Connect with us

World Darts Championship

Smith WK-finalist na sublieme strijd met Aspinall

Michael Smith staat voor het eerst in zijn carrière in de finale van het PDC WK Darts. In Alexandra Palace leek Bully Boy twee sets lang een makkie te hebben, daarna kwam Nathan Aspinall hem als een gek achterna. De debutant bleef tot 3-3 in het spoor, maar leverde de achtste set in. Zijn eigen set gaf Smith niet meer weg voor de fraaie 6-3-zege.

Stoomwals Smith is los

Vanaf de eerste beurt was Smith bij de les en gooide in de eerste drie legs telkens een 180’er. Aspinall had wel even nodig om warm te draaien, waardoor een 14-, 13- en 15-darter de eerste set besliste. Smith knalde gelijk door met een 108-finish voor de break, om Aspinall zijn eerste pijl op tops voor een finish te zien missen. De 100-finish voor een 12-darter was daarna goed voor 2-0 in sets.

The Asp meldt zich ook op het podium

Het leek er even op dat Smith naar de finale zou wandelen, maar Aspinall liet weer zijn vechtersmentaliteit zien. Tops voor een 14-darter bezorgde hem zijn eerste leg en dwong met een volgende 14-darter een vijfde leg af. Daarin was Smith niet uit in vijf beurten en de 180’er van Aspinall bracht hem terug in de partij. Zijn eigen set speelde hij ijzersterk met 180’ers in de derde en vierde leg. Het hem met een 76-finish voor de 12-darter helemaal terug tot 2-2.

Cruciale vijfde leg

Het momentum lag echt bij Aspinall, want hij knalde er nog twee 180’ers in voor de 11-darter. De break werd alleen direct goedgemaakt door Smith, waarop beide Engelse darters hun leg in vijf beurten uitgooiden. De vijfde leg werd opnieuw cruciaal en daarin stond Aspinall na negen pijlen op 47 door scores van 140, 134 en 180. Gooien voor de set mocht hij niet, want Smith knalde er een 93-finish uit voor de 12-darter: 3-2.

Bully Boy houdt het voortouw

Toch was het The Asp die steeds meer druk op Bully Boy legde. Met een 12-darter hield hij in de zesde set zijn eigen leg, om er weer een 180’er achteraan te vuren. Vanaf 47 miste hij twee pijlen voor de break, waardoor het aankwam op een vijfde leg. daarin was Aspinall weer in vijf beurten uit voor 3-3. Aspinall haalde even adem en dat werd door een 11- darter en een 13-darter voor de break gelijk afgestraft. Voor het eerst in de partij begon Smith echter pijlen te missen op de dubbels. Zo kon Aspinall terugbreken, voor Smith met een bulls-eye 90-finish toch op 4-3 kwam.

Toch verschil gemaakt

Met gemiddeldes ruim boven de 100 per beurt vlogen de twee alweer naar 1-1 in de achtste set door een 64- en een 81-finish. In de derde leg kwam de tik van Smith. Hij gooide zijn zestiende 180’er van de partij en een 130-finish voor de 12-darter. Zijn eigen leg was in veertien pijlen weg voor 5-3. Daarop was Aspinall gebroken. Hij miste dubbel-16 voor een 128-finish en in zijn eigen leg lukte het niet vanaf 68. Smith maakte het daarop af met een 121-finish.

Delen:

Meer over World Darts Championship