor dat hij opnieuw de koppositie deelt met Phil Taylor. Vorig jaar was dat een strijd tot de laatste dag, nu zal Van Gerwen graag al eerder afstand gaan nemen van de concurrentie. In onderlinge duels met Lewis is de stand inmiddels 31-3 en op het grote podium 13-4 met twee keer een puntendeling in de League.

Gary Anderson – James Wade

Voor aanvang van de Premier League werd de naam van James Wade toch weer genoemd in het rijtje van mogelijke degradanten. De linkshander uit Aldershot is na drie weken toch zomaar weer de gedeelde koploper, want als een sluipmoordenaar heeft hij zijn punten weten te vergaren. Sterker nog, eigenlijk heeft Wade zelfs een punt laten liggen door zijn kansen te missen tegen Phil Taylor. Met twee punten meer op de teller dan Gary Anderson zou hij de Schotse nummer twee van de wereld zomaar op een flinke achterstand kunnen zetten in de strijd om de play-off plaatsen. Door de vorm van Anderson valt dat op voorhand echter niet te verwachten. De Schot verloor vorige week dan wel van Peter Wright, hij gooide zelf ruim 106 per beurt en was met 5 uit 7 bijna foutloos op de dubbels. De statistieken van Anderson zijn dan ook in alle segmenten beter en vooral het dubbelpercentage van 56,3 valt op. De uitkomst van het duel vanavond hangt dan ook vooral af van Wade. Kan de linkshander scorend mee met Anderson? En weet hij vervolgens wanneer nodig is de smerige finishes uit te gooien? Alleen dan heeft The Machine normaal gesproken een echte kans. En het afgelopen jaar heeft al laten zien dat hij dat kan, want de laatste vijf ontmoetingen op televisie leverden drie zeges op voor Wade en twee keer een gelijkspel in de Premier League. Op de Majors is de balans dan ook precies gelijk: 8-8 met drie keer een gelijkspel.

Phil Taylor – Kim Huybrechts

Drie weken op rij niet goed spelen, maar wel met vijf punten en een legsaldo van +7 aan kop gaan van de Premier League Darts. Tijdens zijn afscheidstoernee zal dat Taylor toch het nodige vertrouwen moeten geven. Dave Chisnall kwam in de eerste week niet opdagen, waar Wade en Van Barneveld de afgelopen twee weken hun kansen niet pakten. Taylor deed dat vervolgens wel en snoepte daardoor zomaar de punten af. Onderaan de ladder staat Kim Huybrechts met maar één puntje, toch is zijn toernooigemiddelde (97,57) veel beter dan dat van Taylor (94,73). Het grote probleem van Huybrechts is alleen dat hij tot dusver telkens net niet weet toe te slaan. Eén slechte leg tegen James Wade betekende gelijk een 7-5-nederlaag, waar hij in de slotleg tegen Van Barneveld ook niet toe kon slaan. Vorige week stond er heel veel druk op de partij tegen Chisnall en wist hij in de openingsfase niet mee te gaan met het scorende geweld van Chizzy. De Belg bleef vervolgens de druk wel opvoeren, maar opnieuw bleek dat het ontzettend lastig is om een opgelopen achterstand in de Premier League nog ongedaan te maken. In onderlinge duels staat het liefst 10-1 voor Taylor, waarvan op de majors zelfs 4-0. Al zijn de cijfers in de League van Huybrechts voorlopig beter, toch wordt Taylor als de grote favoriet aangestipt. Voor The Hurricane zou een zege op The Power echter wel precies het juiste recept zijn om eindelijk eens los te komen in de Premier League én zichzelf daarmee ook een realistische kans te verschaffen om degradatie te ontlopen. Want anders komt er volgende week wel heel veel druk te staan op het duel met Jelle Klaasen.

Raymond van Barneveld – Peter Wright

Een week rust zal Raymond van Barneveld goed hebben gedaan. Vorige week tegen Phil Taylor speelde hij op televisie zijn slechtste partij sinds minimaal een half jaar. De echte scherpte ontbrak en de twee volle weekenden met de UK Open Qualifiers leek daarbij toch invloed te hebben gehad. Peter Wright had uit de Qualifiers juist heel veel energie verkregen, want Snakebite begon het kalenderjaar heel matig. Op de vloer won hij echter drie van de zes toernooien, om de bijna whitewash tegen Van Gerwen in de Premier League vorige week in twee dagen tijd volledig weg te spoelen. Eerst won hij op donderdagavond van Gary Anderson met een gemiddelde van ruim 109 per beurt. Daar kon nog wel een schepje bovenop. Diverse toppers waren een dag later van de partij in Cheltenham voor een groot demonstratietoernooi. Daarop gooide Snakebite een gemiddelde van 133,60 tegen Van Gerwen (120,86) en won met 4-0 in legs. Aan Barney dus om de reeks van Wright in Brighton te doorbreken. Daarbij is de blik op de play-offs ook gelijk belangrijk, want bij een zege van de Schot is het verschil zo vroeg in het seizoen toch alweer vier drie punten. In cijfers ontloopt het beide darters voorlopig dit kalenderjaar weinig. Berekend over alle televisiepartijen zit er nog geen punt verschil tussen de twee en ook in de Premier League (96,79 om 97,62) met dubbelpercentages 32,1 om 33,3 is er niets te vinden. De partij schreeuwt dan ook al bijna voor een gelijkspel, wat in drie van de vijf eerdere ontmoetingen in de League ook het geval was. Waaronder vorig jaar in Ahoy.

Statistieken mede dankzij @PremiumDartdata

Premier League Darts 2017: Uitslagen, verslagen, statistieken en programma

Delen:

Meer over Premier League Darts

Kerst 2018