Connect with us

Negendarters

Van Gerwen pakt tiende toernooizege ondanks negendarter Wade

Michael van Gerwen heeft alweer zijn tiende toernooi van dit seizoen weten bij te schrijven. In Coventry won de Nederlander het vijfde Players Championship van het seizoen. De gehele dag was hij een klasse apart en pas in de finale werd hij echt getest. James Wade gooide zelfs een negendarter en liet zich geen enkele keer breken. Van Gerwen mocht de partij echter beginnen en won zodoende met 6-5.

Door toernooi gevlogen

Van Gerwen had geen makkelijke route richting de finale. Hij opende met een whitewash tegen Tim Martin (6-0), om daarna revanche te nemen op Cristo Reyes. De Spanjaard won tijdens het vorige ProTourweekend nog van Mighty Mike, nu werd het 6-1. Vervolgens moesten Raymond van Barneveld (6-2), Dave Chisnall (6-3), Devon Petersen (6-0) en Benito van de Pas (6-3) eraan geloven. Petersen wist naast zijn kwartfinale nog een hoogtepunt bij te schrijven, want de Zuid-Afrikaan gooide een negendarter. Wade won ondertussen van Josh Payne (6-3), Robert Owen (6-3), Mark Webster (6-3), Steve Beaton (6-1), Brendan Dolan (6-3) en Ian White (6-5). Met name de halve finale was van een hoog niveau. White maakte met twee keer 180 op rij voor een 12-darter gelijk, waarna Wade de partij pakte in een elfde leg met een 10-darter door 180, 180, 121 en tops.

Zelfs negendarter niet genoeg

In de finale was het voor Wade allereerst zaak om een leg te pakken. Vorige week troffen de twee elkaar in de Premier League Darts en toen won Mighty Mike met maar liefst 7-0 in legs. De openingsleg ging nu ook naar de Nederlander in vijftien darts, voor Wade ook zijn eigen leg in vijf beurten pakte. Met een 12-darter kwam Van Gerwen opnieuw op voorsprong, waarop The Machine zelfs terug beukte met een negendarter. Twee 12-darters op rij zorgden voor 3-3. Zo ging het door met een 180’er en een 92-finish van Van Gerwen voor 5-4, gevolgd door nog eens twee maximale scores van de twee. De Nederlander stond na drie beurten klaar op 50, maar Wade vond tops voor een 12-darter: 5-5. Zo kwam er een beslissende elfde leg en ook daarin liet Van Gerwen zich niet meer breken voor alweer zijn tiende toernooizege van dit seizoen.

Goede dag Van de Pas en Wattimena 

Voor de Nederlanders was het in Coventry een goede dag. Naast Van Gerwen stond Van de Pas in de halve finale. De jonge Nederlander kende al een goed weekend op de Development Tour en BigBen wist die vorm mee te nemen naar Coventry. Het was zijn tweede halve finale bij de PDC en brengt de Brabander weer een stap dichterbij de top-32. Jermaine Wattimena liet zich voor het eerst goed zien op de ProTour. De Nederlander plaatste zich voor het wereldkampioenschap en veroverde vervolgens overtuigend een Tourkaart. De UK Open werd geen succes, maar op de ProTour won hij nu achter elkaar van John Henderson, Lee Palfreyman en Andy Jenkins voor een plaats in de vierde ronde. Van Barneveld en Mike Zuydwijk haalden de derde ronde, Vincent van der Voort vloog eruit in de tweede doorgang.

Delen:

Meer over Negendarters