Connect with us

World Matchplay

Vijf Nederlanders virtueel geplaatst voor World Matchplay

Jelle Klaasen Premier League Ahoy

De World Matchplay is nog maar een kleine drie maanden verwijderd en de kaarten worden dan ook langzaam geschud. Tweeëndertig spelers mogen zich in Blackpool melden voor het eerstvolgende grote televisietoernooi, de top-16 van de wereld en de top-16 van de opgeschoonde Pro Tour Order of Merit. Op dit moment staan daar vijf Nederlanders bij.

Mighty Mike en Barney zijn zeker

De top-16 van de wereld is automatisch geplaatst voor het televisietoernooi, dat wordt gezien als het belangrijkste toernooi na het wereldkampioenschap. De titelverdediger zal in ieder geval ontbreken, want Phil Taylor wist vorig jaar zijn laatste kunstje te flikken in de Circus Tavern. Van de top-16 zijn dertien spelers eigenlijk wel zeker van plaatsing. Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld staan hierbij als de nummer één en tien van de wereld op de opgeschoonde ranglijst.

Gevaar voor vrije val Klaasen en Van de Pas

Het is niet zo lang geleden dat er liefst vier Nederlanders bij de top-16 van de wereld stonden. Jelle Klaasen is daar al uit verdwenen en Benito van de Pas staat op het punt om te worden ingehaald door Darren Webster. Beide darters zijn dan ook niet automatisch geplaatst en zullen nog aan de bak moeten om naar Blackpool te mogen afreizen. Voor Van de Pas ziet dat er zelfs erg slecht uit, want hij is ook op de Pro Tour-ranglijst aan een vrije val bezig. Klaasen bezet op dit moment de zestiende en laatste plaats, maar de marge voor fouten is dus erg klein.

Nieuwe gezichten melden zich

Jeffrey de Zwaan won zondag zijn eerste Players Championship, nadat hij al twee finales haalde in de afgelopen maanden. Met het verzamelde prijzengeld van slechts drie maanden, hij won namelijk eind januari zijn tourkaart terug en moest daardoor op alle ranglijsten op nul beginnen, staat hij nu al op plaats 25 op de Pro Tour Order of Merit. Op de opgeschoonde ranglijst, zonder de spelers op de top-16 van de wereld is dat zelfs plaats elf. Hij is dus nagenoeg zeker van plaatsing voor de World Matchplay. Jermaine Wattimena staat op plaats vijftien en heeft dus ook goede papieren. Net buiten de top-16 staan Ron Meulenkamp en Vincent van der Voort. Zij hebben een achterstand van drieduizend en vijfduizend pond op Klaasen. Ter vergelijking, Van de Pas staat al elfduizend pond achter Klaasen. Jamie Lewis, halve finalist op het WK, Dimitri Van den Bergh, wereldkampioen bij de jeugd en kwartfinalist op het WK, en UK Open-finalist Corey Cadby hebben nog niet voldoende ponden bij elkaar gegooid om zich te plaatsen. Daarbij moet wel gezegd dat Cadby door zijn bruiloft al ruim een maand in Australië verblijft, waardoor hij geen ponden heeft weten te verzamelen.

Een overzicht van de stand van zaken

Delen:

Meer over World Matchplay