full screen background image

Q-School: tourkaarten voor North, Edhouse, Royden Lam en Langendorf

Op de tweede dag van Q-School is Sven Groen opnieuw de beste Nederlander geweest. Hij kwam ditmaal tot de halve finale en lijkt daardoor zo goed als zeker van een tourkaart. Dagwinst was er voor Richard North, Ritchie Edhouse, Ting Chi Royden Lam en Maik Langendorf.

Internationaal gezelschap

Royden Lam is al een aantal jaar een bekend gezicht, met name door de opvallende brillen. De darter uit Hongkong is als softtipper een wereldtopper en verdiende in 2013 ook al een tourkaart. Hij maakte er vervolgens weinig gebruik van en verscheen alleen op het wereldkampioenschap en de World Cup. De laatste twee jaar speelde Royden Lam alleen softtip, maar lijkt nu een nieuwe poging te wagen. Op Q-School liet hij opnieuw zien ijzersterk te kunnen spelen, want drie duels op rij verloor hij zelfs geen leg. Scott Taylor was de gehele dag de enige die überhaupt drie legs pakte. In de finale versloeg de Aziaat Jose Sousa uit Portugal. Het was een internationale bedoening in de finale, want met Maik Langendorf en Madars Razma streden een Oostenrijker en een Let ook voor een tourkaart. Razma speelde de afgelopen jaren op Lakeside en waagt nu de overstap. Hij verloor de finale met 5-4, maar heeft inmiddels flink wat punten achter zijn naam staan om wel de tourkaart te kunnen bemachtigen.

Twee Engelse dagwinnaars

Edhouse verloor donderdag in de finaleronde, nu liet hij zich niet meer verrassen. De Engelsman heeft al één jaar bij de PDC achter de rug waarin hij op de Challenge Tour speelde. Edhouse won één event en stond ook bij de laatste-16 van de Dutch Darts Masters. Door zeges op Barrie Bates, Michael Rasztovits en Michael Mansell in de finale mag hij nu naar de ProTour. North is de vierde dagwinnaar, wij won in een allesbeslissende leg van Jamie Bain met 5-4. Ook deze Engelsman speelde afgelopen jaar op de Challenge Tour en haalde een halve- en kwartfinale.

Veel bekende namen sneuvelen in eindfase

Iedere dag zijn er vier dagwinnaars, de overige twaalf plaatsen worden verdeeld aan de hand van de Q-School Order of Merit. Haal je de finaleronde, dan krijg je namelijk negen punten. Iedere eerdere ronde levert trapsgewijs minder punten op. Sven Groen haalde donderdag de finale en hun de voorlaatste ronde. Met al veertien punten op de teller moet het raar lopen wil hij nog naast een tourkaart gaan grijpen. Dat geldt ook voor Steve Lennon, de Ier heeft ook veertien punten. De Rus Boris Koltsov, de Spanjaard Antonio Alcinas en de Australiër Paul Nicholson haalden vandaag ook allemaal de halve finale. De tweede dag was wat beter voor de Nederlanders, want zowel Colin Roelofs als Willy van der Wiel haalden de vijfde ronde.

Delen: