full screen background image

UK Open: Van Gerwen lost Gilding pas in ultieme slotfase

Michael van Gerwen heeft zich met veel moeite geplaatst voor de finale van de UK Open. Dat kwam met name door het uitmuntende spel van Andrew Gilding (108,37). Goldfinger wist tot twee keer toe een break gelijk ongedaan maken. Zo kwam hij mee tot 7-7, maar Van Gerwen (105,56) stoomde toen door naar de 10-8-zege. In de finale wacht Peter Wright, daarmee heeft Van Gerwen nu alle finales van de PDC-televisietoernooien gehaald. Daarvan won hij naast de UK Open alleen nog niet de World Matchplay en Grand Slam of Darts.

Niets toegeven

Gilding is de grote verrassing van de vier halve finalisten. De Engelsman is in ruim een jaar al doorgestoomd naar de top-32 en dat vooral door uitstekend te presteren op de vloer. Zijn prestaties op televisie waren tot dusver een moeizaam proces, maar vanmiddag liet hij al uitstekend spel zien op het podium tegen Mensur Suljovic. Tegen Van Gerwen was het wederom weer een procent beter. Met een gemiddelde van dik 100 per beurt hield hij eenvoudig zijn eigen legs. Met een 105-finish zorgde Van Gerwen voor 4-4 en zag Gilding met zijn derde dart alweer dubbel-10 vinden. Vlak voor de tweede onderbreking was Van Gerwen echter niet van plan om zich te gaan brengen. Hij opende met vijf keer triple-20 op rij voor een 12-darter: 5-5. Daarmee lagen de gemiddeldes op 108,53 om 104,86.

Derde break wel beslissend

Vanuit de pauze bleef Gilding doorbeuken en miste bulls-eye voor de break. Van Gerwen vond met zijn laatste dart dubbel-8 en voerde nu zelf de druk op. Goldfinger moest zich nu zien te redden vanaf 85 en gooide dubbel-5 tegen het ijzer. Van Gerwen stond klaar op 42 en vond opnieuw met zijn derde dart de dubbel voor de voorsprong: 6-7. Gilding sloeg toch weer terug met alweer zijn achtste 180’er en een tweedart 96-finish voor de rebreak. De Engelsman begon toch weer met een slechte score en kwam zodoende toch weer in de problemen. Van Gerwen stond klaar op 62 en poetste dit dit ook weg voor de derde break op rij. Nu was hij duidelijk niet van plan om gelijk weer een rebreak om zijn oren te krijgen. Mighty Mike beukte er een 180’er in en de bulls-eye 87-finish: 9-7. Gilding was toch nog niet klaar, want hij knalde er twee 180’ers op rij in, maar de zevende dart viel net boven de triple-20. Het werd 9-8, waarop Van Gerwen na drie beurten op 136 stond. Gilding ging toch mee naar 155, maar gaf Mighty Mike de tijd om het af te maken vanaf 78.

Alle uitslagen, verslagen en statistieken UK Open Darts 2015

Delen: