full screen background image

World Matchplay gooit wereldranglijst op zijn kop

De meeste televisietoernooien, behoudens het wereldkampioenschap, brengen meestal niet al te veel grote verschuivingen met zich mee op de PDC Order of Merit. De World Matchplay is dit jaar een uitzondering, want de wereldranglijst is volledig op zijn kop gegaan. En de komende periode kunnen we nog veel verschuivingen gaan verwachten.

Top-3 ongewijzigd

Michael van Gerwen staat ondanks zijn vroege uitschakeling in Blackpool nog altijd heel ruim aan kop. Met 900.000 pond voorsprong op nummer twee Gary Anderson, die in december ook nog het prijzengeld van zijn wereldtitel van twee jaar geleden moet verdedigen, zal daar voorlopig geen verandering in komen. Peter Wright zou hem in dat opzicht nog eerder in kunnen halen. De Schot staat al enige tijd derde en heeft Anderson nu echt in het vizier. Had hij de finale van de Matchplay gewonnen, dan was Wright al de nieuwe nummer twee. Nu is zijn achterstand 45.000 pond en lijkt het een kwestie van tijd voor hij zijn landgenoot gaat achterhalen.

Taylor vliegt naar plaats vier

Adrian Lewis leek zijn vierde plaats op de wereldranglijst binnenkort te gaan verliezen aan Dave Chisnall, maar Jackpot is nu al een plek gedaald door de titel van Phil Taylor. The Power is – tijdelijk – terug op de vierde stek, aangezien hij na dit kalenderjaar gaat stoppen. Daarnaast is zijn voorsprong op Lewis slechts 1.250 pond. Lewis zal wel op de Pro Tour spelen en daardoor Taylor snel gaan inhalen. Chisnall is gezakt naar de zesde plaats, met een 52.000 pond achterstand op Lewis. Hij verdedigt in het komende half jaar alleen weinig ponden op de televisietoernooien. Mensur Suljovic volgt hem weer op 10.000 pond en kan ook zomaar heel snel nog gaan stijgen.

Strijd om de top-10

Vanaf de achtste plaats staan de darters wel heel dicht op elkaar, waardoor er flinke verschuivingen verwacht mogen worden in de komende maanden. Raymond van Barneveld is achtste met 324.500 pond, Michael Smith (312.750), James Wade (312.500) en Jelle Klaasen (312.250) staan heel dichtbij. Mocht Wade uit de top-10 gaan vallen, dan is dat voor het eerst in tien jaar tijd. Daryl Gurney is door zijn halve finale in Blackpool in één keer doorgevlogen van de zeventiende naar de twaalfde plaats. Hierdoor is onder meer Benito van de Pas – die drie matchdarts miste tegen Gurney – gezakt naar de vijftiende stek. Vincent van der Voort ontbrak in Blackpool en staat nu 28ste, Christian Kist is de nummer 36, waar Rob Cross inmiddels al de nummer veertig van de wereld is.

Delen: