Connect with us

World Darts Championship

ROB CROSS WERELDKAMPIOEN BIJ DEBUUT IN VEEGPARTIJ TEGEN TAYLOR

Rob Cross heeft op indrukwekkende wijze zijn eerste wereldtitel bij de PDC gepakt. In de afscheidswedstrijd kwam Phil Taylor geen moment in de buurt van de debutant. Even leek een comeback aanstaande toen The Power dubbel-12 miste voor een negendarter. Het was gelijk het keerpunt. Vanaf dat moment denderde Cross nog harder weg en wist met 7-2 de strijd af te maken en een gemiddelde van 107,43 per beurt. Het brengt hem binnen één jaar tijd naar plaats drie op de wereldranglijst en levert hem 400.000 pond op. Tegelijkertijd neemt Taylor afscheid als actief speler zonder zijn gedroomde zeventiende wereldtitel.

Cross straft zwakke legs gelijk af

De spanning leek op voorhand groot te zijn, maar beide darters begonnen eigenlijk op het niveau waar ze het gehele toernooi op acteerden. Met een 84-finish voor een 14-darter opende Cross, om in de derde leg al twee 180’ers te noteren. Daarop maakte Taylor het eerste foutje en was hij de eerste set gelijk kwijt. Zijn eigen leg kon The Power ook niet wegwerken in vijf beurten om de tweede set te openen en zo was de break alweer binnen. Met een 180’er stond Taylor in de vierde leg na negen pijlen op 121 om terug te breken. Daar mocht hij alleen niet eens aan beginnen, want met een 167-finish was het 2-0.

The Power blijft erin hangen

Met de voorsprong op zak had Cross zijn illustere landgenoot inmiddels volledig in de touwen hangen. Twee legs op rij kwam er alweer een 180’er, waarbij Voltage de break pakte met een 11-darter. Zijn eigen leg raffelde de debutant ook nog maar even weg met een 153-finish om al op 3-0 te komen. Het moment van omvallen leek al nabij, maar The Power wist nog net in de touwen te blijven hangen. Met zijn zesde 180’er stond Cross op 28 klaar voor de nieuwe break, maar Taylor gooide een 151-finish. Nu kreeg hij zowaar bijv beurten de tijd van Cross om te breken en maakte er met een 80-finish 3-1 van.

Negendarter missen als kantelpunt

Het goede gevoel nam Taylor mee naar de vijfde set en daarin leek hij even flink door te walsen. Acht perfecte pijlen brachten hem naar dubbel-12, alleen die dart trok hij net onder de dubbel. Uitpuffend van het moment miste hij ook in de herkansing en strafte Cross het af vanaf 83. De twintiger gooide er gelijk een 11-darter achteraan voor de break en zijn achtste 180’er was goed voor 4-1 in sets.

In vliegende vaart vertrokken

Inmiddels tikte het gemiddelde van Cross de 110 per beurt aan. Het hoogste gemiddelde ooit in een WK-finale staat op naam van Taylor. In 2009 kwam The Power tegen Van Barneveld uit op 110,94 per beurt. Dat kwam door alweer een 12- en 13-darter, voor Taylor nog wat terug wist te doen met een 123-finish. Met een 14-darter maakte Cross de zesde set toch alweer af, waarop The Power het eigenlijk al opgaf. Hij probeerde nog wat te forceren door met het publiek in conclaaf te gaan. Het haalde weinig uit, want Cross maakte er met een 93-finish voor alweer een 11-darter 6-1 van.

The Power geeft het op

Het torenhoge gemiddelde zakte nog wel wat weg en Taylor kon in de achtste set eindelijk foutjes van Cross afstraffen. Die miste her en der een dubbel, waar The Power gelijk op toesloeg. Zo voorkwam hij in ieder geval zijn grootste WK finale-nederlaag te noteren in zijn laatste partij. In 1994 werd het 6-1 tegen Dennis Priestley, de andere drie verloren finales tegen John Part, Raymond van Barneveld en Gary Anderson liepen naar een beslissende set. Nu maakte Cross het toch echt af. Ondanks de elfde 180’er van Taylor brak hij in de tweede leg. The Power opende de leg nog wel met een 180’er, gevolgd door een 162-score van Cross. Daardoor mocht hij aanleggen vanaf 140 en maakte het gelijk af.

Speelschema PDC WK Darts 2018

Delen:

More in World Darts Championship