Connect with us

Pro Tour

Prijzenpot bij PDC stijgt in 2019 naar 14 miljoen pond

Barry Hearn PDC WK Darts 2017

De groei van de PDC blijft zich voorzetten, met in 2019 al liefst veertien miljoen pond dat er verdeeld wordt onder de darters. Op nagenoeg alle toernooien is dit kalenderjaar meer te verdienen dan in voorgaande edities. Het brengt ook een aantal opvallende wijzigingen met zich mee.

World Grand Prix daalt in aanzien

De World Matchplay en de World Grand Prix zijn de oudste televisietoernooien bij de PDC en hadden daardoor – na het WK – de meeste aanzien. Voor de Grand Prix is die glans de laatste jaren wel steeds meer verdwenen, met name door dat het toernooi lang niet altijd volle zalen trekt in Dublin. Nu is er ook op financieel vlak een duidelijk verschil ontstaan. De winst van de World Matchplay levert 150.000 pond op, de grootste prijs behoudens het WK. De Grand Prix is met 110.000 pond voor de winnaar goed genoteerd, maar inmiddels kleiner dan de Grand Slam of Darts (125.000 pond) en ook het European Championship (120.000 pond).

Kleine en grote upgrades

Tijdens een Players Championship wordt nog altijd gespeeld om 75.000 pond aan prijzengeld, met 10.000 pond voor de winnaar. Het zijn ongeveer de enige toernooien waar geen wijziging is doorgevoerd. Zo is er op de European Tour een kleine upgrade. De winnaar gaat nog altijd naar huis met 25.000 pond, maar met name de spelers die redelijk ver komen in het toernooi worden beloond. De halve finalisten krijgen 6.5000 pond in plaats van 6.000 en de vier verliezende kwartfinalisten ontvangen 5.000 in plaats van 4.000 pond.

Een gouden ticket

Grotere prijsstijgingen zijn er bijvoorbeeld op de Grand Slam of Darts. De winnaar krijgt in 2019 al 15.000 pond meer bijgeschreven, terwijl de acht darters die laatste in hun groep eindigen ook 4.000 in plaats van 3.000 pond ontvangen. “Dit is een volgende groep stap voor de spelers op het PDC-circuit”, laat voorzitter Barry Hearn weten. “Het WK is uitgebreid, alle tourkaarthouders mogen deelnemen aan de UK Open en nu gaat het prijzengeld op nagenoeg alle toernooien omhoog. Een tourkaart is echt een gouden ticket en de mogelijkheden zijn daarna onbeperkt.”

Overzicht van al het prijzengeld op PDC circuit in 2019

Delen:

Meer over Pro Tour