Connect with us

UK Open

Thornton stunt met UK Open-titel na winst op Taylor

Robert Thornton heeft een historische overwinning geboekt op de UK Open. De Schot won in Bolton op spektaculaire wijze van Phil Taylor. The Power werd met liefst 11-5 verslagen en daarmee was  The Thorn pas de zesde spelers die in een finale van een televisietoernooi won van Taylor.

Flink huis houden

De wijze waarop Thornton deze week huis hield was even onverwacht als fabelachtig. De Schot won op weg naar de finale van Mark Webster, Gary Anderson, Dennis Priestley, Wes Newton en Dave Chisnall. Toch was Taylor huizenhoog favoriet in de finale, maar de Engelsman kon geen topvorm overleggen. The Power was door een gunstige loting nauwelijks getest en dat was in de finale wel anders. De voormalig winnaar van de Winmau World Masters presteerde de afgelopen jaren door een blessure en privé-problemen een stuk minder, maar is weer terug in zijn vorm van het moment van zijn overstap naar de PDC.

Gelijkop

Thornton gooide de eerste 180’er, Taylor antwoorde direct met een 87-finish voor een 11-darter.Hij plaatste de break met een 12-darter en het leek er even op dat de Engelsman gelijk weg zou denderen. Dat liet hij zelf na door drie volle beurten op de dubbels onbenut te laten. The Thorn profiteerde via dubbel-1 en maakte daarna gelijk (2-2). De eerste pauze ging Taylor wel in met een voorsprong dankzij een 87-finish.

Unieke serie

Thornton pakte de zesde leg en wist Taylor vervolgens te breken. Die zevende leg werd verstoord door iemand uit het publiek die het podium wilde bestormen. De Schot had zijn concentratie als eerste terug en sloeg toe via tops. Taylor miste één pijl voor de rebreak en kreeg vervolgens een 106-finish om zijn oren: 3-5. The Power miste in de negende leg zelfs zes pijlen, en gaf daarmee de Schot een dubbele break voorsprong cadeau. Thornton pakte vijf legs op rij voor 3-7.

Verder weglopen

De tweede pauze kwam voor Taylor dus op een goed moment en hij kreeg weer een pijl voor de leg. Dubbel-15 viel er niet in voor een 110-finish en The Thorn gooide direct weer raak met een 86-finish voor 3-8. In de twaalfde leg hetzelfde liedje. Taylor kwam als eerste op een dubbel en miste drie keer dubbel-12. Met zijn laatste pijl vond de Schot tops wel en kwam op een waanzinnige 3-9-voorsprong.

121-finish

Daarmee kwam hij twee legs van de overwinning vandaan, voor The Power eindelijk weer een leg pakte met een 93-finish. Van een comeback was geen sprake. Thornton was in zijn eigen leg weer de baas en pakte de dubbel-10 voor 4-10. Het bracht een derde pauze, maar daarin werd The Thorn niet zenuwachtig. In zijn eigen leg gooide hij scores van 140, 100 en 140, om de zaak de beslissen met een fabelachtige bulls-eye 121-finish.

Bekijk alle uitslagen van de UK Open Darts 2012

Delen:

Meer over UK Open