Connect with us

UK Open

UK Open Darts 2013: de Voorbeschouwing

In de eerste vijf maanden van 2013 is er voldoende darts geweest, toch gaat voor het gros van de darters het nieuwe jaar nu echt van start. Met de UK Open Darts wordt het startschot gegeven van het eerste deel van het jaar, met nog drie grote televisietoernooien voor de boeg. De grote favoriet in Bolton? Uiteraard Michael van Gerwen!

Kijk LIVE naar PDC UK Open Darts 2013 via UnibetTV, zowel in Nederland als België is alles live te volgen via UnibetTV (aanmelden is gratis).

Vier spannende dagen voor de boeg

De UK Open Darts is het eerste televisietoernooi waar alle darters zich ieder jaar voor kunnen kwalificeren. In de eerste maanden van 2013 werden er acht UK Open Qualifiers afgewerkt, waarna er een ranglijst werd gemaakt van het verdiende prijzengeld. De top-96 ontving een ticket voor de UK Open. Van Gerwen stond op angstig eenzame hoogte. Hij won namelijk liefst vijf van de acht toernooien, een nooit eerder vertoonde prestatie. Robert Thornton, Simon Whitlock en Kim Huybrechts wonnen de andere drie. Naast de Qualifiers werden er ook dwars door Groot-Brittannië Pub Qualifiers georganiseerd, waardoor iedere darter de kans heeft om zich te plaatsen voor de FA Cup of Darts. Donderdag worden de eerste twee ronden afgewerkt, de top-32 van de geldranglijst stroomt pas vrijdag in de derde ronde in. Vanaf dat moment wordt er voor iedere ronde een open loting verricht. Van Gerwen en Phil Taylor zouden hierdoor zomaar in de derde ronde tegen elkaar kunnen staan.

Van Gerwen is onverslaanbaar

Op 4 mei verloor Van Gerwen voor het laatst een partij. Het klinkt niet eens zo lang geleden. Dat is het wel als je bedenkt dat Mighty Mike in de tussenliggende periode vijf toernooien wist te winnen en in totaal liefst 23 partijen wist te winnen, waarvan 17 op een televisiepodium. Wie als laatste van MVG won? Gary Anderson met 6-5 op het Players Championship in Reading. Voor de bookmakers is het dan ook overduidelijk, Michael van Gerwen gaat ook de UK Open op zijn naam schrijven.

Geen goed verleden

Toch is de FA Cup of Darts tot dusver niet het favoriete toernooi geweest voor Van Gerwen. Vorig jaar verloor hij bij de laatste-16 van Terry Jenkins. Dat was ook gelijk zijn beste resultaat, want sinds 2007 kwam hij nooit verder dan de laatste-32. Veel zegt dit overigens niet over het aankomende weekend. Tegen veel opponenten had hij een klein jaar geleden nog een zeer negatief trackrecord, welke hij in een razend tempo heeft weten om te buigen.

Hoe is het met Phil Taylor?

Dat Van Gerwen de grote favoriet is voor de bookmakers zal vooral bij Phil Taylor hard aankomen. The Power is namelijk altijd de favoriet voor een toernooi. Toch is de UK Open niet het toernooi dat hij de afgelopen jaren heeft weten te domineren. Sinds 2003 wordt er in Bolton gespeeld en er waren liefst vijf verschillende winnaars. Taylor staat dan wel aan kop met vier eindzeges, de laatste is alweer van 2010. Raymond van Barneveld (2), James Wade (2), Roland Scholten en Robert Thornton wonnen het toernooi. The Thorn was vorig jaar in de finale met 11-5 te sterk voor Phil Taylor. De eindstrijd werd toen ontsierd door een toeschouwers die het podium probeerde te bestormen. Taylor gaf dit na afloop op als reden voor zijn matige spel in de finale, hij zou volledig zijn concentratie kwijt zijn geweest in de angst dat een gek hem ooit van achteren zou aanvallen. De huidige wereldkampioen wist zich in al die jaren voor het eerst niet rechtstreeks te plaatsen voor de derde ronde, waardoor hij donderdagavond al in ronde twee moet aanleggen tegen Kevin Dowling.

Altijd een verrassing

De opzet van de UK Open Darts zorgt er altijd voor dat verrassende namen, soms door een gelukkige loting, ver weten te komen. Doordat er ook op meerdere borden tegelijk wordt gespeeld lijkt het toernooi het meest op een vloertoernooi. Darters met podiumvrees bloeien dus ook nogal eens op. De finale kent ook bijna altijd een verrasing. Zo stonden Thornton, Colin Osborne, Gary Mawson, Vincent van der Voort, Barrie Bates, Mark Walsh en Shayne Burgess al eens in de eindstrijd. Het rijtje met favorieten achter Van Gerwen en Taylor is dan ook ongekend lang. Iedere darter uit de top-32 van de Order of Merit kan zomaar doordringen tot de finale. Daarnaast doen er ook een aantal BDO’ers mee zoals Stephen Bunting die zomaar voor een stunt kunnen zorgen.

Nederlanders

Dat geldt ook voor de Nederlanders. Het toernooi in Bolton is al twee keer door Raymond van Barneveld gewonnen en dit kan zomaar een derde keer worden. De afgelopen maanden heeft hij uitstekend spel laten zien en Barney is in staat om van iedereen te winnen. Jelle Klaasen lijkt ook weer terug te kruipen richting de top. The Matador is na een half jaar afwezigheid terug op de ProTour. Twee weken geleden haalde hij voor het eerst weer een finale op een Players Championship en afgelopen weekend kwam daar een kwartfinaleplaats op de European Darts Tour in Oostenrijk bij. Dit haalde hij door onder meer van James Wade te winnen. Klaasen stroomt in de tweede ronde in tegen Justin Pipe of Gareth Pass. Co Stompé ontmoet in die ronde Michael Mansell. Ook Leon de Geus, Gino Vos, voormalig finalist Vincent van der Voort en oud-winnaar Roland Scholten wisten zich te plaatsen. Zij hebben wel een zware weg te bewandelen. Van der Voort en Vos komen al in de voorronde in actie tegen Andy Murray en Alan Derrett. Scholten treft in de openingsronde Conan Whitehead en De Geus stuit op Scott Robertson.

Opvallende duels op donderdag:

Voorronde: Robbie Green (4,00) – James Wade (1,22*)
Voorronde: Gino Vos (1,45) – Alan Derrett (2,65)
Voorronde: Vincent van der Voort (1,18) – Andy Murray (4,50)
1e Ronde: Steve Brown (1,57) – Adrian Gray (2,30)
1e Ronde: Leon de Geus (1,67) – Scott Robertson (2,30)
1e Ronde: Conan Whitehead (3,50) – Roland Scholten (1,28)
2e Ronde: Co Stompé (1,75) – Michael Mansell (2,00)
2e Ronde: Phil Taylor (1,03) – Kevin Downling (12,00)
2e Ronde: Andy Jenkins (1,82) – Nigel Heydon (1,92)

* Unibet Quoteringen

Alle uitslagen en programma UK Open Darts 2013

Delen:

Meer over UK Open