Premier League Darts line up 2017

Premier League Darts 2017: Voorbeschouwing dag 5

De vijfde avond van de Premier League Darts is flink op zijn kop gegooid. Michael van Gerwen heeft zich moeten afmelden door rugklachten en het is nog maar de vraag of hij dit weekend kan spelen op de UK Open. Daardoor is de strijd vandaag vooral gericht op de onderste plaatsen. Kim Huybrechts en Jelle Klaasen spelen tegen elkaar, Dave Chisnall moet zelfs twee keer spelen. Voor hem wordt het dan ook een cruciale avond.

Stand na 4 speelronden

Doordat de drie koploper afgelopen week allemaal gelijk hebben gespeeld zijn er nog altijd drie koplopers én zijn de verschillen nog altijd erg klein. Daar kan vanavond in Exeter wel verandering in komen, het enige dat zekere is dat Van Gerwen door zijn absentie ongeslagen zal blijven. Phil Taylor en James Wade kunnen dat ook blijven en uitlopen op Mighty Mike. Onderin zijn de verschillen dus ook klein en is het legsaldo inmiddels van belang. Met name het legsaldo van Chisnall is al erg negatief (-10), waardoor hij nog zeker twee overwinning zal moeten behalen.

Plaats Wedstr. Punten Legsaldo
1. Phil Taylor 4 6 26-19
2. Michael van Gerwen 4 6 26-19
3. James Wade 4 6 26-21
4. Peter Wright 4 5 23-22
5. Gary Anderson 4 4 24-22
6. Raymond van Barneveld 4 4 23-24
7. Adrian Lewis 4 3 22-22
8. Kim Huybrechts 4 2 21-26
9. Jelle Klaasen 4 2 18-24
10. Dave Chisnall 4 2 15-25

Dave Chisnall – Raymond van Barneveld

In de strijd tegen degradatie is dit duel met name belangrijk voor Dave Chisnall. Chizzy leek twee weken geleden eindelijk los te komen, want hij wist te winnen van Kim Huybrechts. Vorige week werd de Engelsman alleen volledig overlopen door Jelle Klaasen, waardoor hij nu zelfs laatste staat. Vorig jaar degradeerde Chisnall ook al uit de Premier League Darts en een tweede keer op rij kan hij op dit moment in zijn carrière absoluut niet gebruiken. Chizzy lijkt namelijk al moeite te hebben om aan te blijven haken bij de top en de onzekerheid straalt er dan ook weer steeds meer vanaf. Na vier weken heeft hij pas een gemiddelde van 95,72 en dat terwijl hij zeker voor zijn doen een behoorlijk dubbelpercentage heeft van 34 procent. Chizzy, normaal toch ijzersterk op de triple-20, laat dus scorend het afweten. En als hij dat niet weer snel op orde krijgt heeft de Engelsman uit St. Helens echt een probleem. Raymond van Barneveld heeft het dubbele aantal punten verzameld, overlegt veel betere statistieken – zelfs meer 180’ers per leg ten opzichte van de 180-machine die Chisnall de afgelopen jaren toch was – en is vooral mentaal ook veel sterker. Vorige week liep het niet tegen Peter Wright en toch sleepte  Barney door een hoge finish en een 12-darter nog een punt uit het vuur. In het weekend waren de twee op de eerste Players Championships. Waar Chizzy twee keer snel werd uitgeschakeld haalde Barney een kwartfinale. In onderlinge duels is hij ook duidelijk de baas over de Engelsman met 11-5 in onderlinge duels. In de Premier League is het 3-1 met één gelijkspel.

Jelle Klaasen – Kim Huybrechts

Voor Jelle Klaasen en Kim Huybrechts zal het geen makkelijke avond zijn in Exeter. De Nederlander en Belg trekken al enkele jaren close met elkaar op en maken deel uit van hetzelfde managementteam. Al die banden zullen toch even aan de kant gezet moeten worden, want zoals het er nu voor staat zal de verliezer van de onderlinge strijd toch ernstig rekening moeten houden met degradatie uit de Premier League Darts. Met twee punten op de teller hebben ze allebei een zware start achter de rug, waarbij op voorhand het voordeel toch lijkt te liggen bij Klaasen. De Nederlander speelde in de eerste weken tegen de top drie van de wereld en daarin kon hij niet lang genoeg zijn niveau vast houden om toe te slaan. Er stond vorige week dan ook veel druk op het duel met Chisnall en daarin liet The Cobra zien waarom hij in de top tien van de wereld staat. Scorend liep hij direct weg van de Engelsman en maakte vervolgens geen foutjes meer. In het weekend kwam daar nog een halve finale op het Players Championship bij, waarmee Klaasen zijn vorm toonde. Kim Huybrechts speelt al vier weken lang zenuwachtig en bekende dat ook na het duel met Phil Taylor. Zowel tegen James Wade, Raymond van Barneveld als vorige week tegen Taylor zat er meer in. Tegen The Power miste The Hurricane zelfs matchdarts en bij die pijlen was de spanning plus mogelijke onzekerheid zichtbaar. Waar Huybrechts altijd in een ritme doorgooit, besloot hij nu na het gooien van een single met zijn eerste dart terug te stappen. Het pakte verkeerd uit, want twee pijlen op de dubbels gingen heel ver mis. In onderlinge cijfers is er bijna geen verschil tussen Klaasen en Huybrechts dit seizoen, net zoals in onderlinge duels. Drie keer troffen ze elkaar met een 2-1-voorsprong voor de Nederlander. De enige ontmoeting op televisie was vorig jaar op de World Series of Darts Finals met een 5-6-zege voor Huybrechts, op een Major staat de teller alleen nog op nul.

Gary Anderson – Phil Taylor

Voor Gary Anderson en Phil Taylor is de start van de Premier League Darts van dit jaar cijfermatig te vergelijken met vorig jaar. Anderson begon toen moeizaam en wist zich vervolgens in één sprint op te werken naar de play-offs. Taylor werkte toen vanaf het begin een solide League af en haalde eveneens de top vier. In 2016 won hij tijdens de League liefst drie keer van Anderson, zowel in de reguliere competitie als in de play-offs. Gezien de huidige vorm van de twee lijkt dat op dit moment moeilijk voor te stellen. Taylor staat dan wel bovenaan, maar hij heeft eigenlijk nog geen goede wedstrijd gespeeld. Chisnall kwam in de eerste week niet opdagen, Wade liet het na om van The Power te winnen, Barney miste eveneens te veel kansen en vorige wee miste Huybrechts zelfs matchdarts. Met een gemiddelde van 95,22 per beurt is Taylor voorlopig zelfs bezig aan zijn slechtste Premier League ooit én zelfs met afstand. In het debuutjaar 2005 kwam Taylor tot 99,91 per beurt, in alle andere jaren zat zijn gemiddelde boven de 100 per beurt. Je zou dan ook denken dat hij de ongeslagen serie niet vol kan houden tegen Anderson, die na vier weken een gemiddelde weet te overleggen van ruim zes punten hoger. Toch laat de Schot al flink wat punten liggen. Het gelijkspel met Van Gerwen zag hij vast als een bonuspunt, net zoals uiteindelijk het gelijkspel tegen James Wade. The Machine nam namelijk een voorsprong van liefst 5-1. Ook verloor Anderson van een ontketende Wright. In onderlinge duels staat Taylor nog altijd op een hele grote voorsprong (38-15), maar in de Premier League is dat toch wel anders: 6-4 met twee keer een gelijkspel.

Adrian Lewis – Peter Wright

Deze partij in Exeter kan in het verdere verloor van de Premier League wel eens heel belangrijk zijn. Vorig jaar streden Lewis en Wright tot de slotavond om de vierde stek. Het laatste play-offticket ging uiteindelijk naar Lewis, maar dat had op de slotavond in Ahoy nog wel wat gevolgen. Het kamp van Wright – en dan met name zijn vrouw die op twitter gal spuwde – had het idee dat Lewis het met Anderson op een akkoord had gegooid. Een forse boete volgde, Wright ontbrak op de World Cup en leek even niet meer zichzelf. De opvallende kledingkeuzes en kapsels bleven achterwege en dit werd pas twee maanden later weer opgepakt. Wright zint ongetwijfeld op revanche en zou vanavond een goede slag kunnen slaan. De Schot heeft al vijf punten op de teller, al is zijn spel wel heel wisselvallig gebleken. Zijn gemiddelde met 97,32 per beurt houdt dan ook nog niet over. Afgelopen weekend haalde hij echter wel weer een finale op een Players Championship. Lewis is ondertussen aan het zwalken. Hij leverde een aantal zeer povere duels af, om vorige week opeens wakker te schrikken tegen Van Gerwen. Het leek wel alsof Lewis een prikkel als Mighty Mike nodig heeft om zichzelf echt nog op te kunnen laden. Een week eerder tegen Wade gooide hij namelijk dertien punten minder per beurt (101 om 88). Zijn weekend op de vloer was mager, behalve één leg. Hij gooide namelijk een negendarter. In onderlinge duels is Lewis op alle vlakken tot dusver dominant (17-11 totaal, 6-2 op de majors en 2-1 met twee keer een gelijkspel in de Premier League). Toch lijkt Wright op voorhand de favoriet en bij een zege kan hij Lewis al op vier punten zetten. Daarmee slaat hij een gat richting de play-offs.

Dave Chisnall – James Wade

Door de afwezigheid van Michael van Gerwen moet Dave Chisnall vandaag zelfs twee keer in actie komen. Slecht nieuws voor de Engelsman, want de afgelopen jaren heeft aangetoond dat dit geen voordeel is. En dat terwijl Chizzy de punten hard nodig heeft. Het gevaar bij twee nederlagen of het pakken van slechts één punt is dat hij vanaf nu achter de meute aan zal lopen. Het grootste voorbeeld daarvan was vorig jaar Michael Smith. De debutant moest op de openingsavond door ziekte van Gary Anderson twee keer spelen. Een zenuwachtige Smith verloor twee keer en probeerde de rest van het seizoen nog wanhopig het goed te maken. Die wanhoop straalde de afgelopen weken ook al regelmatig van het hoofd van Chisnall af en dat kan dus nog wel eens erger worden. Met James Wade treft hij in zijn tweede partij vanavond iemand die wel weet hoe hij om moet gaan met wankele spelers. Wade is alweer bezig aan een zeer solide Premier League Darts, waarin hij zelfs te weinig punten heeft. Ondanks de gedeelde koppositie had The Machine zomaar een honderd procent score kunnen hebben als hij zijn kansen had gepakt tegen Phil Taylor en geen 5-1-voorsprong uit handen gaf tegen Gary Anderson. Afgelopen weekend haalde Wade op de vloertoernooien een halve- en een kwartfinale, waar nog maar uit bleek dat het met de vorm wel goed zit. In onderlinge duels zijn de twee wel in balans, het staat 11-8 in het voordeel van The Machine.

Statistieken mede dankzij @PremiumDartdata

Premier League Darts 2017: Uitslagen, verslagen, statistieken en programma

Delen: