Connect with us

World Grand Prix

Met sensationeel slot tovert Whitlock zich langs Norris

Simon Whitlock Darts PDC

Simon Whitlock heeft zijn topweek nog mooier gemaakt door de kwartfinale van de World Grand Prix te halen. Na een waanzinnige eerste set zakte de Australiër flink terug, en Alan Norris slaagde erin om een 2-0-achterstand recht te zetten. Whitlock leek verslagen, maar 1,5 leg van een ongekend niveau bracht hem alsnog de zege. Hij gooide 180 en een 150-finish voor een vijfde leg, om die te winnen met een 10-darter.

Waanzinnige eerste set: 112,73

Whitlock won afgelopen weekend voor het eerst in ruim twee jaar een toernooi op de Pro Tour. Tegen Joe Cullen waren de bibbers nog zichtbaar van het ook weer moeten presteren op een groot podium, maar met de zege in zijn zak leek er heel veel van de Australiër af te zijn gevallen. Met name de eerste set tegen Norris was namelijk van een waanzinnig niveau. Met een 15-darter pakte hij gelijk een break, om er scores van 100, 180 en 177 achteraan te gooien voor een 13-darter. Norris sloeg terug met een 180’er en dacht zijn eigen leg te kunnen pakken, maar door een 150-finish was het al 0-3. De set had Whitlock afgeraffeld met een gemiddelde van 112,73 per beurt.

Whitlock zakt heel ver weg

De tweede set opende The Wizard ook nog met een 65-finish, waarna Norris via tops eigenlijk in de partij wist te komen. De Engelsman kreeg kans op kans om zelfs gelijk te maken in sets. Hij miste maar liefst elf pijlen in de derde en vierde leg om de legs te winnen, waardoor Whitlock alle tijd kreeg om zelf de legs op zijn naam te zetten voor 0-2 in sets. Door een 106- en 102-finish leefde Norris in de derde set wel op en doordat Whitlock tops niet vond voor een 120-finish kwam er zelfs een vierde set. Daarin was het inmiddels voor beide darters vechten, want het astronomische gemiddelde van The Wizard was inmiddels ook gekelderd tot 87 per beurt. In de derde leg kon Norris opnieuw profiteren en nu viel de dubbel er opnieuw wel in. Zodoende was het pardoes 2-2 in sets.

Krankzinnig goed slot

De Engelsman had nu alles weer in eigen handen, want hij mocht de vijfde set zelf beginnen. Daar was zijn opening alleen ontzettend slordig en Whitlock kon weer eens juichen met een 80-finish. Scorend kon de Australiër geen vuist meer maken en een hoge finish kon hem nu ook niet helpen. Vanaf 140 viel de tweede dart net boven de triple-20 en met een 86-finish maakte Norris weer gelijk. Nu hield hij wel zijn eigen leg en zag Whitlock drie openingspijlen missen. Zelf vond hij met zijn tweede dart tops en knalde er een 180’er achteraan. The Wizard leek klaar, maar hij toverde het beste uit zijn hoge hoed. Een 180’er en een een 150-finish bracht de partij naar een allesbeslissende leg. Daarin opende hij met 152, 180 en 129, terwijl Norris terugsloeg met 125 en twee keer 140. De Engelsman vond geen triple vanaf 116 en Whitlock pakte met een 10-darter de zege.

World Grand Prix 2016: Uitslagen, statistieken en programma

Delen:

Meer over World Grand Prix