Connect with us

Pro Tour

Van Gerwen blijft nummer één van de wereld

Michael van Gerwen zal ook 2019 ingaan als de nummer één van de wereld. Tijdens het PDC WK Darts had hij zijn kroon kwijt kunnen raken, maar doordat zijn naaste belagers allemaal zijn uitgeschakeld is Mighty Mike zeker van het behoud van zijn eerste stek.

Al vijf jaar de beste

Op 1 januari 2014 werd Van Gerwen voor het eerst gekroond als wereldkampioen bij de PDC. Die dag nam hij de eerste plaats op de wereldranglijst ook over van Phil Taylor. The Power had die stek vanaf de zomer van 2008 stevig vast. Sinds 2014 is Van Gerwen geen moment echt in gevaar geweest om zijn eerste plaats kwijt te raken. Zelfs toen Gary Anderson twee keer op rij wereldkampioen werd, had Van Gerwen voldoende prijzengeld verzameld op de overige toernooien om de eerste stek te behouden.

Cross in vizier

Dit jaar liep de marge tussen Van Gerwen en de achtervolgers flink terug, vooral doordat hij het prijzengeld van het waanzinnige 2016 – waarin hij alle televisietoernooien won – inruilde voor 2018. Daarin won hij met name in het najaar geen tv-toernooien en zo kwam er de mogelijkheid dat Rob Cross hem kon inhalen. De Engelsman won vorig jaar het WK, goed voor 400.000 pond. Dit jaar ligt er zelfs 500.000 pond klaar voor de winnaar, waardoor het verschil zomaar in één keer kon worden overbrugd.

Marge blijft groot

Als Cross opnieuw wereldkampioen was geworden en Van Gerwen was voor de finale uitgeschakeld, dan had Voltage de nieuwe nummer één van de wereld geweest. Cross is echter uitgeschakeld in de vierde ronde en zo zal de marge groot blijven. Daar komt bij dat Van Gerwen in het aankomende half jaar op de tv-toernooien relatief weinig hoeft te verdedigen. Op de UK Open was hij in 2017 door rugklachten niet van de partij en op de World Matchplay verloor hij in de kwartfinale van Phil Taylor.

Het prijzengeld op het PDC WK Darts 2019

Delen:

Meer over Pro Tour