Connect with us

World Matchplay

Taylor maakt century vol in Blackpool na thriller

Phil Taylor heeft via een thriller de halve finale van de World Matchplay bereikt. Mervyn King wist The Power in zijn honderdste wedstrijd in Blackpool tot het uiterste te drijven. Taylor was in de openingfase heer en meester. Hij kwam op 5-2 en miste vervolgens negen pijlen om weg te lopen. King kon helemaal terugkomen (5-5) en liep even zelfs naar 7-9. Vanaf 10-10 gingen de twee Engelse darters hand in hand tot 13-13. Taylor zette een schitterende eindsprint in en won met 14-16.

Honderdste wedstrijd in Blackpool

Vijftien keer heeft Taylor de World Matchplay weten te winnen. Behalve dat zijn de cijfers die The Power verder weet te overleggen ook bijna belachelijk. Tegen King speelde hij zijn honderdste wedstrijd in de Winter Gardens. Het werd zijn 93ste overwinning. Slechts zeven keer werd hij dus op een nederlaag gepresenteerd. De namen? Bob Anderson op de eerste editie, Peter Evison, Ronnie Baxter, Peter Manley, John Part, Terry Jenkins en James Wade. Evison was in 1996 de enige die na zijn zege op Taylor ook het toernooi wist te winnen. King werd al twee keer eerder door The Power verslagen en ook nu kwam hij gelijk in de problemen. Door twee missers op de dubbel brak Taylor in de openingsleg, dubbel-1 bracht King wel de derde leg. Vanaf 73 kwam Taylor op 3-1 en na de pauze liep hij met een 11-darter al weg naar 5-2.

Het grote missen begint weer bij Taylor

King liep er scorend heel ver achteraan en de kansen die hij kreeg wist hij maar moeizaam te verzilveren. Met 3 uit 14 op de dubbels kon hij wel een rebreak plaatsen via dubbel-10. Taylor knalde er in de negende leg alweer zijn vijfde 180’er achteraan en dubbel-8 voor de nieuwe break. Doordrukken deed hij niet. Taylor miste zeven pijlen op de dubbels en zag daardoor King helemaal terugkomen tot 5-5. Uit de pauze opende hij met een 180’er, om alweer drie pijlen op de dubbel te missen. Dubbel-12 vloog er eindelijk in om toch weer de break te pakken. Beide darters vervolgens met een 180’er om uit te komen op 84 en 89. Taylor miste de bulls-eye, maar King gooide wel raak: 6-6. The King hield vervolgens twee keer zijn eigen leg om met een voorsprong de onderbreking in te gaan (7-8).

Toch de eindsprint van The Power


Het werd zelfs 7-9, voor Taylor zich weer terug wist te knokken naar 9-9. The Power dacht de overhand weer te hebben, tot King er een 92-finish uit vuurde. Met een cynisch lachje keek Taylor toe, die gefrustreerd sneller ging spelen. Het bracht hem zijn tiende 180’er en dubbel-16 voor 10-10. De grote brul gaf de ontlading aan bij een duidelijk geïrriteerde Taylor. En dan vooral over zijn eigen spel. Met een gemiddelde van 100,67 per beurt waren zijn cijfers nog altijd uitstekend, behalve op de dubbels met 10 uit 32. De onzekerheid op de dubbels was ook steeds meer in zijn worpen te zien. Drie darts naar tops waren meer gooien en hopen dat er één in valt dan echt mikken. King kwam dan ook op 10-11, voor Taylor met moeite dubbel-10 vond. Het liep in evenwicht naar 13-13, waarbij Taylor opeens een 10-darter na twee 180’ers uit zijn pijlen toverde. In dat ritme denderde hij door en knalde er de 124-finish uit voor de break. De eindsprint was ingezet en de triples vielen opeens als vanzelf. Met zijn veertiende 180’er werd het 13-15, voor King met een knappe bulls-eye 70-finish de druk toch nog opvoerde. Taylor gaf zijn leg toch niet meer af met een 66-finish.

World Matchplay 2016: Uitslagen, statistieken en programma

Delen:

Meer over World Matchplay