full screen background image

Van Gerwen en Van de Pas aan de haal met vijf Awards

Op de PDC Awards is Michael van Gerwen andermaal de grote winnaar. Het groene monster won maar liefst vier Awards, waar dit er zomaar vijf hadden en misschien wel moeten zijn. Alleen de beste televisie prestatie ging aan zijn neus voorbij. Benito van de Pas won eveneens een Award. Hij werd gekozen tot  het Talent van het Jaar.

Vier keer raak voor Van Gerwen

Van Gerwen wist op voorhand dat hij minimaal één prijs op mocht halen als winnaar van de geldranglijst van de Pro Tour. De nummer één van de wereld is dan ook de beste Pro Tour Speler van 2016. Daarnaast werd hij door zowel de fans, die via de website van de PDC konden stemmen, als de spelers van de PDC gekozen tot de speler van het Jaar. Bij de fans gingen bijna vijftig procent van de stemmen naar Mighty Mike, onder zijn collega’s lag dit nog hoger. Uiteindelijk werd hij logischerwijs na zijn waanzinnige jaar ook gekozen tot de PDC Player of the Year.

Suljovic en een verrassing voor Taylor

De ‘Most Improved Player’ is een nieuwe award en de vervanger van de beste nieuwkomer. De winnaar was op voorhand ook geen verrassing. Mensur Suljovic heeft in 2016 voor het eerst een toernooi gewonnen en door de finale op het European Championship is hij zelfs de top-10 van de wereld binnengedrongen. Hij won dan ook deze Award en schudde de genomineerden Joe Cullen, James Wilson en Chris Dobey af. Wel verrassend was de keuze voor de beste televisie prestatie van het jaar. Vorig jaar werd deze award al zeer opmerkelijk uitgedeeld aan de winst van Robert Thornton op de World Grand Prix, waarbij een aantal exceptionele prestaties werden gepasseerd. Ook nu kwam er een verrassing uit de bus rollen met de winst van Phil Taylor. The Power won de Champions League of Darts door Van Gerwen twee keer te verslaan. Dit werd hoger aangeschreven dan het nieuwe wereldrecord van Mighty Mike, zijn prestatie in de halve finale van het WK tegen Raymond van Barneveld en de kwartfinalezege van Peter Wright op de Grand Slam of Darts.

Nine-Dart Club en Hall of Fame

Iedere darter die een negendarter gooit ontvangt een gouden of zilveren pin. De gouden zijn voorbehouden aan de spelers die een perfecte leg gooien op televisie. In 2016 waren dit Michael van Gerwen (UK Open), Adrian Lewis (Premier League) en Alan Norris (Players Championship Finals). Alle spelers die een perfecte leg op de vloer en Euro Tour hebben gegooid ontvangen een zilveren pin. Dit waren dit jaar Ross Smith, Jamie Caven, Mark Dudbridge, Richie Corner, Michael van Gerwen Stuart Kellett, Adrian Lewis, Alan Norris, Dave Chisnall, Devon Petersen, James Richardson, Jeffrey de Zwaan, Steve Brown, Daniel Cole, Rob Cross, Richard Baillie, Jeffrey de Graaf, Yordi Meeuwisse en Simon Whitlock. Ook neemt de PDC ieder jaar iemand op in de Hall of Fame. Ditmaal is er een plaats ingeruimd voor John Part. De Canadees werd twee keer wereldkampioen bij de PDC. Hij gooit nog wel en zal proberen om later deze maand zijn Tourkaart te heroveren. Darth Maple legt de focus inmiddels op het geven van commentaar en analyses op Sky Sports.

Delen: