Connect with us

World Darts Championship

VAN GERWEN PAKT KLINKEND DERDE WERELDTITEL

Michael van Gerwen PDC WK Darts 2019 (6)

Michael van Gerwen heeft het PDC World Darts Championship 2019 op zijn naam geschreven. Na 2014 en 2017 pakte Mighty Mike daarmee zijn derde wereldtitel. Het werd een zeer eenzijdige finale, want Michael Smith bleek niet in staat om zijn niveau in de belangrijkste wedstrijd van het jaar te halen. Vanaf 4-0 liep Van Gerwen naar de 7-3-zege. Het levert de Nederlander 500.000 pond aan prijzengeld op.

Snel de marge opgebouwd

Het niveau was in de eerste set gelijk ontzettend hoog. Mighty Mike knalde een bulls-eye 129-finish eruit en leek de eerste set eenvoudig te pakken. Smith knokte zich echter terug met zijn bulls-eye finish, maar in de vijfde leg maakte Van Gerwen geen fout. Dat deed Smith wel in de tweede set. Hij liet zich gelijk breken met een 80-finish door twee keer te missen vanaf 25, gevolgd door een 126-finish van de Nederlander. Bulls-eye viel niet voor MvG en de 86-finish gaf Smith zijn eerste leg. In de vierde leg miste hij echter weer twee pijlen vanaf 72 en was het al 2-0 in sets. De gemiddeldes lagen ver uit elkaar: 105,59 om 98,5. Met name de dubbels zorgden voor het verschil: 6 uit 12 om 3 uit 13.

Smith bezwijkt opzichtig

Het ging steeds makkelijker voor Van Gerwen, want ook scorend zakte Smith weg. Waar hij normaal gesproken fluitend de triples gooit, zitten zijn pijlen deze fase heel ver er vandaan. Vanaf 2-0 kwam hij met een 66-finish nog wel terug tot 2-1, de vierde leg pakte Van Gerwen alweer met een 180’er en tops: 3-0. De vierde set ging daarop wel op beurt en zo kwam er een vijfde leg. Van Gerwen dwong die af door een bulls-eye 84-finish met Smith op 20. De tik kwam aan, waardoor Bully Boy opende met een score van 57. Toch gaf de Nederlander nog een kans weg, alleen Smith miste vier pijlen op dubbel-12. Zo was het toch al 4-0.

Bully Boy is wakker

Met de ruime voorsprong zakte Van Gerwen iets weg. Zo gaf hij Smith in de tweede leg zes beurten de tijd om zijn eigen leg te pakken en was in de beslissende vijfde leg niet in vijf beurten uit. Voor het eerst strafte Bully Boy het af met een 124-finish (4-1). Pardoes was de Engelsman wakker. Hij gooide zowel 127 als 124 uit op bulls-eye, om zijn eigen leg te pakken met een 70-finish: 4-2.

Schoolvoorbeeld van druk

Vrijuit liet Smith zien waar hij toe in staat is, de zevende set bleek daarop een schoolvoorbeeld van druk. Van Gerwen wist met een 180’er de eerste leg te redden, om gas te geven in de derde. Na negen pijlen stond hij op 50 en legde de druk bij Smith. Voor het eerst speelde de Engelsman weer een leg onder echte druk en hij bezweek compleet. Scores van 60, 58, 81, 57 en 134 brachten hem na vijftien pijlen pas na 111. Van Gerwen knalde de 112-finish voor 5-2.

Klus nog niet geklaard

In de achtste leg miste Van Gerwen de kans om gelijk te breken. Smith hield zijn tweede leg eenvoudig met een 93-finish en weer kwam er een vijfde leg. Daarin zakte de Engelsman weer door het ijs. Hij kon bijna geen triple vinden miste ook nog eens drie pijlen. Zo was het 6-2 en begon Van Gerwen steeds harder te brullen. De ontlading was daar met een 180’er in de eerste leg en een 177-score in de tweede. De break kwam er nog niet doordat tops niet viel vanaf 68. De derde leg opende Mighty Mike daarop maar weer met een 180’er en de 13-darter bracht hem op matchpoint. Weer kwam er een 180’er, die Smith dit keer wist te counteren. Smith redde zich hierdoor met een 72-finish en er volgde een nieuwe vijfde leg. Het werd een zenuwachtige leg die Van Gerwen niet in zes beurten uitgooide. Zo werd het 6-3.

De knop weer snel om

Het tikje dat de Nederlander zichzelf uitdeelde had hij heel snel verwerkt. Een uitmuntende leg met een 171-score en een 62-finish voor een 12-darter was gelijk goed voor een break. Smith had de kans om terug te slaan, om twee pijlen te missen voor de gelijkmaker. Van Gerwen strafte het gelijk af met een 64-finish en stond zodoende opnieuw op matchpoint. De derde leg bracht zijn dertiende 180’er. De veertiende bleef achterwege door een bouncer met zijn derde dart. Zijn eerste matchdart ging daardoor mis voor de 109-finish en Smith hield zijn eigen leg op tops. De veertiende 180’er kwam zodoende in de vierde leg en daarop ook de titel.

Delen:

Meer over World Darts Championship