full screen background image
Barry Hearn PDC WK Darts 2017

Hearn: “Inschrijfgeld gaat spoedig verdwijnen bij de PDC”

PDC-directeur Barry Hearn heeft een grote aankondiging gedaan, want binnen afzienbare tijd zal er geen inschrijfgeld meer hoeven te worden betaald om deel te nemen aan toernooien van de PDC. Dit in navolging van snooker, waar Hearn afgelopen week al deze stap aankondigde. Voor de spelers op het circuit zal dit een ontzettend grote kostenbesparing betekenen. Ook kondigde hij een al een nieuw groot toernooi aan.

Kwaliteit boven financiële mogelijkheden

Tegenover Love The Darts Magazine legt Hearn uit hoe de stap bij de snooker is gezet. “Inschrijfgeld was nodig om prijzengeld te kunnen uitdelen en het circuit draaiende te houden. Inmiddels is de sport onder meer commercieel zo gegroeid dat deze facetten door andere wegen al worden gegarandeerd. Daar komt bij dat inschrijfgeld een barrière opwerpt om deel te nemen aan een sport en ik vind dat in iedere sport het speelveld gelijk moet zijn voor iedereen. Het moet namelijk niet draaien om financiële mogelijkheden, maar om kwaliteit.”

Mondiale sport geworden

Voor darts zal dit ook gaan gebeuren. “Darts is eveneens inmiddels een mondiale sport aan het worden, waardoor inschrijfgeld eigenlijk gênant begint te worden. Er zijn mondiale televisie- en sponsorcontracten. Zo snel als mogelijk willen we inschrijfgeld dan ook laten verdwijnen.” Dit valt samen met de groei van darts en dat is ook nog altijd het geval in Groot-Brittannië. “Achter de Premier League voetbal is darts de best bekeken sport op SkySports, dat geeft de groeipotentie aan en ook in onze onderhandelingspositie voor het verlengen van contracten. Daarnaast zijn we aan het kijken haar het aanbieden van content via andere digitale kanalen, waardoor we in de veranderde wereld ook nieuwe mensen bereiken. Dat wil niet zeggen dat we meer toernooien gaan opzetten, het belangrijkste is vooral om het goed aan te bieden.”

Nieuw toernooi in Duitsland

Wel komt er één groot nieuw toernooi aan. “Binnenkort zullen we een major rankingtoernooi aankondigen in Duitsland. Daarnaast is China momenteel onze belangrijkste groeimarkt, maar kijken we ook naar andere Aziatische landen, Zuid-Amerika en is Scandinavië al jaren zeer solide. De Scandinavische tour willen we dan ook verder uitbreiden. En ook in de rest van Europa zoals in Spanje en Italië willen we ons verder ontwikkelen.”

Delen: