Connect with us

European Tour

Van Gerwen legt Lewis over de knie voor titel in Gibraltar

Michael van Gerwen heeft de Gibraltar Darts Masters 2018 gewonnen. In de finale kwam de Nederlander geen moment in de problemen tegen Adrian Lewis en won met 8-2 en een gemiddelde van ruim 108 per beurt. Het is al zijn vijfde European Tour-titel en de veertiende van het seizoen. Daarmee is hij op koers om zijn eigen record uit 2016 te verpulveren.

Oppermachtig naar finale

Van Gerwen was in de bovenste helft van het speelschema oppermachtig. Na zaterdag al Vincent van der Voort te hebben verslagen gingen nu Andy Boulton (6-2), Jonny Clayton (6-2) en Steve West (7-4) eraan. West kwam wel op 1-3, daarna ging de turbo aan bij Van Gerwen. Met een 11- en 12-darter was het al 4-3, een 81-finish en een volgende 11-darter bracht hem al op matchpoint. Twee legs later was de vijfde 180’er goed voor de zege. Opvallend was dat Rob Cross het opnieuw liet afweten. De wereldkampioen sneuvelde in de kwartfinale tegen West, nadat hij zaterdag ook al bijna onderuit ging tegen Cristo Reyes.

Nicholson zorgt bijna voor stunt

De onderste helft van het speelschema was een stuk minder voorspelbaar. In de middag rekende Adrian Lewis in een spektakelstuk af met James Wade (6-5), waarbij beide darters ruim 105 per beurt gooiden. Lewis won daarna ook met 6-3 van Peter Wright. Paul Nicholson zorgde voor de grootste verrassing. De Australiër is langzaam weer op zijn oude niveau aan het terugkeren en won zondag met 6-5 van Joe Cullen en Gerwyn Price. Het leek even dat hij voor een derde keer met één leg verschil ging winnen. Tegen Lewis overleefde The Asset matchdarts en gooide vervolgens twee bulls-eye finishes: 121 en 128. De slotleg mocht Nicholson beginnen en deed dat met een 140-score. Daarna kwam er alleen beurten van 60, 26 en 60. Lewis profiteerde en won alsnog via tops.

Finale eenrichtingsverkeer

Voor Lewis is het zijn eerste goede prestatie op de European Tour dit jaar, waarmee hij eindelijk uit het hele diepe dal lijkt te kruipen. De degens kruizen met Van Gerwen was nog wat te veel gevraagd. Met een 12-darter door een 132-finish was de eerste break al een feit (2-0) en vier gemiste dubbels werden in de zesde leg ook afgestraft voor 5-1. Zijn eigen leg werkte Van Gerwen af met een 76-finish voor alweer een 12-darter, waarop het naar 7-2 liep. Lewis kon met een 86-finish nog een leg bijschrijven, maar de vierde 180’er en een 84-finish voor de 11-darter was goed voor 8-3. De Nederlander sloot af met 108,13 per beurt.

Gibraltar Darts Masters 2018: Uitslagen en statistieken

Delen:

Meer over European Tour