full screen background image
Steve Beaton World Matchplay 2016

Beaton doet oude tijden herleven met toernooiwinst in Wigan

Steve Beaton heeft verrassend de dertiende Players Championship van het jaar gewonnen. In een snikheet Wigan had de Engelsman het in tegenstelling tot veel andere spelers prima naar zijn zin in de hitte. Het bracht hem zijn eerste titel in vier jaar tijd en de derde in totaal bij de PDC. In de finale sloeg The Adonis Gary Anderson.

Halve finales Cross en Gurney

Beaton had zo’n typische dag waar hij er ieder jaar wel minimaal één van heeft. Met zijn natuurlijke worp vliegt alles erin en zo walste hij over Matthew Dennant (6-0), Keegan Brown (6-4), Robert Owen (6-2), Dave Chisnall (6-4), Kirk Shepherd (6-0) en Rob Cross (6-3). Cross liet nog maar eens zien wat voor potentie hij heeft, want de dit jaar op de Pro Tour debuterende Engelsman won van onder meer Mervyn King (6-1), Peter Wright (6-4) en Robert Thornton (6-1). In de onderste helft van het speelschema stond er geen maat op Anderson. De Schotse nummer twee van de wereld won van Rowby-John Rodriguez (6-5), Adam Hunt (6-2), Harry Robinson (6-4), Michael Smith (6-2), Kim Huybrechts (6-0) en Daryl Gurney (6-1). Gurney haalde de halve finale door in de kwartfinale vijf matchdarts te overleven tegen Mensur Suljovic.

Scorende geweld Anderson afgeslagen

In de finale waren beide darters gelijk scherp. Anderson opende met een 180’er en miste bulls-eye op een haar voor een 161-finish. Daardoor kwam Beaton op 1-0 met een 125-finish, om de tweede leg te openen met een maximale score. Met een 12-darter was de break dan ook een feit. Anderson kreeg vanaf 86 de kans om terug te slaan, alleen opnieuw viel bulls-eye er niet in. Het werd wel 3-1, gevolgd door alweer de vierde 180’er van Anderson. Toch vond Beaton tops voor een vierde streepje achter zijn naam. Dubbel-8 bracht hem ook op matchpoint, voor Anderson met een 68-finish terugkwam tot 5-3. Onder druk stond The Adonis geen moment, want met een maximale score liep hij weg voor de titel.

Korte dag voor Nederlanders

Voor de Nederlanders was het een korte dag. Vincent van der Voort haalde nog wel zijn bordfinale, maar kleine foutjes braken hem op tegen Peter Wright (6-3). Jelle Klaasen won wel zijn eerste partij sinds de operatie aan zijn pols, maar in de tweede ronde ging het mis. Dat was ook het geval voor Vincent Kamphuis, Berry van Peer, Jermaine Wattimena en Christian Kist. Onder meer Benito van de Pas verloor al in de eerste ronde.

Delen: