Connect with us

Pro Tour

Tourkaarten voor Groen, Hendriks, Baxter en Nicholson

Twee Nederlanders hebben een tourkaart weten te veroveren op Q-School. Sven Groen leek na twee dagen al zeker te zijn met veertien punten en dat kwam uiteindelijk ook uit. Jimmy Hendriks wist zijn kaart te verdienen door twee goede slotdagen. Bryan de Hoog valt nét buiten de boot, maar lijkt zich toch op te mogen maken voor een jaar op de Pro Tour. Dat geldt ook voor onder meer Ronnie Baxter en Paul Nicholson.

Toch nog Nederlands succes

De Nederlanders hadden het de afgelopen vier dagen in het veld van ruim vierhonderd darters erg moeilijk. Groen was daar de uitzondering op, want hij haalde de eerste twee dagen direct een finale en een halve finale. Behalve alle dagwinnaars ontving ook de top-12 van de puntenranglijst van Q-School een tourkaart. Groen verzekerde zich via die weg. Dat is ook het geval voor Hendriks. Hij was de enige darter dit vorige week op Lakeside speelde en zich vervolgens ook op Q-School meldde. Als jeugdspeler won de Noord-Hollanders alles dat los en vast ziet, om ook te debuteren bij de grote mannen met een goede Lakeside. Daarna is hij volledig stil gevallen en wisselde de jeugdtour van de PDC af met gooien bij de BDO. Doordat Hendriks op de slotdag de finale haalde – waarin hij verloor van de Spanjaard Antonio Alcinas – mag ook hij komend jaar aan de slag op Q-School. De Hoog haalde eveneens de finale, maar verloor van Paul Nicholson. Met tien punten is hij de nummer dertien op de Q-School Ranking en zal geen tourkaart krijgen. Wel is hij eerste reserve om ieder deelnemersveld te vullen als darters afzeggen. Doordat Phil Taylor bijvoorbeeld al heeft aangegeven geen enkel Players Championship meer te gaan gooien, zal De Hoog normaliter overal voor worden uitgenodigd.

Grote namen doen het toch

De grote namen in het Q-School veld hadden het de eerste twee dagen ontzettend lastig, maar uiteindelijk kwamen ze toch boven drijven. John Part en Richie Burnett wisten op de derde dag hun kaart te verdienen. Paul Nicholson en Ronnie Baxter sloegen toe op de slotdag. The Rocket verloor dan wel zijn finale van Kirk Shepherd, het was ruimschoots voldoende om zich in de top-12 te spelen. De vierde dagwinnaar was de Duitser Martin Schindler, waardoor Max Hopp toch gezelschap krijgt op de Tour. Het internationale tintje kwam er daarnaast doordat Madars Razma uit Letland het twaalfde en laatste ticket pakte via de Ranking.

Dagwinnaars (16): Antonio Alcinas, Martin Schindler, Kirk Shepherd, Paul Nicholson, John Part, Richie Burnett, Steve Lennon, Scott Taylor, Ting Chi Royden Lam, Ritchie Edhouse, Maik Langendorf, Richard North, Prakash Jiwa, Lee Bryant, Stephen Burton, Jim Brown.
Top-12 Q-School Order of Merit: Jamie Bain, Jimmy Hendriks, Ronnie Baxter, Steve Hine, Sven Groen, Paul Rowley, Scott Darbyshire, Michael Mansell, Chris Quantock, John Norman, Darren Johnson, Madars Razma.

Delen:

More in Pro Tour