Connect with us

European Tour

Van Gerwen op eenzame hoogte in Hildesheim voor EuroTour-titel

Michael van Gerwen heeft op bizarre wijze de European Tour in Hildesheim gewonnen. Onderweg naar de finale verloor de Nederlander alleen tegen Dave Chisnall één leg. De finale tegen James Wilson leek ook zeer eenzijdig, tot Mighty Mike matchdarts (zes) begon te missen. Daardoor bleef een record achterwege, maar Van Gerwen pakte uiteindelijk wel alweer zijn zeventiende titel van 2018, waarvan zeven European Tour-events. Het levert hem 25.000 pond op.

Chizzy mag blij zijn met een leg

In de kwartfinale wist Dave Chisnall nog een leg te pakken tegen Van Gerwen, de eerste die de Nederlander dit weekend verspeelde. Veel schoot Chizzy er niet mee op, want hij verloor met 6-1. Het was voor de Engelsman de twintigste (!!) wedstrijd op rij waarin hij niet van Mighty Mike wist te winnen. Joe Cullen won zijn kwartfinale met 6-1 van Adrian Lewis, maar ging er werkelijk genadeloos vanaf in de halve finale. Na een 12-darter gingen de tweede en derde leg in zes beurten, daarna volgden onder meer een 10- en twee 12-darters voor 7-0. Van Gerwen sloot af met 111,93 per beurt.

Verrassingen in bovenste helft

In de bovenste helft van het speelschema ging het hard met de verrassingen. Won Ron Meulenkamp in de derde ronde van Michael Smith, hij kon zijn goede niveau niet vasthouden in de kwartfinale. James Wilson kreeg die partij zowat cadeau en stond in de have finale tegenover Mensur Suljovic. The Gentle klopte Rob Cross, maar ging er zelf weer vanaf tegen Wilson. Allebei de spelers kwamen boven de 100 per beurt uit, alleen de dubbels van Wilson waren veel sterker.

Turbo staat weer snel aan

In de finale opende Wilson sterk met een 180’er en miste dubbel-10 voor een 140-finish. Zo werd het 1-0 en knalde Van Gerwen er overheen met twee 180’ers. Zo was de break al te pakken en er kwam bijna gelijk een tweede. Tops viel niet voor de 120-finish en op dubbel-16 kon Wilson zijn eerste leg noteren: 3-1. Na twee 180’ers kreeg de Engelsman één dart voor de rebreak. Dubbel-16 viel nu niet en Van Gerwen knalde er een 118-finish uit. De volgende break was binnen met een 154-finish, maar die wist Wilson knap terug te pakken met een bulls-eye 85-finish. Hij hield ook zijn eigen leg, waarna Van Gerwen het gaspedaal weer intrapte. Een 180’er en de 68-finish bracht hem een nieuwe break (7-3).

Record blijft uit

De eerste matchdart op tops viel niet en Wilson pakte daarna nog een leg door de tweede gemiste matchdart. Hierdoor bleef een nieuw record uit. Op weg naar een Pro Tour-titel werd er altijd minimaal zes les verloren en dat had Van Gerwen kunnen verbeteren. Het werd zelfs spannend, doordat Van Gerwen nog eens vier matchdarts miste. Wilson gooide een 78-finish voor 6-7 en mocht zelf beginnen aan de veertiende leg. Daarin ramde een geïrriteerde Van Gerwen er een 11-darter uit voor de titel.

European Tour 10 Hildesheim 2018: Uitslagen en statistieken

Delen:

Meer over European Tour