Connect with us

Pro Tour

Van Gerwen nummer één, Cross derde op Order of Merit, Barney elfde

Het wereldkampioenschap darts heeft zoals altijd voor flinke verschuivingen gezorgd op de wereldranglijst. Michael van Gerwen is ook na het PDC World Darts Championship 2018 nog de duidelijke nummer één van de wereld. Zijn voorsprong op nummer twee Peter Wright is ruim een miljoen pond. Rob Cross is als kersverse wereldkampioen de nieuwe nummer drie van de wereld.

Krankzinnige opmars in één jaar tijd

De wereldtitel is tegenwoordig goed voor 400.000 pond. Het is op de account van Cross uiteraard een hele grote speler. Voltage heeft nu 611.250 pond achter zijn naam staan. Dit verdiende hij in één jaar tijd, waardoor de kans heel groot is dat hij de komende maanden razendsnel jacht gaat maken op Wright. De Schot is nog nummer twee met nu 754.250 pond. Van Gerwen is nog wel heel ver uit beeld, hij heeft namelijk 1.799.250 pond verzameld in de afgelopen twee jaar.

Taylor sluit af als nummer vier

Phil Taylor staat op dit moment nog op de Order of Merit. The Power heeft echter zijn tourkaart ingeleverd en zal dan ook uit de wereldranglijst verdwijnen. Hij sluit af als de nummer vier van de wereld. In vergelijking met voor het wereldkampioenschap zijn zowel Gary Anderson als Daryl Gurney uit de top-4 verdwenen. Anderson moest qua prijzengeld de wereldtitel van twee jaar geleden verdedigen en duikelde dan ook hard achteruit. Hij bezet nog wel plaats vijf, maar de achtervolgers komen snel in de buurt. Met name Gurney, de Noord-Ier staat nog maar zo’n veertigduizend pond achter Anderson. De Schot heeft daarbij ook aangegeven nog minder op de Pro Tour te gaan spelen, dus dan zal hij verder duikelen.

Barney net buiten top-10

De rest van de top-10 wordt voltooid door Mensur Suljovic, Dave Chisnall, Simon Whitlock en James Wade. Dit kwartet kende allemaal een teleurstellend wereldkampioenschap, waardoor ze ook geen stap vooruit hebben weten te zetten. Het kost Chizzy en Wade uiteindelijk zelfs een plaats in de Premier League Darts 2018. Raymond van Barneveld staat net buiten de top-10 op de elfde plaats. Hij zit wel in de groep spelers waar veel verschuivingen zullen gaan plaatsvinden. Zijn achterstand op Wade is slechts 2.500 pond, maar achter hem zijn de verschillen ook heel klein. Nummer twaalf en dertien Michael Smith en Gerwyn Price volgen op nog geen tienduizend pond. Benito van de Pas staat ook nog altijd op plaats veertien, Jelle Klaasen (18), Vincent van der Voort (34), Christian Kist (38), Jermaine Wattimena (40) en Jan Dekker (45) zijn de andere Nederlanders in de top-50 van de wereld. WK-surprises Jamie Lewis en Dimitri Van den Bergh gaan 2018 in als nummers 30 en 39 van de wereld.

➡ Bekijk de volledige PDC Order of Merit per 2 januari 2018

Delen:

Meer over Pro Tour