Connect with us

Pro Tour

Van Gerwen Speler van het Jaar; Cross gaat met meeste prijzen naar huis

Michael van Gerwen is op de PDC Awards opnieuw gekozen tot Speler van het Jaar. Waar het groene monster de afgelopen jaren het gros van de prijzen in ontvangst nam was die eer nu weggelegd aan Rob Cross.

Achttien titels, maar niet de grote

Van Gerwen is over het gehele kalenderjaar genomen opnieuw duidelijk de beste speler geweest. Hij won achttien titels en dat ondanks dat hij door een blessures zowel in het voor- als najaar toernooien moest missen. Ook sloeg hij de zomertrip van de World Series over vanwege de geboorte van zijn dochter. Mighty Mike won onder meer de Premier League Darts en Grand Slam of Darts. Samen met Raymond van Barneveld was hij ook de beste op de World Cup of Darts. Een smet op het jaar was het mislopen van zowel de wereldtitel als de World Matchplay.

Cross pakt direct vier prijzen

Door het misgrijpen van de wereldtitel zag Van Gerwen ook op de PDC Awards flink wat prijzen aan hem voorbij gaan. Rob Cross werd logischerwijs gekozen tot de beste nieuwkomer, daarnaast werd hij ook gekozen door de spelersvakbond PDPA als de fans tot Speler van het Jaar. Zijn zege op Van Gerwen in de halve finale van het WK werd ook gekozen tot de mooiste wedstrijd van het jaar. Hierover valt niet te twisten, wel de opzet van deze prijs. Net zoals de afgelopen jaren was er een merkwaardig lijstje van wedstrijden genomineerd waaruit gekozen kon worden. Onder meer de toch vrij eenzijdige World Matchplay-finale tussen Phil Taylor en Peter Wright en de volledige whitewash van Van Gerwen tegen James Wilson in de tweede ronde van het WK. Er waren echter toch voldoende andere echte krakers te vinden in 2017, zoals de finales van de World Grand Prix (Daryl Gurney – Simon Whitlock 5-4 in sets), de finale van de Champions League of Darts (Mensur Suljovic – Gary Anderson 11-9 in legs) of de sublieme zege van Jamie Lewis op Peter Wright op het PDC World Darts Championship.

Wright en Van den Bergh pakken ook prijzen

Peter Wright was in 2017 de beste speler op de Pro Tour en werd hiervoor beloond. Dimitri Van den Bergh won het wereldkampioenschap bij de jeugd en haalde de kwartfinale van het World Darts Championship. Het maakt de Belg logischerwijs de beste jeugdspeler. Dave Clark is daarnaast opgenomen in de PDC Hall of Fame. Clark is al jarenlang het vaste gezicht van SkySports.

Lewis en Anderson krijgen gouden pin

Tenslotte krijgen alle darters die een negendarter hebben gegooid bij de PDC ook een pin overhandigd. De gouden pin is voor een perfecte leg op televisie, die gooiden in 2017 alleen Adrian Lewis (Premier League) en Kyle Anderson (European Championship). Iedereen die buiten het zicht van de grote camera’s een negendarter gooit krijgt een zilveren pin. Dit waren ditmaal Robert Allenstein, Kyle Anderson, Steve Beaton, Dave Chisnall, Joe Cullen, Mike De Decker, Mark Dudbridge, Ted Evetts, Rob Hewson, Kim Huybrechts, Ronny Huybrechts, Christian Kist, Adrian Lewis, Jamie Lewis, Mickey Mansell, Ryan Meikle, Kenny Neyens, Mensur Suljovic, Michael van Gerwen, Darren Webster, Ricky Williams en Peter Wright.

Delen:

Meer over Pro Tour