full screen background image
Benito van de Pas

PDC in 2016: Ongekende luxe met vier Nederlanders in top-16

Het PDC WK Darts 2017 staat voor de deur. Tijd dus om terug te blikken op het afgelopen jaar, afscheid te nemen van afgehaakte toppers, vooruit te kijken wat komen gaat en volledig warm te draaien voor het PDC World Darts Championship. Vandaag deel 2: Het jaar van de Nederlanders.

Wat betreft de Nederlandse darters trekt Michael van Gerwen logischerwijs extreem veel aandacht naar zich toe, maar de Nederlandse top is een stuk breder. Er staan namelijk maar liefst vier oranjedarters in de top zestien van de wereld en vijf in de top twintig. Een ongekende luxe voor deze groep, alleen het gat met de rest is momenteel wel groot. En het is afwachten wie net zoals Benito van de Pas in het komende jaar een grote stap vooruit kan gaan zetten.

Lees ook: PDC in 2016: Het jaar van de totale dominantie van Michael van Gerwen

Big Ben heeft nog één groot verbeterpunt

Big Ben heeft in zijn derde jaar bij de PDC de grootste stap van de Nederlanders gezet. Na een jaar aanpassen en een jaar flink doorstampen naar de top-32 wist hij dit kalenderjaar maar liefst drie Players Championships op zijn naam te zetten. Hoe knap dat is valt eenvoudig te staven aan het hele jaar. Er waren namelijk maar veertien darters die überhaupt één toernooi wisten te winnen, laat staan drie.

Van de Pas haalde ook de kwartfinale van de World Grand Prix, overleefde de groepsfase van de Grand Slam of Darts en stond in de kwartfinale van de World Series Finals. Daar omheen zaten alleen ook een paar pijnlijke nederlagen. Het grootste verbeterpunt voor Big Ben is dan ook zijn constantheid. In vorm kan hij iedereen aan, maar wanneer het niet vanzelf duikt de Brabander heel ver in zijn gemiddeldes. En wil hij richting de top-10 doorstoten zal dat niet meer mogen gebeuren.

Niet door kunnen drukken

Jelle Klaasen staat het hele jaar al in de top-10, toch zal The Cobra geen jaar achter de rug hebben waar hij heel tevreden over zal zijn. Na zijn halve finaleplaats op het wereldkampioenschap had hij uitzicht om zich heel stevig in de top van de PDC te spelen. De eerste maanden waren ook sterk met zelfs een halve finaleplaats op de UK Open. De rest van het jaar werd alleen een stuk vlakker met vooral kwartfinales op de ProTour.

Op de laatste European Tour leek Klaasen heel veel goed te maken, maar hij verloor de finale van Alan Norris. Zo miste The Cobra de Grand Slam of Darts en dus belangrijke ponden. Het verschil met de drie darters boven hem zijn nog altijd heel klein en van het WK 2015 hoeft hij slechts een tweede ronde te verdedigen. Opnieuw kan hij zich dus stevig in de top-10 spelen én daarmee ook in de Premier League Darts.

Barney al maanden ijzersterk

Raymond van Barneveld gaat het wereldkampioenschap in op een twaalfde plaats, met ook voor hem maar een kleine achterstand op de spelers in de top-10. Het nadeel voor Barney is wel dat hij juist een halve finale op het WK moet verdedigen. In de gedachtewereld van de Hagenaar is het een zeer matig jaar geweest, want hij heeft opnieuw geen grote prijs weten te pakken. Toch heeft zijn spel ontzettend veel positiefs laten zien. Met uitzondering van de laatste wereldkampioenschappen was het spel van Barney door het jaar heen vaak zeer wisselvallig en gleed hij ook af op de wereldranglijst. Veel televisietoernooien waren snel voorbij en liet hij niet zijn beste spel zien.

Voor de zomer leek dat opnieuw het geval, met vroege uitschakelingen op The Masters, UK Open en de World Grand Prix. Als herboren kwam Barney echter uit de zomer. Al sinds september is hij scherp en laat al vier maanden lang ontzettend goed spel zien. Zowel op de World Grand Prix als de Grand Slam of Darts leek Van Barneveld klaar om een gooi te gaan doen naar de toernooizege, maar in beide gevallen stuitte hij in de eindfase op een werkelijk ontketende Gary Anderson. Inmiddels zijn zulke ultieme prestaties dus wel nodig om Van Barneveld nog af te stoppen. Houdt hij dit spel vast, dan is een terugkeer in de top-10 – en misschien wel belangrijker voor Barney zelf – en toernooizeges dichtbij.

Van der Voort moet aan de bak

Achter het succesvolle viertal is Vincent van der Voort in een neerwaartse spiraal. Fast Vinnie loopt eigenlijk al vanaf het begin van het jaar achter de feiten aan. Dit komt omdat hij op countback automatische plaatsing voor de eerste European Tours mis liep en zich vervolgens ook niet wist te kwalificeren. Zijn rugproblemen probeerde hij ondertussen te verbeteren, maar dat bracht ook nog niet het gewenste resultaat. Sporadisch liet hij goede dingen zien met een halve finale en een kwartfinale op Players Championships, eenmaal in het najaar kon hij niet doordrukken. Zo is hij nu al naar plaats twintig gezakt en moet hard aan de bak om niet heel snel af te glijden. Op het WK moet hij een kwartfinale verdedigen en in de eerste twee maanden van 2017 vier kwartfinales en een finale op de ProTour.

Grote groep wacht op doorbraak

Achter dit vijftal zijn heel veel Nederlandse darters op de ProTour actief, waarvoor de echte doorbraak nog uitblijft. Christian Kist schommelt nu al drie jaar tussen plaats 35 en veertig van de wereld, maar de voormalig Lakeside-winnaar komt maar niet verder. Jermaine Wattimena heeft dit jaar grote stappen gezet en was op bijna iedere EuroTour aanwezig. Eenmaal op de toernooi wint hij alleen te weinig partijen om echt door te stoten.  Dirk van Duijvenbode is net zoals Jeffrey de Zwaan wat stilgevallen na een goed 2015.Voor De Zwaan kwam dit mede door een blessure.

Jan Dekker heeft in zijn twee jaar bij de PDC wederom teleurgesteld en de Drent mist nu zelfs het WK. Van de nieuwelingen bij de PDC heeft Jeffrey de Graaf een solide seizoen achter de rug met een negendarter op de vloer. Hij noteerde alleen geen enkele uitschieter. Dat deed Ron Meulenkamp wel op de Players Championship Finals door Gary Anderson te verslaan en zo gaat hij met veel zelfvertrouwen richting het WK. Berry van Peer haalde de jeugd WK-finale, waarin een ontketende Corey Cadby niet bij te houden was. Hij ontbreekt wel in Alexandra Palace en zal volgend jaar dus moeten doorgroeien. Dat geldt ook voor Vincent Kamphuis en Yordi Meeuwisse.

Delen: