Connect with us

European Tour

Van Gerwen maakt hattrick op Dutch Darts Masters compleet

Michael van Gerwen heeft de Dutch Darts Masters voor het derde jaar op rij weten te winnen. Het gehele toernooi in Venray kwam er niemand in de buurt van de Nederlander. Hij won achter elkaar van John Henderson, Justin Pipe, Dave Chisnall, Mervyn King en in de finale van Daryl Gurney. De Noord-Ier werd op een bizar pak slaag gepresenteerd, ondanks dat hij een gemiddelde van ruim 100 per beurt gooide. Van Gerwen stond lang tegen de 120 per beurt te vuren, met zes 180’ers kwam hij uiteindelijk uit op 112,26 per beurt.

Geen tweede comeback The King

Van Gerwen en Chisnall speelden een waanzinnige kwartfinale, waarin het tot een allesbeslissende leg leek te gaan. Chizzy miste echter in de achtste leg opeens een volle hand op tops, waarna Van Gerwen de klus afmaakte. Hij leek daarop aan te moeten gaan leggen tegen Benito van de Pas. Big Ben speelde vijf waanzinnige legs tegen Mervyn King met twee 12- en twee 13-darters. Het was dan ook 5-0 met een gemiddelde voor Van de Pas ruim 112. King pakte daarna een leg en de triples vielen steeds minder voor de Nederlander. Hij miste drie dubbels op hoge finishes voor de zege, om het in de tiende leg toch af te kunnen maken. Van de Pas miste pardoes twee volle handen op dubbel-16, om daarmee tien matchdarts te missen. King kreeg de zege dan ook cadeau (5-6). Heel even dacht King dat hij deze stunt kon gaan herhalen, want ook tegen Van Gerwen kwam hij op een 5-0-achterstand. Mighty Mike gooide onder meer twee 180’ers, een 88-finish en een 170-finish. Daarna miste hij zomaar zes matchdarts en kon King terugkomen tot 5-2. Daarna maakte de Nederlander het toch af via dubbel-4 voor zijn derde finale op rij in Nederland.

Gurney niet te houden 

In de onderste helft van het speelschema hield de goede run van Simon Whitlock op in de kwartfinale. De Australiër verscheen voor het eerst op een podium met bril en bekende dat dit eigenlijk al een aantal jaar eerder had moeten doen. Mensur Suljovic wist hem af te stoppen. Adrian Lewis was de grote favoriet in deze helft van het speelschema, maar hij werd net zoals in de kwartfinale al Peter Wright was overkomen weggeblazen door Daryl Gurney. De Noord-Ier is het afgelopen half jaar definitief doorgebroken en gooide in tien legs tegen Jackpot maar liefst negen 180’ers. Het bracht hem een gemiddelde van 106,84 per beurt en de 6-4-zege. In de halve finale was het niveau een stuk minder. Voor Suljovic lijkt het inmiddels een drempel te zijn geworden, want hij verloor vorig jaar ook al drie halve finales op de European Tour. Met name door 1 uit 13 op de dubbels was hij kansloos. Gurney liep weg en begon pas in het zicht van de haven te missen. Toch kon hij zijn eerste PDC-finale behalen met de 6-1-zege.

Van Gerwen is niet te houden

In de finale vloog Van Gerwen uit de startblokken met een 152-finish, maar Gurney had de spanning duidelijk uit zijn lijf gekregen. De Noord-Ier opende de tweede leg met een 180’er en maakte 1-1 met een 12-darter. Beide darters vuurden een maximale score in de derde leg, voor Mighty Mike via dubbel-14 op 2-1 kwam. De Nederlander versnelde en gooide in de vierde leg zelfs twee 180’ers op rij. Ook de zevende dart vloog de triple-20 in, maar de negendarter bleef daarna uit. Van Gerwen had wel het verschil weten te maken en brak via dubbel-16 voor een 11-darter. Zijn gemiddelde lag inmiddels op 117 per beurt en dat werd nog maar eens opgedreven met nog maar eens een 12-darter. Gurney blijft door strijden met zelf ook een gemiddelde van boven de 100 per beurt, hij kon simpelweg niet mee met het geweld van de nummer één van de wereld. Het werd 5-1, voor Van Gerwen even gas terugnam. Gurney kon een tweede leg pakken, maar daarna klaarde de Nederlander de klus. Zijn zesde 180’er bracht hem de derde titel op rij.

Delen:

Meer over European Tour