Connect with us

European Tour

Van Gerwen houdt sublieme Cross af van zijn eerste EuroTour-titel

Michael van Gerwen heeft na de Dutch Darts Masters sinds zijn zomerbreak ook de European Tour in Mannheim weten te winnen. In de finale moest hij afrekenen met de sensatie van 2017: Rob Cross. De Engelsman speelde een subliem toernooi, maar kon uiteindelijk het scorende geweld van Mighty Mike niet bijbenen.

Vier Nederlanders in kwartfinale

Cross maakt het hele jaar al veel indruk en wist in Mannheim zijn niveau nog verder op te krikken. Hij speelde de gehele dag voor een gemiddelde van ruim 100 per beurt en rekende daarmee overtuigend af met zowel Mensur Suljovic als Ian White (beiden 6-2). In de halve finale stond Cross tegenover Benito van de Pas. Big Ben won van Darren Webster en overleefde daarna het Nederlandse onderonsje met Vincent van der Voort. Die kwam op een 4-1-voorsprong en miste twee matchdarts, voor Van de Pas met 5-6 de zege pakte. Daarmee was voor Van der Voort ook de kans op de World Grand Prix verkeken, hij had in Mannheim de finale moeten halen om alsnog op het televisietoernooi te kunnen spelen. In de halve finale kon Van de Pas echter ook geen vuist maken tegen Cross: 6-3.

Turbo gaat er in de slotfase op

In de onderste helft van het speelschema kregen we eveneens een Nederlandse kwartfinale. Van Gerwen won in de middag met 6-2 van Gerwyn Price, terwijl Jelle Klaasen afrekende met Kyle Anderson (6-1). Mighty Mike won het onderonsje met 6-1, om daarna Simon Whitlock te vegen met 6-0. Dat kwam wel mede doordat de Australiër liefst 0 uit 11 op zijn dubbels was. In de finale opende beide darters sterk en maakte Van Gerwen met een 127-finish 1-1. Hij miste dubbel-14 voor een 145-finish en daarop hield Cross zijn eigen leg met een fraaie 111-finish. Zo stond Mighty Mike achter ondanks een gemiddelde van 120,83. Cross hield echter stug vol en miste zelfs bulls-eye voor een 127-finish en de break. Daardoor kon Van Gerwen terugkomen voor dubbel-16: 3-3. De Nederlander denderde nu gelijk door met een 180’er en een 11-darter voor de break. Zijn eigen leg was binnen met een 12-darter dankzij zijn vierde 180’er en een 101-finish. Cross was stukgespeeld en miste in zijn eigen leg drie pijlen op de dubbel, daarop beukte Van Gerwen er ook nog maar een 110-finish in voor de titel.

European Tour Mannheim: Uitslagen en statistieken

Delen:

Meer over European Tour