Connect with us

World Darts Championship

Van Gerwen zet Van Barneveld in zenuwslopend duel aan de kant

Michael van Gerwen heeft de Nederlandse strijd van Raymond van Barneveld op het PDC World Darts Championship 2018 weten te winnen. De afgelopen twee jaar wonnen de twee allebei één keer in werkelijk fascinerend goede partijen. Nu was het lange tijd niet goed, maar wel zenuwslopend spannend. Met finishes van 85, 76, 84, 74 en 88 op de beslissende momenten liep Mighty Mike naar 3-1, waarop Barney de finishes vond om terug te komen tot 3-3. Inmiddels was het niveau omhoog gevlogen en werd ieder slippertje afgestraft. RvB was één leg niet uit in vijf beurten was gelijk zijn eigen set kwijt (4-3), maar overleefde één matchdart (4-4). Drie dure missers op 32 werden Barney toch fataal en Van Gerwen maakte het af met een 96-finish. In de halve finale wacht Rob Cross.

Gelijk vijf breaks op rij

De opening van de partij was van beide Nederlanders erg zenuwachtig. Vanaf 101 kon Barney tops niet vinden en er was gelijk een break. Van Gerwen miste op zijn beurt zelfs twee pijlen voor de rebreak. Een 12-darter van Mighty Mike en een 64-finish van Barney bracht nog twee breaks, waarop Van Barneveld door een 174-score op weg was naar setwinst. Hij miste drie pijlen voor de set en kreeg een tweedart 85-finish om zijn oren. Barney miste tops voor de 118-finish en daardoor werd de tweede set geopend door de eerste leg die gewoon werd behouden. Van Gerwen miste op zijn beurt dubbel-16 voor de 102-finish (1-1) en bulls-eye voor de 161-finish (1-2). Het groene monster kon simpelweg geen triple vinden en met een 121-finish maakte Van Barneveld gelijk.

Van Gerwen begint als eerste voorzichtig warm te draaien

Opvallend was vooral hoe matig Van Gerwen stond te scoren en hij daardoor totaal geen druk kon zetten. Daar kwam gaandeweg de derde set verandering in. Van Barneveld maakte nog wel 0-1, voor Mighty Mike met een 12-darter voor de bulls-eye 84-finish de break pakte. Barney brak echter terug met zijn 12-darter vanaf opnieuw 91 en zo kwam er een vijfde leg. Daarin gooide Van Gerwen een 180’er, maar mocht de vijfvoudig wereldkampioen als eerste aanleggen. Hij miste twee keer op dubbel-18 en vanaf 74 pakte Van Gerwen de set. Het gaf hem iets meer lucht om de triples makkelijker te gaan vinden. Toen Barney dat ook deed leek een volgende break aanstaande, want hij gooide twee 180’er in de derde leg. Nieuwe missers op de dubbels werden genadeloos afgestraft met een 88-finish. Dat was de dreun, want de vijfde maximale score bracht Van Gerwen naar 3-1 in sets.

Turbo staat nu echt aan

Nu had de nummer één van de wereld echt de lucht en ruimte die hij nodig had. Met een 11-darter pakte hij gelijk weer de break, om zijn eigen leg af te raffelen in twaalf pijlen. Dat leek vanaf 94 bijna weer te lukken, alleen dubbel-8 vloog er nu niet in. Van Barneveld hield zijn eigen leg en wist terug te breken met zijn 12-darter vanaf 81. Door een 180’er stond Mighty Mike wel weer klaar na twaalf pijlen op 40, alleen kwam Barney vanaf 101 terug tot 3-2 in sets. Het niveau vloog inmiddels omhoog waarbij Van Barneveld brak met een 12-darter, gevolgd door de rebreak in vier beurten van Mighty Mike. Hij knalde er nog maar een 171-score achteraan en miste één pijl voor de 62-finish. De volgende 12-darter van Van Barneveld met een 121-finish bracht weer een break, gevolgd door dubbel-8: 3-3.

Eén matchdart gemist

Barney zakte in de zevende set even weg en was in zijn eigen leg niet uit in vijf beurten. Direct gooide Van Gerwen er weer een break tegenaan en hield zijn eigen leg met een 180’er en een 108-finish voor de 12-darter. Dubbel-18 voor de 116-finish viel niet, maar een reeks aan goede scores brachten hem wel naar dubbel-12 voor de zevende set (4-3). De achtste set opende Barney met zijn vijfde 180’er, alleen kwam er geen sterk vervolg. Van Gerwen kwam op 1-0, gevolgd door de 71-finish van RvB. Bijna pakte hij ook de 170-finish mee, bulls-eye viel alleen niet. Met een 76-finish kwam MvG op matchpoint, maar Barney gooide dezelfde finish uit. Een sublieme leg van beide darters werd door Van Gerwen niet afgerond op dubbel-12 en Van Barneveld gooide 84 uit voor de negende set.

Drie dure missers

De Hagenaar zette door met zijn zesde 180’er en overleefde alweer één pijl op de dubbels. Dubbel-8 vloog er met zijn derde pijl in, gevolgd door een solide leg van Van Gerwen met alweer zijn twaalfde 180’er. Hij kon in de derde leg alleen geen druk zetten, maar Van Barneveld verslikte zich lelijk. Vanaf 149 zette hij weg naar 89 en 32. Drie pijlen gingen nog mis en Van Gerwen gooide de 96-finish weg voor de break. Van Gerwen zette na 12 pijlen weg naar 80 en Barney stond nog op 136. Daarop was het klaar.

Speelschema PDC WK Darts 2018

Delen:

Meer over World Darts Championship