full screen background image

UK Open: Krankzinnige finishes brengen Gilding in halve finale

Andrew Gilding heeft in een krankzinnige strijd met Mensur Suljovic de halve finale van de UK Open Darts bereikt. Goldfinger leek rustig weg te lopen, tot de Oostenrijker een reeks finishes uit zijn hoge hoed toverde. Juist op het moment dat hij alles in handen had sloeg Gilding terug met een bulls-eye 124-finish en maakte het een leg later af: 10-8.

Gilding breekt door 

Gilding stond voor het eerst in een kwartfinale op een PDC-televisietoernooi, toch kwam zijn plaats bij de laatste acht ook weer niet als een extreme verrassing. Goldfinger is in ruim een jaar tijd er namelijk al in geslaagd om de top-32 van de wereldranglijst te bereiken. Op de vloertoernooien weet de Engelsman wekelijks goede resultaten neer te zetten, maar op televisie is hij bezig aan een leerproces. Op de World Matchplay kreeg hij vorig jaar bij zijn debuut met 10-0 klop van Adrian Lewis, om op de World Grand Prix al voor het eerst een partij te winnen. Deze wee kwam hij echt tot ontbranding.

Voorsprong opgebouwd 

Buiten het zicht van de camera’s won Gilding van onder meer Jelle Klaasen en James Wade, om op het grote podium ook een gemiddelde van boven de 100 per beurt te noteren. Suljovic bereikte op zijn beurt voor het tweede jaar op rij de kwartfinale, nadat hij zaterdagavond Jan Dekker versloeg. Met name op de dubbels liet de Oostenrijker het na om bij te blijven met Gilding. Bij de eerste onderbreking was het nog slechts 3-2, daarna maakte Suljovic steeds meer foutjes. Gilding bleef stug doorgooien met daarbij ook 7 uit 13 op zijn dubbels voor 7-3.

Bizarre slotfase 

Uit de pauze miste Goldfinger dubbel-12 voor een 144-finish, waardoor Suljovic een leg dichterbij kon komen. Gilding maakte wel 8-4, om twee legs later voor de partij te mogen gooien. De Engelsman miste twee darts voor 9-5, waardoor Suljovic tot op twee legs kwam. De Oostenrijker mocht de volgende leg ook nog eens beginnen en beukte – nadat Gilding dubbel-8 voor een 136-finish miste – er een 101-finish in voor 8-7. Goldfinger dacht vervolgens rustig aan te mogen leggen voor 16, maar Suljovic toverde ook nog een 164-finish uit zijn hoge hoed. Gilding leek kapotgespeeld en nu kon de Oostenrijker weglopen. Hij miste vanaf 56 en mocht ook niet terugkomen. Gilding beukte bulls-eye er namelijk in voor de 124-finish. De voorsprong gaf hij nu niet meer weg en won met 10-8.

Alle uitslagen, verslagen en statistieken UK Open Darts 2015

Delen: