full screen background image

PDC in 2016: Het jaar van de totale dominantie van Michael van Gerwen

Het PDC WK Darts 2017 staat voor de deur. Tijd dus om terug te blikken op het afgelopen jaar, afscheid te nemen van afgehaakte toppers, vooruit te kijken wat komen gaat en volledig warm te draaien voor het PDC World Darts Championship. Vandaag deel 1: Het jaar van Michael van Gerwen.

Op ongekende wijze de scepter zwaaien

In het verleden zijn er bij de PDC voldoende jaren geweest die gedomineerd werden door Phil Taylor. The Power had de dartswereld een kleine twintig jaar in een flinke wurggreep. Toch lijkt het wel alsof de wijze waarop Van Gerwen dit jaar de scepter zwaaide nog een stap verder gaat. Liet Taylor nog wel eens een toernooi lopen als hij er niet zoveel waarde aan hechte, om vervolgens te winnen waar hij wilde winnen…. Van Gerwen was in 2016 overal van de partij. Of het een Players Championship, een European Tour of een televisietoernooi was, de Nederlander moest alles naar zijn hand zetten.

Record na record

Uiteindelijk werd het dan ook een jaar waarin Mighty Mike het ene na het andere record wist te zetten, waarbij het vechten is welk record het meest indrukwekkendst is. Was dat zijn gemiddelde van 123,4 per beurt tegen Michael Smith in de Premier League? Of waren het de 25 titels die hij in totaal in 2016 wist te winnen. Het gemiddelde lijkt de komende jaren nog wel te worden verbeterd, want het was dat Van Gerwen zelf aan het slot van die partij nog wat begon te missen. Het had namelijk zomaar dik boven de 130 per beurt uit kunnen komen. Het winnen van 25 titels lijkt een grotere uitdaging, want veel marge tot verbetering is er niet. En mocht hij dat wel willen doen, dan is de winst te boeken op de vloertoernooien. Door de overvolle kalender besloot Van Gerwen daar namelijk nog wel eens een weekend over te slaan. Van de zes UK Open Qualifiers en twintig Players Championships won hij er namelijk ‘slechts’ acht van de zestien waar hij aan deel nam. Overigens gooide hij op de vloer ook nog maar even drie negendarters.

Twee keer ging het bijna mis

Door het jaar heen was Van Gerwen op de televisietoernooien die er toe doen eigenlijk geen moment bij te houden. De uitzondering op de regel was direct aan het begin van het jaar op The Masters. Phil Taylor kreeg maar liefst zeven matchdarts om Van Gerwen te verslaan. Dat deed The Power niet en vanaf dat moment was Mighty Mike gevlogen. De UK Open, Premier League en World Matchplay waren voor de zomer al binnen. Vanaf het najaar ging de nummer één van de wereld door met hoofdprijzen op de World Grand Prix, European Championship, World Series of darts Finals, Grand Slam of Darts en Players Championship Finals. Dat gebeurde eigenlijk telkens met amper weerstand. De enige keer dat het mis had kunnen gaan was in de openingsronde van het European Championship. Simon Whitlock kreeg in de slotleg de kans vanaf 150 en miste één matchdart. Het enige non-ranking toernooi op de buis, buiten de World Series-events, dat Van Gerwen niet won was de Champions League of Darts. Phil Taylor was dat weekend ijzersterk en wilde duidelijk iets laten zien op het eerste PDC-toernooi ooit dat door de BBC werd uitgezonden.

Niemand lijkt Van Gerwen af te kunnen stoppen

Kende Van Gerwen dan helemaal geen zwak moment dit jaar? Het is echt speuren, maar toch was er één avond dat het niet wilde voor de Nederlander. Tijdens de finale van de World Cup of Darts leek Van Gerwen uitgeput. Hij kon de triples maar niet vinden en met name de slotpartij tegen Adrian Lewis was ver onder niveau. Het leverde zelfs een klein opstootje op na afloop, dat snel werd gesust. Het is het kleine sprankje hoop waar sommige spelers zich misschien aan vastklampen richting het wereldkampioenschap, want de rest van het jaar geeft geen enkele aanleiding voor welke speler dan ook om te denken dat hij Van Gerwen kan afstoppen richting zijn tweede wereldtitel.

Delen: