full screen background image
Benito van de Pas Darts PDC

Van de Pas pakte derde titel van jaar; Barney naar PC Finals

Benito van de Pas heeft in Barnsley zijn derde titel van dit jaar weten te winnen. Big Ben was de beste op het twintigste en laatste Players Championship. Daarmee verzekerde hij zich ook van deelname aan de Grand Slam of Darts. Er stond in Barnsley op het laatste toernooi van de Pro Tour van 2016 ontzettend veel op het spel, waarbij Raymond van Barneveld opgelucht adem kon halen.

Derde titel in een jaar tijd

Van de Pas won in mei al twee keer een Players Championship en daar kwam zaterdag nog een hoofdprijs bij. De gehele dag kwam hij eigenlijk geen moment in de problemen. Dimitri van den Bergh (6-1), Ted Evetts (6-3), Robert Owen (6-3), Jamie Lewis (6-3) en Matthew Edgar (6-2) waren allemaal kansloos. In de halve finale dwong Justin Pipe wel een elfde en beslissende leg af, maar ook daarin was Van de Pas de beste. Dave Chisnall haalde in de bovenste helft van het speelschema de finale door onder meer te winnen van Steve West, James Wilson en Daryl Gurney. Ook Chizzy was echter niet in staat om Van de Pas bij te benen: 6-1. Het levert Big Ben 10.000 pond op en daarmee stijgt hij door naar plaats vijftien op de wereldranglijst.

Van Barneveld naar Finals

De beste 64 spelers van de Players Championship Order of Merit, waar het geld dat verdiend is op de twintig vloertoernooien wordt opgeteld, plaatsen zich voor de Players Championship Finals. Phil Taylor besloot dit weekend niet te spelen en hij zal daardoor ontbreken op het televisietoernooi. Raymond van Barneveld stond op het randje van afvallen, maar een redelijke slotdag brengt hem toch naar het tv-toernooi. In de derde ronde verloor hij van Daryl Gurney. Christian Kist was na Van de Pas de beste Nederlander met een plaats in de kwartfinale. Ook hij verloor van Gurney.

Dekker komt er net niet meer aan

Ook voor het wereldkampioenschap werden de laatste plaatsen vergeven. Er zijn zeer grote slachtoffers gevallen, want zo hebben bijvoorbeeld Kevin Painter, Andy Hamilton en Wes Newton zich niet weten te plaatsen. Dat is uiteindelijk ook het geval voor Jan Dekker. De Nederlander was aan een opmerkelijke inhaalrace bezig en bijna was het wonder voor de Drent nog gelukt. In de vierde ronde verloor hij echter met 6-5 van Kist en die nederlaag was cruciaal. Het brengt Ron Meulenkamp net wel aan de goede kant van de streep, net zoals Jeffrey de Graaf via de Europese geldranglijst. Jermaine Wattimena en Christian Kist plaatsen zich via de Pro Tour Order of Merit, terwijl Michael van Gerwen, Jelle Klaasen, Van Barneveld, Van de Pas en Vincent van der Voort in de top-32 staan. Het aantal Nederlanders kan nog oplopen tot elf. Er wordt nog een regionaal kwalificatietoernooi gehouden én Berry van Peer staat in de finale van het jeugd WK. De winnaar daarvan mag ook naar het PDC World Darts Championship

Delen: