Connect with us

Pro Tour

VAN BARNEVELD KONDIGT PENSIOEN AAN

Raymond van Barneveld gaat met pensioen. De vijfvoudig wereldkampioen heeft aangekondigd dat hij nog één jaar door zal gaan en na het PDC World Darts Championship 2020 er een punt achter zal zetten. De afgelopen periode zinspeelde hij al regelmatig op een leven na darts.

Knoop doorgehakt

Het afgelopen jaar is hij regelmatig met zichzelf in de knoop geweest. Vorige week gaf hij ook voor het eerst toe dat hij al jaren last heeft van een burn-out. Momenteel moet hij vrezen om uit de top-16 van de wereld te gaan vallen en zich daardoor niet te gaan plaatsen voor de grote televisietoernooien. De keuze was vervolgens om of alle vloertoernooien weer af te gaan, of andere keuzes te maken. Barney heeft besloten om nog één jaar door te gaan en er dan mee te stoppen.

Ik heb de power niet meer

Van Barneveld heeft het nieuws zelf naar buiten gebracht. “Ik heb volgend jaar 35 jaar erop zitten als professional. Dat wordt mijn laatste. Ik merk dat ik het niet meer kan opbrengen. Ik weet wat ik kan, maar dat heb ik de afgelopen jaren alleen laten zien tijdens de World Cup en tijdens het wereldkampioenschap. Ik win geen toernooien meer. Waarom weet ik niet, maar er gebeuren daarnaast ook veel dingen in mijn privéleven.” Met name de overval op zijn huis heeft erin gehakt en het gemis van zijn kleinkinderen heeft hij regelmatig aangehaald. “Mijn lichaam is ook niet meer honderd procent. Ik heb de power niet meer, de motivatie en de fitness om door te gaan.”

Grondlegger van darts in Nederland

“Ik ben een winnaar. Dat is waar ik voor leef. Ik wil bekers de lucht in tillen. Misschien kan ik er nog een paar winnen en dat zou een fantastisch einde zijn. Ik wil alleen niet dat mijn carrière als een nachtkaars uitgaat. Dat is waarom ik heb besloten om volgend jaar te stoppen.” Van Barneveld werd vijf keer wereldkampioen, vier keer op Lakeside en één keer in een legendarische finale bij de PDC tegen Phil Taylor. Ook won hij vervolgens de UK Open, de Grand Slam of Darts en de Premier League. Van Barneveld is de grondlegger geweest voor de groei van darts in Nederland, waardoor onder meer de Premier League Darts al een aantal jaar in Ahoy Rotterdam wordt gespeeld.

Delen:

Meer over Pro Tour