Connect with us

Pro Tour

Van de Pas komt één leg tekort voor allereerste PDC-titel

Benito van de Pas is er net niet in geslaagd om zijn eerste titel te pakken bij de PDC. Big Ben stond in de zomer al in de finale van de European Tour in Riesa. Nu was het raak op het negentiende Players Championship. In een spannende finale kreeg hij de legs van Peter Wright maar niet gebroken, waardoor de Schot zijn derde titel van 2015 noteerde.

Wel belangrijke zaken gedaan

Van de Pas won achter elkaar van Luke Woodhouse (6-0), Magnus Caris (6-2), Mick Todd (6-3), Mark Barilli (6-3), Jamie Lewis (6-3) en Stephen Bunting (6-2). Het bracht hem naar de finale, waarin Wright wachtte. De Schot stond vorige week al in de finale van het laatste European Tour-event in Sindelfingen, waar hij matchdarts miste tegen Kim Huybrechts. Nu was Snakebite te sterk voor onder meer Dimitri van den Bergh, Justin Pipe, Adrian Lewis en Mensur Suljovic. Het werd een zinderende finale, waarin Wright met name in zijn eigen legs fabelachtig was. Hij kwam uit op zeven 180’ers, maar Van de Pas liet niet los. Die begon de slotleg zelf met een 180’er, maar een 55-score bracht hem slechts naar 127. Wright had ondertussen zijn zevende maximale score gevonden en zag de Nederlander bulls-eye missen. Daarop klaarde Wright de klus. Voor Van de Pas is de finale wel van groot belang. Door de vijfduizend pond is hij er zeker van dat hij het jaar afsluit in de top-16 van de ProTour Order of Merit. Het geeft hem rechtstreeks toegang tot de eerste drie European Tour-events van 2016, waaronder de Dutch Darts Masters. Dat was één van zijn doelen, want hij speelde nog niet één keer op het Nederlandse PDC-toernooi.

Strijden om plaatsen

Behalve de dagwinst wordt er dit weekend vooral ook gekeken naar de diverse ranglijsten. Het deelnemersveld van het wereldkampioenschap wordt beslist, net zoals dat van de Players Championship Finals. Hiervoor plaatst de top-32 zich en Raymond van Barneveld ging het weekend in als nummer 32. Hij kende een goede dag met een plaats in de vierde ronde, waarin was Mensur Suljovic met 6-4 te sterk. De top-32 lijkt echter wel te zijn veiliggesteld. Tegelijkertijd mag Jan Dekker stilletjes rekenen op het wereldkampioenschap. De Drent kent een moeizaam eerste jaar bij de PDC, maar kan zich via de European Order of Merit plaatsen voor het WK. Hij won van Keegan Brown en Mark Walsh, om te verliezen van Adrian Lewis. Op 4-2 leek Dekker terug te komen, maar miste de dubbel. Lewis spuwde er een 100-finish in en was gevlogen. Zondag zal hij vooral moeten letten op Jyhan Artut en Jermaine Wattimena, zij vlogen er vandaag allebei in de tweede ronde uit. Zonder een goede slotdag zal Wattimena net naast een WK-ticket grijpen.

 

Delen:

Meer over Pro Tour