full screen background image

Premier League Darts: Barney klopt Taylor na zes jaar

Raymond van Barneveld heeft in een bizarre partij de finale van de Premier League Darts bereikt. Na zes keer uit te zijn geschakeld in de halve finale was het nu eindelijk raak. Voor de Nederlander misschien nog wel belangrijker was het dat hij voor het eerst sinds 8 juni 2008 Phil Taylor te verslaan. The Power kwam op 1-4, maar was daarna volledig van slag. Met een 11-darter klaarde Barney de klus en staat nu tegenover Michael van Gerwen.

Kijk LIVE naar Premier League Darts 2014 via UnibetTV, zowel in Nederland als België is alles live te volgen via UnibetTV (aanmelden is gratis).

Taylor laat genadeklap na

Van Barneveld en Taylor openden allebei met een gemiddelde van 100 per beurt, maar in de eindfase van de legs gaf Taylor gelijk gaf. Hij pakte de eerste leg, om Barney daarna de bulls-eye te zien missen. The Power wist gelijk te breken, om de vierd leg te openen met vier keer triple-20 op rij. Na een 15- en 14-darter was het nu via dubbel-16 raak voor een 13-darter. Daarmee was het al 3-0 en stond de druk er vol op bij Van Barneveld. Zijn gemiddelde was inmiddels gezakt richting 90 per beurt, terwijl Taylor bijna niets meer miste. Hij gooide nu zelfs vijf keer op rij een triple-20, waardoor Barney zich weer moest zien te redden via de bulls-eye. Dat lukte niet, alleen Taylor maakte een slippertje. Een volle beurt op de dubbels viel er niet in en Barney kon zijn eerste leg bijschrijven: 3-1.

Barney komt helemaal terug

Vooral scorend kwam de Nederlander telkens in de problemen. Hij had na vijf legs pas drie keer een score van 140 gegooid en daardoor gaf hij Taylor telkens teveel tijd. Zo kon de Engelsman ook nu met zijn derde pijl tops vinden voor 4-1. Datzelfde rode vlakje vond Barney ook om in de partij te blijven hangen (4-2) en Taylor leek in slaap te zijn gesukkeld. Zijn concentratie was weg en hij miste zelfs twee volle beurten op de dubbels. Van Barneveld kon profiteren en zonder goed te spelen, zijn gemiddelde zat op 88 per beurt, kwam hij terug tot 4-3. Daar kwam vanuit het niets een 116-finish overheen voor 4-4.

Van Barneveld doorbreekt zes jaar leed

Taylor gooide in de negende leg vier beurten op rij zonder een triple en leek dan ook helemaal de weg kwijt. Hij herpakte zich pardoes met een 171-score, maar Van Barneveld vuurde er een tweedart 86-finish in voor de break. Taylor miste de kans om terug te komen door tops voor een 120-finish te missen en Barney brulde het uit toen hij met zijn derde pijl dubbel-12 vond: 4-6. De serie van vijf legs op rij wist Taylor wel te doorbreken door zijn eigen leg weer eens bij te schrijven, scorend kon hij Barney in de twaalfde leg niet volgen. Door vijf pijlen op de dubbel te missen kreeg Taylor toch weer de kans. De Engelsman miste dubbel-18 voor een 116-finish en Barney kwam op één punt van de zege. Taylor mocht de dertiende leg beginnen, maar Van Barneveld opende met vijf keer triple-20 op rij. Hij stond na twaalf pijlen klaar op 76 en vuurde het weg voor een zinderende elfdarter.

Het volledige programma en uitslagen van Premier League Darts 2014

Delen: