Premier League Darts line up 2017

Premier League Darts 2017: Voorbeschouwing dag 7

Voor de tweede keer komt de Premier League Darts naar Rotterdam. In Ahoy staan er liefst drie Nederlanders aan de oche, waarbij met name Jelle Klaasen aan de slag moet. Net zoals vorig jaar spelen Michael van Gerwen en Phil Taylor tegen elkaar. De avond in Ahoy is eenmalig niet op RTL7, maar op RTLZ te zien.

Stand na 6 weken

Voor Kim Huybrechts en Jelle Klaasen is het vijf voor twaalf. Met nog drie weken voor de boeg kunnen ze niets anders dan heel snel wedstrijden gaan winnen, anders volgt op Judgement Night degradatie. Adrian Lewis en Dave Chisnall – doordat hij een duel meer heeft gespeeld – moeten naar beneden kijken tegelijkertijd hebben ze hard punten nodig om uitzicht te houden op de top vier. Om die play-off plaatsen begint het zo vroeg in het seizoen al behoorlijk spannend te worden, want niemand is er door dat er heel veel gelijk wordt gespeeld in geslaagd om al weg te lopen.

Plaats Wedstr. Punten Legsaldo
1. Peter Wright 6 9 37-29
2. Michael van Gerwen 5 8 33-24
3. Gary Anderson 6 7 37-31
4. Phil Taylor 6 7 36-32
5. James Wade 6 6 36-35
6. Raymond van Barneveld 6 6 32-36
7. Dave Chisnall 7 6 32-39
8. Adrian Lewis 6 5 31-33
9. Kim Huybrechts 6 3 32-39
10. Jelle Klaasen 6 3 29-37

James Wade – Jelle Klaasen

De noodzaak om wedstrijden te gaan winnen wordt voor Jelle Klaasen erg groot. Met pas drie punten op de teller is een overwinning al nodig om nummer acht Adrian Lewis bij te halen en dan zijn ruime zeges eigenlijk ook van belang. Het legsaldo van -8 is namelijk ook een probleem. Op de Pro Tour weet The Cobra ieder weekend goede resultaten neer te zetten, alleen in de Premier League laat hij met name de laatste weken erg veel liggen. Na zijn zege op Dave Chisnall miste Klaasen vier matchdarts tegen Kim Huybrechts. Vorige week pakte hij een grote voorsprong op Raymond van Barneveld, om het door vijf verloren legs op rij alsnog weg te geven. Zo moet het dus voor eigen publiek gebeuren tegen James Wade. The Machine begon uitmuntend aan het jaar, maar de laatste weken beginnen met name zijn dubbels een probleem te vormen. Zijn dubbelpercentage is daardoor ook gekelderd naar 33,6%, voor zijn doen ontzettend laag. Het zal de linkshander uit Aldershot vooral irriteren dat zijn geliefde dubbel-10 hem in de steek laat en hij partijen niet over de streep kan trekken. Het gebeurde hem namelijk vooral in de eindfases van duels dat de dubbels niet meer vielen. De cijfers tegen Klaasen spreken wel erg in zijn voordeel. Twee keer won The Machine in de Premier League van de Nederlander en in beide partijen gooide hij een 170-finish. De onderlinge balans is liefst 21-4, al waren opvallend genoeg de laatste twee partijen op televisie allebei een prooi voor The Cobra.

Peter Wright – Dave Chisnall

Winnaar van de UK Open en koploper in de Premier League Darts, het leven lacht naar Peter Wright. Dan heeft hij dit jaar ook nog eens het geluk om niet tegen een Nederlander te hoeven spelen in Ahoy, waardoor Snakebite tegen Dave Chisnall op de steun van het publiek kan rekenen. Vorig jaar was de trip naar Rotterdam geen pretje voor Wright. Hij wist niet te winnen van Raymond van Barneveld en door het resultaat tussen Adrian Lewis en Gary Anderson miste hij opnieuw de play-offs. Met name de nasleep was vervelen, want door een tweet van zijn vrouw over een mogelijk handjeklap tussen Lewis en Anderson volgde een afmelding voor de World Cup of Darts en een stevige reprimande. Inmiddels is alles weer koek en ei, waarbij Wright tegen Chisnall een grote stap kan zetten om eindelijk wel de play-offs te bereiken. Chizzy staat nu al op drie punten achterstand met een duel meer te hebben gespeeld. Weet Wright hem te verslaan, dan is er eigenlijk alweer een concurrent minder voor de play-offs. Een verrassing van Chisnall ligt inmiddels eigenlijk ook niet in de lijn der verwachting. Tot twee weken geleden leek Chizzy rechtstreeks op weg naar degradatie, tot hij op één avond zijn spel wist te hervinden met zeges op Van Barneveld en Wade. In tegenstelling tot de rest heeft de Engelsman nog maar twee in plaats van drie partijen voor de boeg, toch lijkt hij met zes punten veilig. Vorige week kwam Chisnall echter alweer niet verder dan 92,67 per beurt, wat nog iets minder was dat zijn toernooigemiddelde van 95,41 per beurt. Met Wright (99,54) is het verschil niet eens heel groot, maar wel als je bedenkt dat de Schot de eerste weken gemiddeldes noteerde van onderin de 90. In onderlinge duels staat Chisnall opvallend genoeg wel op voorsprong: 11-8 met een 2-1 en een gelijkspel in de Premier League. De laatste ontmoeting werd op de UK Open twee weken geleden een afgetekende 10-5-zege voor Chisnall. Afgelopen najaar werd het op de Players Championship Finals echter 8-11 voor Chizzy. In deze twee duels samen gooiden ze liefst 27 180’ers.

Raymond van Barneveld – Gary Anderson

Vijf legs op rij hebben het perspectief van Raymond van Barneveld richting Ahoy flink veranderd. Vorige week leek Barney op weg naar een nederlaag, maar wist alsnog te winnen van Jelle Klaasen. Het verschil hierdoor is enorm. Barney staat nu relatief veilig met zes punten, waar Klaasen laatste staat met drie punten. De rollen hadden dus zomaar andersom kunnen zijn. Wat volgde was een frustrerend weekend voor de Nederlander. Hij liep plaatsing mis voor de eerste European Tour door in de finaleronde te verliezen van John Bowles. Rob Cross won zaterdag het derde Players Championship door onder meer Van Barneveld in de kwartfinale te verslaan en op zondag was Darren Johnson – die zeer verrassend de finale haalde – te sterk voor Barney. De knop moest vervolgens om naar Ahoy, waar een zware klus wacht met Gary Anderson. De Schot deed het in het weekend ook voor één kwartfinale en is voorlopig aan een solide Premier League bezig. Puntendelingen met Michael van Gerwen, James Wade en Phil Taylor werden afgewisseld met zeges op Jelle Klaasen, Dave Chisnall en een nederlaag tegen Peter Wright. Aangezien alles nog dichtbij elkaar staat kan Barney – Anderson daardoor zomaar een sleutelduel zijn om uiteindelijk de top vier te bereiken. Jarenlang was de Nederlander vaak de baas over de Schot in onderlinge duels. Daar is de laatste twee jaar verandering in gekomen. Anderson won de laatste elf (!!) ontmoetingen en de laatste keer dat Barney wist te winnen was op 30 april 2015 in de Premier League met 7-5. Door deze waanzinnige reeks is Anderson in onderlinge duels inmiddels op voorsprong gekomen (18-14), maar op majors is Barney nog wel de betere: 13-9. Liefst twaalf keer werd er in de Premier League tegen elkaar gespeeld. De Nederlander staat op een 6-4-voorsprong, met twee keer een gelijkspel. Met hulp van de Barney Army zou de reeks nu doorbroken kunnen worden.

Kim Huybrechts – Adrian Lewis

Als Kim Huybrechts wil voorkomen dat hij voor de tweede keer uit de Premier League Darts degradeert, dan zal hij moeten zien te winnen van Adrian Lewis. De Belg staat nu twee punten achter de veilig achtste plek, bezet door Lewis, dus hij kan de Engelsman simpelweg niet laten weglopen. Het grote vraagteken is vooral hoe het met Lewis gaat. De Engelsman won vorige week in Glasgow van Phil Taylor, maar oogde opnieuw verre van gepassioneerd. Na afloop bleek waarom. Zijn vrouw, in verwachting van hun kind, lag in het ziekenhuis met een bloedprop op haar longen. Inmiddels is ze weer naar huis en gaat het naar omstandigheden goed. Het zorgt er dan ook voor dat Lewis gewoon zal afreizen naar Rotterdam. Huybrechts liet vorige week opnieuw hele belangrijke punten liggen, wat net zoals twee jaar geleden als een rode draad door zijn Premier League-seizoen loopt. Nagenoeg iedere week waren er kansen om wedstrijden te winnen – tegen Phil Taylor miste The Hurricane matchdarts en vorige week een karrenvracht aan pijlen om 6-5 voor te komen tegen Van Gerwen – en in andere partijen werd één zwakke leg genadeloos afgestraft. Met de vorm lijkt het wel in orde, want hij haalde tussendoor de kwartfinale van de UK Open, gooide zaterdag een negendarter op de vloer en stond zondag in de halve finale. Het laatste zetje ontbreekt alleen nog en die zou Huybrechts in Rotterdam goed kunnen gebruiken. De toernooigemiddeldes liggen nagenoeg gelijk, het enige opvallende verschil is het dubbelpercentage: 41,3 om 34% in het voordeel van Lewis. In onderlinge duels staat hij ook op een 10-6-voorsprong, met op de majors een 5-1-stand. De enige eerdere partij in de Premier League eindigde in een gelijkspel.

Phil Taylor – Michael van Gerwen

Het slotstuk in Ahoy is dezelfde partij waar vorig jaar in Rotterdam mee werd afgesloten, Michael van Gerwen neemt het op tegen Phil Taylor. Voor The Power zal dit normaal gesproken de laatste partij op Nederlandse bodem zijn op een groot televisietoernooi. Dit seizoen speelt hij nog geen grootste Premier League, getuige ook zijn toernooigemiddelde van 96,97 per beurt. En met name als je dit in perspectief zet, want behalve in het debuurjaar van de League noteerde The Power altijd een gemiddelde van boven de 100 per beurt. Tot vorige week slaagde Taylor er wel in om ongeslagen te blijven, maar daar maakte Adrian Lewis een einde aan. Hij was ditmaal vooral slordig op zijn dubbels met 4 uit 14, wat Lewis wist af te straffen. Van Gerwen keerde in Glasgow terug na een week afwezigheid door zijn rugproblemen. Mighty Mike speelde sterk, maar wist nog niet gelijk de hoogste versnelling te vinden. Want ondanks een gemiddelde van 106,3 per beurt gaf hij Kim Huybrechts kansen. De Belg pakte ze alleen niet uit (5 uit 19 op de dubbels), waardoor Van Gerwen alsnog met 7-5 wist te winnen. Het weekend werd vervolgens geen succes. Op het derde Players Championship liet hij zich al vroegtijdig verrassen door William O’Connor. Op zondag leek een finale aanstaande tegen Simon Whitlock, maar Van Gerwen gaf nog een 5-3-voorsprong uit handen tegen Darren Johnson. Vanavond kan Van Gerwen wel weer een record bijschrijven. Momenteel heeft hij zestien partijen op rij op televisie gegooid met een gemiddelde van 100+. Van Gerwen deelt momenteel het record met Phil Taylor met zeventien keer op rij. Dat kan hij vanavond dus evenaren. Daarnaast zijn er niet twee spelers die in zoveel onderlinge partijen allebei een gemiddelde van boven de 100 per beurt wisten te gooien. Van de 33 partijen die ze tegen elkaar speelden op televisie waren er liefst twintig waarbij ze allebei boven de 100 per beurt gooiden. De beste wedstrijd was op 3 april 2014 in de Premier League. Van Gerwen won met 7-0, maar wel met gemiddeldes van 112,91 om 107,58. In totaal staat Taylor nog altijd op een 29-23-voorsprong, al is de stand op Majors inmiddels 13-8 en in de Premier League zelfs 7-1 met twee keer een gelijkspel. De huidige stand van zaken dit seizoen is ook afgetekend in het voordeel van de Nederlander. De toernooigemiddeldes: 105,39 om 96,97 per beurt liggen ver uit elkaar.

Statistieken mede dankzij @PremiumDartdata

Premier League Darts 2017: Uitslagen, verslagen, statistieken en programma

Delen: