full screen background image

Wereldkampioenen Part en Burnett knokken zich naar tourkaart

John Part en Richie Burnett keren komend jaar terug op de Pro Tour. De gewezen wereldkampioenen wisten zich op de derde dag van Q-School door het veld van ruim vierhonderd darters te gooien. Daar slaagden ook Scott Taylor en Steve Lennon in. Jimmy Hendriks was de beste Nederlander met een halve finaleplaats.

Herhaling van WK-finale

Op de eerste twee dagen van Q-School lieten de grote namen het erg afweten. Dat was ditmaal wel anders. Ze wisten zich door het veld heel te gooien met uiteindelijk zelfs een unieke finaleronde. John Part stond tegenover Kirk Shepherd. In 2008 was dit nog de allereerste finale van het PDC WK Darts in Alexandra Palace. Part pakte toen zijn derde wereldtitel en ook nu wist hij Shepherd te verslaan. Het werd 5-2 in legs, waardoor de Canadees de komende twee jaar toch op de Pro Tour mag blijven spelen. Hij combineert dit met zijn werk bij SkySports als analist en commentator.

Burnett terug van een dopingschorsing

Burnett was de afgelopen jaren van het toneel verdwenen. The Prince of Wales werd vlak voor het WK van 2015 geschorst wegens dopinggebruik en dat kwam hem op een afwezigheid van 1,5 jaar te staan. Afgelopen maanden speelde hij weer voorzichtig op de Challenge Tour en wist twee toernooien te winnen. De afgelopen twee dagen sneuvelde de Lakeside-kampioen van 1995 al in de eerste ronde, maar nu lukte het wel. Hij won van Colin Roelofs, Bernd Roith, Ronnie Baxter en in de finale van Paul Nicholson. The Asset haalde vrijdag ook al de halve finale, waardoor hij zo goed als zeker lijkt van een tourkaart via de Q-School Order of Merit.

Opvallende prestatie Lennon

Steve Lennon pakte de derde tourkaart, nadat hij de afgelopen twee dagen al een finale en een halve finale haalde. De jonge Ier maakt dan ook veel indruk, nadat hij in 2016 op de Development Tour al een toernooi wist te winnen en ook nog eens drie finales haalde. Op de derde dag pakte hij zijn tourkaart door in de finale te winnen van Scott Derbyshire. Scott Taylor versloeg in de finale Antonio Alcinas met 5-1. De Engelsman wist zich de afgelopen twee jaar al op te werken via de Development Tour en Challenge Tour. Vorig jaar won hij zijn eerste Challenge Tour en haalde twee keer een EuroTour-event. Nu mag hij zich ook melden voor het grote werk.

Magere dag voor Nederlanders

Voor de Nederlanders was het in Wigan opnieuw een magere dag. Sven Groen verzamelde op de eerste twee dagen al veertien punten voor de Q-School Order of Merit. De top-12 van deze puntenlijst krijgt ook een ticket voor de Pro Tour. Hendriks heeft met zijn halve finale van vandaag vijf punten bijgeschreven en staat op zeven. Colin Roelofs volgt op zes en deze twee oranjedarters zouden een halve finaleplaats nodig hebben. Alle andere Nederlanders in het veld hebben minimaal een finaleplaats nodig om de top-12 nog te bereiken.

Delen: