Connect with us

European Tour

Van Gerwen passeert magische miljoengrens door derde EuroTour-titel op rij

Michael van Gerwen heeft twee bizarre prestaties neergezet in München. In het zuiden van Duitsland won de Nederlander al de derde European Tour van dit jaar op rij. Door John Henderson in de finale te verslaan passeerde Mighty Mike ook nog eens de magische grens van één miljoen pond op de Order of Merit. Alleen Phil Taylor deed dit eerder. Voor de wereldranglijst tellen alleen de rankingtoernooien mee, waardoor het volledige verdiende prijzengeld over de afgelopen jaar – met bijvoorbeeld de Premier League Darts, Grand Slam of Darts, The Masters en de World Series, nog veel hoger ligt.

 

Eén matchdart tegen 

Van Gerwen had het zondag lang niet altijd even makkelijk. Hij kwam in de derde ronde op een 3-5-achterstand tegen Jamie Caven, overleefde één matchdart en won alsnog met 6-5 dankzij een gemiddelde van 107 per beurt. Ook William O’Connor pakte een vroege voorsprong (1-3), waarna Mighty Mike doorbeukte naar 6-4. In de halve finale rekende de Nederlander vervolgens genadeloos af met Peter Wright (6-1) dankzij een gemiddelde van ruim 113 per beurt. Hierdoor passeerde hij de grens van één miljoen pond op de Order of Merit.

Highlander leeft op 

Henderson kende zijn beste weekend bij de PDC. Na een goede start wist de Schot vervolgens niet door te drukken door blessures aan zijn arm. Inmiddels zijn die problemen achter de rug en wist hij in Duitsland zijn topniveau te halen. Cristo Reyes, Michael Smith, Andrew Gilding, Brendan Dolan en Adrian Lewis moesten er allemaal aan geloven. In de finale begon Van Gerwen scherp met een 180’er en nam in de tweede leg ook gelijk het initiatief. Henderson had zijn eigen leg niet weg na zes beurten en werd dan ook gebroken.

Vroege voorsprong weg 

De derde leg opende Van Gerwen gelijk weer twee 180’ers op rij. De zevende dart viel er net onder, maar met een 12-darter was het alweer 3-0. Het leek ook in de vierde leg mis te gaan voor Henderson, tot hij vanuit het niets een 147-finish gooide. Zijn spel werd direct beter en hij kreeg de kans om terug te breken. Dubbel-12 vloog er gelijk in voor een 13-darter en 3-2. Zijn eigen leg kreeg hij echter weer niet uit in vijf beurten, om Mighty Mike één dart zien missen voor een 74-finish. Zo kwam Henderson weg voor 3-3. Dat was het moment voor Van Gerwen om weer gas te geven met een 12-darter terwijl Hendo nog op 302 stond.

Allesbeslissende leg 

Ook in de leg van de Schot stond de nummer één van de wereld na twaalf darts op 40, met Henderson na 15 nog op 161. Hij kon dan ook opnieuw breken, om een kostbaar foutje te maken. Hij zette weg naar 165 en gaf Henderson pardoes zes pijlen van 266. Met een 126-finish sloeg Highlander toe voor opnieuw de rebreak. Henderson gooide een strakke tiende leg met een 12-darter en zo kwam het aan op een allesbeslissende elfde leg. Daarin speelde Van Gerwen zich solide na vier beurten naar 58, met Henderson nog op 161. Tops vloog er dan ook gelijk in voor de derde titel op rij op de European Tour.

Programma, uitslagen en statistieken European Tour in München

Delen:

Meer over European Tour