full screen background image
Premier League Darts line up 2017

Premier League Darts 2017: Voorbeschouwing dag 9

Judgement Nights stond de laatste jaren bol van de spanning om welke twee darters al na negen weken de Premier League Darts moesten verlaten. Ditmaal kan in Cardiff de focus al verlegd worden naar de volgende fase van de League, want de afvallers zijn al bekend. De strijd om de play-offs kan dus beginnen. Donderdagochtend meldde Kim Huybrechts zich af vanwege familieomstandigheden.

Stand na 8 speelronden

Jelle Klaasen en Kim Huybrechts zijn na acht weken al uitgeschakeld in de Premier League Darts, want met slechts drie punten op de teller is de achterstand op nummer acht Dave Chisnall drie punten. Chizzy is ook de enige die tegelijkertijd lijkt af te haken in de strijd om de play-offs. Nummers drie tot en met zeven staan namelijk slechts op twee punten. Michael van Gerwen en Peter Wright hebben als enige een marge, al is deze ook nog zo minimaal dat ze nog lang niet zeker zijn van de finaleavond in de O2 Arena. Wright heeft de partij tegen Kim Huybrechts reglementair met 7-0 gewonnen.

Plaats Wedstr. Punten Legsaldo
1. Peter Wright 9 13 56-40
2. Michael van Gerwen 8 12 52-39
3. Raymond van Barneveld 8 10 46-43
4. Gary Anderson 8 9 46-40
5. Adrian Lewis 8 9 45-41
6. Phil Taylor 8 9 47-44
7. James Wade 8 8 47-45
8. Dave Chisnall 8 6 36-46
9. Jelle Klaasen 8 3 37-51
10. Kim Huybrechts 9 3 37-60

Phil Taylor – Jelle Klaasen

De overwinning van Phil Taylor van vorige week kwam precies op het juiste moment. The Power leek aan een vrije val te zijn begonnen en de play-offs hadden dan heel snel uit beeld kunnen verdwijnen. Dat voor kwam hij – mede door hulp van veel gemiste dubbels van Wright – en doet daardoor nog altijd volop mee om de top-vier. Toch blijft het spel van The Power nog altijd wankel, niet super geïnspireerd en slordig. Zijn dubbelpercentage is met 40,2% nog best in orde, dat hij daarmee niet verder komt dan een toernooigemiddelde van 96,83 per beurt geeft aan dat Taylor zijn scorende vermogen echt verloren is. Tot niet zo heel lang geleden gooide The Power iedere beurt twee triples, nu ketsen er steeds meer pijlen de verkeerde vakken in. In Cardiff heeft Taylor echter nog nooit verloren en won zelfs tien van zijn elf partijen. Waar Taylor dit weekend weer rustig thuis zat, reisde Klaasen af naar Hildesheim. Ondanks de problemen aan zijn pols wist hij de halve finale te bereiken en vooral in de kwartfinale tegen Benito van de Pas was het spel van The Cobra goed. Het gaf weer aan dat hij betere en slechtere dagen heeft met de polsblessure, waar Klaasen de komende periode aan geopereerd zal worden. Vervolgens moet de Nederlander minimaal twee weken toekijken. Klaasen had een moeizame start in de Premier League tegen de top drie van de wereld, daarna kwam hij op stoom. The Cobra won van Dave Chisnall en had de zege tegen Huybrechts voor het grijpen. Klaasen miste een serie matchdarts en gaf tegen Raymond van Barneveld een week later een 4-1-voorsprong uit handen. Daardoor waren zijn kansen op het ontlopen van degradatie al bijna verkeken. Toen de polsklachten ook nog eens verergerden was het gedaan. Zijn focus zal dan ook nu over gaan op een snel herstel. In onderlinge duels staat het 13-3 in het voordeel van Taylor, de enige overwinning op televisie voor Klaasen kwam ruim een jaar geleden op het wereldkampioenschap.

Gary Anderson – Adrian Lewis

De verschillen in de middengroep zijn dit jaar zo klein dat de onderlinge partijen van groot belang zijn. Dat is dus ook zo voor Gary Anderson en Adrian Lewis. Een jaar geleden stonden ze allebei in de play-offs, om in de halve finale te verliezen van Taylor en Van Gerwen. In de huidige Premier League Darts is het van beide darters vrij wisselvallig, wat ze uiteindelijk wel negen punten heeft gebracht. Anderson pakte een punt tegen Van Gerwen, speelde ook gelijk tegen Taylor, ontsnapte tegen Wade en werd overlopen door zowel Wright als Van Barneveld. Winnen deed hij dus alleen van Klaasen, Chisnall en Huybrechts, de onderste drie op de ranglijst. De winstpunten voor de Schotse nummer twee van de wereld zijn voor de terugronde dus duidelijk. Er komt daarnaast ook wel wat gelijk bij kijken. Wright en Barney speelden bijvoorbeeld een waanzinnige partij tegen de Schot, waardoor hij ondanks een toernooigemiddelde van 102,19 per beurt dus tegen een aantal nederlagen aan liep. Die vorm is bij Lewis een stuk minder en het lijkt wel alsof hij uitgedaagd moet worden om echt gas te geven. Dat was bijvoorbeeld het geval tegen Van Gerwen, toen Lewis vanuit het niets wel een hele sterke partij afleverde. Dat goede spel was de week daarna ook gelijk weer weg. Tekenend was daarbij vorige week. Klaasen kon door zijn polsblessure zijn normale niveau niet halen, maar kreeg van Lewis ondanks een gemiddelde van 81 per beurt toch alle kans om terug te komen tot 5-5. Toen het echt nodig was toverde Lewis wel nog twee sterke legs eruit voor de zege, waardoor hij drie weken op rij heeft weten te winnen. De beleving lijkt alleen ver te zoeken, wat ook nog maar eens bleek uit een overzicht van Burton DeWitt (@bsd987 op Twitter). Als je de Order of Merit opstelt vanaf het wereldkampioenschap van anderhalf jaar geleden, dan staat Lewis niet op plaats vier maar op plaats 17 van de wereld. Over de afgelopen vijftien maanden heeft hij dus heel erg matig gepresteerd en zal de rest van 2017 flink aan de bak moeten om geen vrije val te gaan maken. Anderson heeft deze zorgen niet en is ook de favoriet in het onderlinge duel. De balans is 26-19 en op de majors 10-6 met drie keer een gelijkspel in de Premier League. Dit seizoen lijkt het verschil echter groter, want de League-cijfers (102,19 om 95,48 en 41,1 om 36,9) liggen ver uit elkaar. Tekenend is ook dat Anderson in zeven van zijn acht partijen een gemiddelde van boven de 100 per beurt noteerde, Lewis slechts twee keer.

Raymond van Barneveld – James Wade

Zo heb je het moeilijk tegen de spelers die strijden tegen degradatie en zo win je achter elkaar van de nummers twee en één van de wereld. Het is de wonderlijke magie van sport en het overkwam Van Barneveld de afgelopen twee weken. In Ahoy wist Barney in een wervelende partij Gary Anderson te verslaan met liefst 7-2. Vorige week wachtte Michael van Gerwen, die net weer een partij records had weten te verpulveren. Barney profiteerde echter optimaal van de kleine slippertjes van de nummer één van de wereld en versloeg Mighty Mike met 7-5. Het brengt de Nederlander alweer op tien punten en de derde plaats in de ranglijst. De voorsprong op nummer zeven James Wade is echter slechts twee punten, waardoor een nieuwe overwinning gewenst is om concurrenten voor de play-offs langzaam af te kunnen gaan strepen. Voor Wade is het zaak om juist aan te gaan klampen. Een jaar geleden stond hij eigenlijk in dezelfde situatie. The Machine had een goede eerste helft van het seizoen gekend, maar viel vervolgens stil. Zo eindigde hij vrij roemloos in het rechterrijtje van de Premier League. Ook dit seizoen was zijn start uitmuntend, maar uit de laatste vier partijen pakte hij nog maar twee punten. Vorige week kon hij lang mee met Van Gerwen, maar de 180’ers van de Nederlander maakten uiteindelijk het verschil. Zijn dubbels met 4 uit 10 waren daarnaast ook niet fantastisch. Waar The Machine normaal gesproken uitmuntend is op de buitenste rand van het bord, lijkt hier wat onzekerheid in te zijn geslopen. En dan met name bij het afmaken van partijen. Dit overkwam hem in de League al tegen onder meer Gary Anderson en Peter Wright, ruime voorsprongen leverden slechts één punt op. Afgelopen weekend op de European Tour was dat opnieuw het geval. Tegen Darren Johnson verloor Wade met 5-6 na een 5-1-voorsprong. In de Premier League is zijn dubbelpercentage 36,7, niet slecht maar voor Wade’s doen wel aan de lage kant. Dit percentage van Barney ligt nagenoeg gelijk (36,2), maar heeft wel een veel hoger gemiddelde (98,85 om 95,02) doordat hij simpelweg veel beter scoort. Dat is alleen al te zien in het aantal 180’ers: 34 om 13. Normaal gesproken is Wade de Nederlander in de League de baas, want de balans is 9-5 met vier keer een gelijkspel. Overall op majors heeft Wade ook een voorsprong: 13-10.

Michael van Gerwen – Dave Chisnall

De waanzinnige serie van Michael van Gerwen kwam vorige week dan echt tot een einde. Van Barneveld klopte hem met 7-5. Op de majors was dit voor Van Gerwen de eerste nederlaag sinds ruim een jaar (Wade klopte hem op de openingsavond van de Premier League Darts 2016 op 4 februari) en de laatste nederlaag op een televisietoernooi dateerde ook alweer van 25 september 2016 toen Phil Taylor hem versloeg op de Champions League of Darts. Wel gooide hij nog maar eens twee keer een gemiddelde van 100+, waardoor hij nu negentien wedstrijden op rij een gemiddelde van minimaal 100 per beurt heeft gegooid. En ook dat is een record. Van Gerwen ging dan ook vrij luchtig met de nederlaag om. Eerder op de avond had hij wel de koppositie in de Premier League Darts veroverd en uiteindelijk is het ‘slechts’ een groepswedstrijd. De prijzen worden tenslotte pas verdeeld tijdens de play-offs in de O2 Arena. In het weekend liep Van Gerwen wel tegen een nieuwe nederlaag aan, waarin een patroon te ontdekken was met de nederlaag tegen Barney. Ook in de finale van de EuroTour in Hildesheim miste hij namelijk erg veel dubbels. Vorige week was hij 5 uit 12, in Hildesheim slechts 3 uit 17. Zo is er toch nog wat te wensen over voor Mighty Mike in zijn hegemonie. Zijn ideale recept is de afgelopen jaren Dave Chisnall gebleken. Chizzy won één keer op de World Grand Prix van de Nederlander, alweer vier jaar geleden. Daarna kreeg de Engelsman heel vaak en heel hard op de broek. 35-9 is de totale stand, met zelfs 15-1 op de majors. Inclusief de toernooien buiten de camera won Van Gerwen de laatste dertien duels. Voor Chisnall is er dan ook een klein wonder nodig om te winnen en hij lijkt momenteel ook allerminst de vorm te hebben. Zondag verloor hij op de European Tour namelijk van Jelle Klaasen met een gemiddelde van 79,55 per beurt. Zijn dubbels waren dramatisch: 3 uit 20, waar de achilleshiel in het spel van Chizzy weer volledig naar boven kwam. Vorig jaar degradeerde Chisnall, ditmaal weet hij dat op het nippertje te voorkomen dankzij één hele goede avond. Daar had hij zelfs de hulp van Mighty Mike bij gekregen. Door de rugblessure van de Nederlander moest Chisnall twee keer op één avond spelen en dat was juist de avond dat het wel liep bij de Engelsman. Hij pakte vier van zijn zes punten en speelde zich daarmee veilig. Nu heeft hij echter heel hard punten nodig om mee te blijven doen voor de play-offs en een nederlaag tegen Van Gerwen kan hem al bijna op de rand van uitschakeling brengen.

Statistieken mede dankzij @PremiumDartdata

Premier League Darts 2017: Uitslagen, verslagen, statistieken en programma

Delen: