Connect with us

World Matchplay

Vijf Nederlanders naar World Matchplay; Barney op het nippertje

Vijf Nederlanders hebben zich geplaatst voor de World Matchplay 2015. Van 18 tot en met 26 juli strijden 32 darters in de Winter Gardens in Blackpool om de kroon van Phil Taylor. The Power is namelijk onverslaanbaar in de kustplaats. Voor met name Raymond van Barneveld was het echter wel op het nippertje. Maandag zal er worden geloot.

Grens van top-16 nadert

Door de halve finale van het wereldkampioenschap was Van Barneveld begin dit jaar weer opgeklommen naar de top-10 van de wereld. Hij presteerde vervolgens goed in de Premier League, maar op de toernooien die meetellen voor de wereldranglijst waren de prestaties juist erg matig. Daarnaast sloeg hij alle European Tours over. Op de ProTour ranglijst staat Barney dan ook heel erg laag. Mocht hij uit de top-16 van de wereldranglijst vallen plaatst hij zich dan ook opeens niet meer voor de televisietoernooien. Dit weekend was dat bijna realiteit geworden, vooral doordat Kim Huybrechts zaterdag de finale haalde van het Players Championship. Uiteindelijk bleef Van Barneveld nog net aan de goede kant van de streep.

Eén debutant

Michael van Gerwen is als eerste geplaatst. Mocht het toernooi volledig op schema gaan, dan zou hij na een eerste ronde tegen een ongeplaatste speler aantreden tegen Justin Pipe, Simon Whitlock, Adrian Lewis of Peter Wright en in de finale tegen Phil Taylor of Gary Anderson. In de eerste ronde kan hij zomaar tegen een Nederlander staan, want Jelle Klaasen, Vincent van der Voort en Benito van de Pas plaatsten zich via die ranglijst. Dat deden ze nog eens heel overtuigend ook, want achter Kim Huybrechts bezetten ze de tweede, derde en vierde plaats op de opgeschoonde ranglijst (zonder de top-16 van de wereld). Voor Van de Pas wordt het zijn debuut in Blackpool.

Veel terrein te winnen

Voor de Nederlanders is er erg veel terrein te winnen. Michael van Gerwen jaagt vooral op zijn eerste titel in Blackpool. Van twee jaar geleden verdedigt hij een plaats in de halve finale, toen was Adrian Lewis in een waanzinnige partij met 17-15 te sterk. Raymond van Barneveld ging in de tweede doorgang onderuit tegen Justin Pipe (13-9), waardoor hij met een goed toernooi weer flink kan stijgen op de ranglijst. Jelle Klaasen was er in 2013 ook bij maar verloor in de eerste ronde van Simon Whitlock (10-8). Doordat Kevin Painter zich nu niet heeft geplaatst zal The Cobra minimaal stijgen naar plaats 24. Vincent van der Voort was er twee jaar geleden niet bij, waardoor alleen het startgeld van 6.000 pond hem alweer omhoog laat schieten. Dat geldt ook voor Benito van de Pas. Big Ben slaagt erin om binnen anderhalf jaar na zijn overstap naar de PDC de top-32 binnen te dringen.

Deelnemers World Matchplay 2015
Top-16 van de wereld: 
Michael van Gerwen, Phil Taylor, Gary Anderson, Adrian Lewis, Peter Wright, James Wade, Dave Chisnall, Simon Whitlock, Ian White, Robert Thornton, Brendan Dolan, Mervyn King, Michael Smith, Terry Jenkins, Raymond van Barneveld, Justin Pipe.
Top-16 ProTour Order of Merit: Kim Huybrechts, Jelle Klaasen, Vincent van der Voort, Benito van de Pas, Stephen Bunting, Mensur Suljovic, Gerwyn Price, Steve Beaton, Jamie Caven, John Henderson, Keegan Brown, Andrew Gilding, Jamie Lewis, Joe Murnan, Kyle Anderson, Andy Hamilton.

Delen:

Meer over World Matchplay