Connect with us

Pro Tour

Q-School: Durrant struikelt over laatste horde; Ashton vliegt

Glen Durrant heeft met één dag voor de boeg op Q-School nog altijd geen tourkaart. De drievoudig Lakeside-kampioen kwam op zaterdag dichtbij, maar verloor in de finale. Het verhaal van de dag werd gemaakt door Lisa Ashton, door de laatste-16 te bereiken. Reece Robinson en Matt Clark pakten de twee tourkaarten

Durrant krijgt het niet voor elkaar

Op de eerste twee dagen verloor Durrant al bij de laatste-128. Zaterdag ging het allemaal een stuk soepeler bij Duzza, alleen Barrie Bates dwong hem tot een negende leg. Daarna gingen Billy Gallie, Scott Taylor en John Bowles er allemaal met 5-2 vanaf. In de finale ging het tot 2-2 gelijk tegen Robinson, maar ging het mis in de zesde leg. Durrant had zijn eigen leg niet uitgegooid in zes beurten. Robinson brak met een 116-finish en maakte in zijn eigen leg geen fout meer. Zo moet Durrant op de slotdag vol aan de bak én zal hij niet in Enschede kunnen spelen op de Kings of Darts.

Een jongeling…

De 26-jarige Robinson pakte op deze manier een tourkaart. Hij was bij de jeugd één van de grote namen, want in 2010 schreef hij de World Youth Masters op zijn naam en won de afgelopen jaren een aantal Development Tour-events. De vervolgstap bleef uit, waarop de darter uit Hull minder ging spelen. Sporadisch verscheen hij op de Challenge Tour en haalde daar in november een halve finale. “Toen dacht ik ‘kom op Reece, je bent goed genoeg’. Ik ben weer veel meer gaan trainen en dit is het resultaat.”

… en een oude rot

De vijftigjarige Clark stond in 1996 al in de kwartfinale van Lakeside, in 2008 in de kwartfinale van de World Matchplay en speelde in de tussenliggende jaren op alle grote toernooien van de BDO en de PDC. Daarna verdween Superman naar de krachten van dartsland en liet zich zich nog maar sporadisch zien. Zo won hij nog wel eens een Challenge Tour en pakte in november 2013 de PDPA Qualifier. Het bracht hem op het WK, waarop Vincent van der Voort hem in de eerste ronde vloerde. Op Q-School viel vandaag alles samen met drie 5-4-zeges en een uitmuntende finale tegen Gavin Carlin met 104,7 per beurt. “Ik heb een aantal zware jaren gehad buiten darts om en vroeg me ook af of ik nog wel het niveau had. Ik heb het nu laten zien dat er nog genoeg in me zit.”

Ashton vliegt door het veld

Het verhaal van de dag werd geschreven door Lisa Ashton. De Engelse won vijf partijen op rij, voor ze bij de laatste-16 onderuit ging tegen Martin O’Boyle. Met name het tweede duel tegen Brian Hallas was van uitzonderlijk niveau. Met twee 13-darters, twee 12-darters en een 15-darter won ze de partij met een gemiddelde van 106 per beurt. Ze besloot het duel met een 121-finish. Ook Fallon Sherrock won twee rondes, voor ze tegen Robert Collins onderuit ging.

Punten tellen

Op de slotdag zijn er opnieuw twee tourkaarten te winnen voor de dagwinnaars én krijgen de beste elf spelers van de Q-School Ranking een kaart. Jonathan Worsley en Carl Wilkinson zijn met twaalf punten nagenoeg zeker van een tourkaart, voor alle andere spelers wordt het tellen geblazen. In de top-11 staan momenteel ook onder meer Adrian Gray, Andy Boulton, Barrie Bates, Callan Rydz en Glen Durrant. Durrant zal op de slotdag hoe dan ook nog drie à vier punten moeten scoren om zeker te zijn. Hij heeft momenteel acht punten, zoals bijvoorbeeld Cameron Menzies, David Pallett, Conan Whitehead en Jim Williams.

Delen:

Meer over Pro Tour