Premier League Darts line up 2017

Premier League Darts 2017: Voorbeschouwing dag 6

Koud bekomen van de eerste grote titel voor Peter Wright staan de tien darters van de Premier League Darts alweer in Glasgow. Voor Wright een mooie thuiskomst, al zal de meeste aandacht toch weer uitgaan naar Michael van Gerwen. Want hoe is het met zijn rug gesteld?

Stand na 5 weken

Phil Taylor gaat nog altijd aan kop met inmiddels Peter Wright op evenveel punten. Qua verliespunten heeft Michael van Gerwen echter de leiding. Bovenaan staat alles nog altijd extreem dicht op elkaar, wat vorige week maar bleek. Dave Chisnall speelde twee keer, won twee keer en vloog van de tiende naar de vijfde plaats. Zo zou het nu zelfs zo kunnen zijn dat nummer zes Gary Anderson bij een ruime nederlaag na vanavond pardoes laatste staat. De degradatiestrijd is dan ook nog lang niet beslist.

Plaats Wedstr. Punten Legsaldo
1. Phil Taylor 5 7 32-25
2. Peter Wright 5 7 30-24
3. Michael van Gerwen 4 6 26-19
4. James Wade 5 6 31-28
5. Dave Chisnall 6 6 29-32
6. Gary Anderson 5 5 30-28
7. Raymond van Barneveld 5 4 25-31
8. Kim Huybrechts 5 3 27-32
9. Adrian Lewis 5 3 24-29
10. Jelle Klaasen 5 3 24-30

Adrian Lewis – Phil Taylor

De derby tussen de twee darters uit Stoke-on-Trent heeft vooral voor Adrian Lewis inmiddels veel waarde. Jackpot staat inmiddels namelijk op de gedeelde laatste plaats met zowel Kim Huybrechts en Jelle Klaasen. Het past niet in de status van de nummer vier van de wereld, maar inmiddels wel in de huidige vorm van Lewis. Het hele jaar oogt de Engelsman al niet fris en lijkt zich vooral maar moeizaam te kunnen opladen. De honger is er vanaf, behalve toen hij moest aanleggen tegen Michael van Gerwen. De nummer één van de wereld haalde het beste bij de Engelsman naar boven en dat leverde Lewis dan ook een verrassend punt op. Het is wel gelijk het enige echt goede resultaat, want zijn overwinning op Dave Chisnall behaalde hij met een gemiddelde van slechts 94,4 per beurt. Wat nog wel het meest opvalt is dat Lewis zijn scorende vermogen kwijt lijkt te zijn. Na vijf weken is zijn League-gemiddelde 97,7, terwijl hij wel 42,9% op de dubbels is. Juist de hem zo geliefde triple-20 laat Lewis dus in de steek. Vorige week gooide hij wel een hoog gemiddelde tegen Wright, maar dat leverde hem alsnog een kansloze nederlaag op. Op de UK Open kwam er ook geen goed vervolg, want hij verloor al vroegtijdig van Paul Hogan. Taylor zat op dat moment rustig thuis op de bank. The Power kiest ervoor om dit jaar geen vloertoernooien meer te spelen, waardoor hij zich niet had geplaatst voor de UK Open. Na vier hele magere optredens – die hem al wel zes punten opleverden – was het spel van Taylor vorige week een stuk beter verzorgd. Wel had hij nog altijd vreemde missers en waren de dubbels matig verzorgd (6 uit 19). Met 103,98 per beurt krikte hij zijn toernooigemiddelde wel op naar 96,99. Dat is nog altijd zijn laagste gemiddelde ooit in de premier League. Tegen Lewis is hij op voorhand wel weer de uitgesproken favoriet, met een onderlinge balans van 51-15, op majors 27-6 en in de Premier League 14-4 met twee keer een gelijkspel. Vorig jaar werd het zelfs afgetekend 7-2 en 7-1 voor The Power.

James Wade – Peter Wright

Het jarenlange harde werken van Peter Wright werd dit weekend beloond met zijn eerste grote televisietitel. Stapsgewijs wist hij zich op te werken naar plaats drie van de wereld en hij zou zelfs op korte termijn kunnen doorstoten naar de tweede stek. Gary Anderson bezet deze momenteel vooral door het prijzengeld van zijn wereldtitel van ruim een jaar geleden. Tot dusver vond Wright altijd Van Gerwen op zijn weg naar de hoofdprijzen, zonder Mighty Mike aan de oche wist Snakebite de klus overtuigend te klaren. Er werd wel erg veel de nadruk op de afwezigheid van de Nederlander gelegd, maar dat Wright vervolgens zo met de favorietenrol om wist te gaan was knap. Het is tevens het bewijs voor veel spelers wat er mogelijk is als je hard werkt en jezelf ook weet te verkopen. Want een groot deel van het succes van Wright komt door het opgebouwde imago. Dat wil niet zeggen dat iedereen er gelijk zo extreem bij moet gaan lopen als Snakebite, maar iets meer doen dan simpelweg het podium oplopen en je pijltjes naar het bord gooien kan er al voor zorgen dat je het publiek voor je wint. De overwinning van Wright deed ook erg denken aan hoe Wade jarenlang zijn toernooizeges aan elkaar wist te rijgen. In de jaren dat niet Van Gerwen maar Taylor de dartssport domineerde was Wade er altijd als de kippen bij om de kruimels op te rapen. Werd Taylor een keer vroegtijdig uitgeschakeld, dan klaarde The Machine vervolgens de klus. Dit jaar begon de linkshander uit Aldershot erg goed aan de Premier League en stond gedeeld aan kop. De laatste twee weken laten de dubbels hem alleen in de steek. Tegen Gary Anderson kwam Wade op een 5-1-voorsprong, om daarna heel veel pijlen te gaan missen (6 uit 20). Er rolde slechts een gelijkspel uit en vorige week tegen Dave Chisnall miste hij zelfs zoveel dubbels (5 uit 21) dat het hem zelfs de eerste nederlaag opleverde. Op de UK Open had Wade de pech om gelijk aan Adrian Lewis te worden gekoppeld en opnieuw haperden de dubbels op de beslissende momenten. Zo is Wade in een goede week tijd dus van een prima vorm naar een zeer moeizame fase overgegaan. Tegen Wright is hij nu dan ook de underdog, al zijn de onderlinge cijfers wel heel gelijkwaardig. In totaal staat Wade op een 14-13-voorsprong, al is Wright op de majors wel de betere (4 om 2 en 2-1 in de Premier League). Opvallend daarbij is dat Wright de laatste vier partijen op televisie, alle vier gespeeld in de afgelopen twaalf maanden, wist te winnen. En wat we bijna zouden vergeten, een week geleden gooide Wright 119,5 per beurt. Het één na beste gemiddelde ooit op televisie. Het zijn dolle dagen voor Snakebite.

Kim Huybrechts – Michael van Gerwen

Slechts één week was Michael van Gerwen van het toneel verdwenen, toch hield het de dartswereld voor even helemaal in zijn greep. Vorig weekend liep Mighty Mike op een zeer ongelukkige wijze een rugblessure op, waarvan de artsen aangaven dat het geen blijvende gevolgen had en met rust verholpen zou worden. In het leven van MvG is rust alleen een moeilijk begrip, want er staat naar staat de Premier League Darts bijna dagelijks wel wat op het programma. Lopen en staan bleek in de loop van de week alweer prima te gaan, maar zitten leverde veel pijn op. Reizen was hierdoor moeilijk en op advies van de artsen werd besloten om zowel de Premier League-avond in Exeter als de UK Open over te slaan. Dat besluit werd ook genomen met het oog op de toekomst, want het seizoen is nog heel lang. De klachten zijn inmiddels zover verholpen dat Van Gerwen in Glasgow terug zal keren en tegen Kim Huybrechts mag aantreden. Hoe de vorm van de Nederlander is zal het grote vraagteken zijn. Voor Huybrechts geldt dat eigenlijk ook. De afgelopen weken heeft hij hele goede en hele matige partijen afgewisseld en dat was zelfs tijdens partijen heel wisselvallig. In de League is het voor de Belg voorlopig punten sprokkelen. Tegen Phil Taylor liet hij zelf matchdarts liggen en kreeg iets te weinig. Tegen Jelle Klaasen kreeg The Hurricane uiteindelijk een punt cadeau, omdat de Nederlander op zijn beurt pijlen voor de wedstrijd miste. Huybrechts heeft met drie punten op de teller nog volop uitzicht op lijfsbehoud, maar het resterende programma met de volledige top vier van de wereld – Van Gerwen, Lewis, Anderson en Wright – is wel loodzwaar. Een iets minder scherpe Mighty Mike zou hem dan ook goed kunnen uitkomen. In onderlinge duels is de stand namelijk afgetekend 19-8 voor Van Gerwen, met op de majors 8-1. De enige zege dateert van de toch wel legendarische kwartfinale op de Grand Slam of Darts in 2014, een dag dat Huybrechts alles uitgooide waaronder een negendarter.

Jelle Klaasen – Raymond van Barneveld

Het Nederlandse onderonsje tussen Klaasen en Van Barneveld staat in het teken van het weglopen van de onderste plaatsen. Klaasen had vorige week de kans om al flink op te schuiven op de ranglijst, maar hij miste een aantal matchdarts tegen Kim Huybrechts. Van Barneveld liet in de laatste drie weken ook punten liggen, eerst tegen Phil Taylor en vorige week kwam hij op de dubbels maar niet op gang tegen Dave Chisnall (2 uit 14). Wat volgde was een goede UK Open, met alleen een zeer pijnlijk slot. In de kwartfinale tegen Peter Wright pakte Barney de break en kreeg een volle beurt vanaf 40 voor de 9-7-voorsprong. Hij miste een volle beurt en werd daarna verslagen door de Schot. Wat volgde was een emotionele verklaring op Facebook dat de Hagenaar het darts kortgezegd wel even zat was en zich meer ging richten op zijn familie. Door de storm van reacties kwam Van Barneveld later in de week met een verklaring. “Al dertig jaar komt darten voor mij op plek één, twee en drie in mijn leven, daarna komen pas mijn familie en vrienden. Ik doe er alles aan om de beste versie van mezelf te zijn in de hoop titels te winnen. Ik dart niet om erbij te horen, ik speel om te winnen. Natuurlijk realiseer ik mij ook dat dit niet altijd kan maar soms word het je gewoon te veel en dan denk ik weleens laat het toch, maak je niet zo druk. Ik wil nu wat meer genieten en mijn gezin, familie en vrienden bovenaan zetten. Natuurlijk zal ik alles doen om titels te winnen, maar de opofferingen zijn soms te groot en dan is het gat te diep waar ik mezelf in laat vallen. Er moet meer balans komen.” Het maakt het boeiend hoe Barney in Glasgow zal verschijnen en of hij ook net zoals de afgelopen twee weken met bril zal spelen. Helemaal honderd procent fit is Klaasen ondertussen ook niet, want hij speelt de afgelopen week met een getapete pols. Een mentale tik liep hij op de UK Open ook nog eens op door een 4-0- en 6-2-voorsprong weg te geven tegen Vincent van der Voort. Op onderlinge duels (9-6 en op de majors 4-3) is Van Barneveld de lichte favoriet, net zoals zijn gemiddelde deze League voorlopig hoger ligt (98,15 om 94,84). Daar komt nog eens bij dat Glasgow één van de zalen is waar het publiek altijd volledig op de hand van Barney is, zijn record in de Schotse stad is dan ook niet voor niets 3-0. Zorgwekkend is alleen wel voor de Hagenaar zijn dubbelpercentage van slechts 30,1%.

Dave Chisnall – Gary Anderson

Een week geleden leek Dave Chisnall op het punt van degraderen te staan. De vorm van was ver te zoeken, de vertwijfeling in zijn worp was terug en de nederlagen werden steeds groter. Toen moest hij door de blessure van Michael van Gerwen ook nog eens twee partijen op één avond spelen en leek er al een voorzichtige streep door zijn naam te gaan. Het liep volledig anders. Een uitstekende partij bracht hem de zege op Van Barneveld en vervolgens wist Chizzy te profiteren van de wankele dubbels van Wade. Met zes punten is behoud opeens nagenoeg zeker en kan hij zelfs weer naar de play-offs kijken. Om bij de top vier te eindigen zou het op achterstand zetten van Gary Anderson een goede start zijn voor de Engelsman. In het hol van de leeuw is dat misschien wel wat veel gevraagd. Vier keer speelde Anderson in Glasgow voor eigen publiek en vier keer wist hij te winnen. En Chisnall? Die pakte in drie pogingen nog geen punt in de SSE Hydro. Ook qua cijfers deze Premier League is Anderson de torenhoge favoriet. De gemiddeldes liggen ver uit elkaar (102,26 om 95,86), waarbij het dubbelpercentage van Anderson (44,1%) vooral opvalt. In onderlinge duels is de stand ook ruim voor Anderson: 13-4, waarvan 6-2 op de majors en 4-2 in de Premier League. Toch zullen ze allebei wel een tikje hebben gehad van de UK Open. Anderson speelde de FA Cup of Darts eigenlijk zoals ieder jaar. Met net geen honderd procent motivatie en dat werd hard afgestraft. Miste Anderson twee jaar geleden meer dan tien matchdarts tegen Mervyn King en was vorig jaar Pub Qualifier Barry Lynn verrassend te sterk. Nu liet surprise Paul Hogan zijn kwaliteiten zien tegen de nummer twee van de wereld. Voor Chisnall viel het doek tegen Peter Wright, waarin hij toch wel flink werd overklast.

Statistieken mede dankzij @PremiumDartdata

Premier League Darts 2017: Uitslagen, verslagen, statistieken en programma

Delen: