Connect with us

World Darts Championship

Van Gerwen mist zes matchdarts en mist WK-finale

Michael van Gerwen heeft na een zinderende strijd met Rob Cross de finale van het PDC World Darts Championship 2018 misgelopen. Cross hield steeds zijn eigen sets en kwam op 4-3. Hij was ook op weg naar 5-4, maar juist op dat moment raffelde Mighty Mike een krankzinnig goede leg af. Hij stond na negen pijlen op 32, maar gaf het een set later toch nog uit handen door weer veel dubbels te missen. Er kwam een elfde set en daarin maakte hij het niet af door zes matchdarts te missen. In de finale wacht Phil Taylor op Cross.

Dubbels zijn nog duur voor Mighty Mike

De openingsset vloog heen en weer, waarbij Cross in de vierde leg de kans liet liggen op de set en Van Gerwen datzelfde deed in de vijfde leg vanaf 77. Tops viel op het ijzer en zo hield de Engelsman zijn set. Mighty Mike begon daarna beter te scoren. Hij hield zijn eigen leg met een 116-finish en brak via dubbel-9. Cross brak wel terug met een knappe 81-finish voor de 12-darter en zag Van Gerwen drie pijlen missen voor de set. Zo kwam er een vijfde leg, waarin Van Gerwen met twee keer 180 opende. Tops werd met moeite gevonden voor 1-1 in sets.

Bibbers Cross in vijfde leg

De derde set opende de Nederlander alweer met zes perfecte pijlen, om de zevende dart te missen. Met een 11-darter was de break een feit, alleen knalde Cross daar ook een 11-darter tegenover voor de rebreak. Daar kwam in de vierde leg nog een 12-darter van de Engelsman overheen om de set te houden. In het vierde bedrijf nam Van Gerwen weer het eerste initiatief met een 105-finish voor 2-0, Een 12-darter en een 74-finish bracht de set toch weer naar een vijfde leg. Daarin bleek dat Cross toch de spanning te voelen, want de darts vlogen ver naast de triples. Zo was het opnieuw gelijk: 2-2.

Keiharde tikken met 161 en 126

Van Gerwen was scorend inmiddels de baas op het podium, maar zijn dubbels lieten hem in de steek. Zo miste hij er weer twee om direct te breken. Er kwam dan ook opnieuw een vijfde leg, waarin Van Gerwen na negen pijlen al klaar stond op 81. Hij mocht er niet voor aanleggen dankzij een fantastische 161-finish van Cross. Het leek Van Gerwen boos te hebben gemaakt. De triple-20 werd in de zesde set volledig verpulverd met vier 180’ers voor een razendsnelle 3-0 in legs en daardoor 3-3 in sets. Van Gerwen gaf Cross aan het begin van de zevende set vijf beurten de tijd en vervolgens raffelde de Engelsman een 11-darter af voor de break. Die maakte Mighty Mike ongedaan op tops, om toch weer een 126-finish voor de 12-darter te moeten incasseren: 3-4.

Krankzinnig goede vijfde leg van Mighty Mike

Uit de onderbreking hield de Nederlander zijn eigen leg, om te breken met een bulls-eye 95-finish. Van Gerwen gooide in zijn eigen leg liefst twee darts in zijn eigen flight en leek terug te worden gebroken. Cross miste voor het eerst een volle beurt en zo was het 4-4 in sets. De Engelsman leek zich opnieuw te herpakken en kwam in de negende set toch weer op 0-2. Hij maakte het in in de derde leg niet uit en met een 11-darter was het 2-2. Daar kwam in de vijfde leg een bizar goede leg overheen. Na negen pijlen stond Van Gerwen op 32 en maakte het af voor 5-4.

Alles overtreffende tiebreak met suddendeathleg

Toch was het nog altijd niet gedaan. Van Gerwen miste in de openingsleg twee pijlen op tops en kreeg gelijk weer twee 180’ers te verwerken voor 0-2. Zijn eigen leg hield Van Gerwen met een 84-finish en lag de druk op de leg van Cross. Daarin begon Van Gerwen alweer met een 180’er, om twee volle beurten op de dubbels te missen. Zo kwam er een elfde set en knalde Van Gerwen er gelijk weer een 12-darter in met een 180’er en een 84-finish. De zestiende 180’er bracht hem ook het initiatief in zijn eigen leg, maar nu viel dubbel-16 niet voor de 64-finish. Ook in de herkansing vloog de dubbel er niet in en Cross strafte het af. Zijn eigen leg begon hij met vijf keer triple-20 op rij en stond na negen pijlen op 60. Zo kwam hij op matchpoint, maar Van Gerwen speelde een solide eigen leg. In de tiebreak pakte Cross zijn eigen leg en miste bulls-eye voor de 90-finish én de zege. Met zijn derde dart vond de Engelsman dubbel-10 voor 3-4, gevolgd door de 13-darter van Mighty Mike. Cross leek weer op weg naar de voorsprong, maar hij gooide twee pijlen tegen het ijzer van de dubbel-16. Daarop mocht hij het opnieuw afmaken en miste vijf matchdarts. Zo volgde er een allesbeslissende leg waarin Cross mocht beginnen. Hij miste dubbel-16 voor 140 en Van Gerwen gooide dubbel-16 tegen het ijzer voor 108. Daarop maakte Cross het af.

Speelschema PDC WK Darts 2018

Delen:

Meer over World Darts Championship